Για τα προβλήματα που δημιουργεί το χαλάζι στις καλλιέργειες αλλά και στα άνθη ρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αγροεφοδίων Νομού Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου.
Όπως ανέφερε, το χαλάζι είναι το σοβαρότερο εξ’ αυτών των προβλημάτων, με τη ζημιά στα φύλλα των φυτών να είναι πιο σοβαρή όταν πέφτει το χαλάζι την άνοιξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των φυτών είναι σε έντονη ανάπτυξη, σχηματίζονται τα νέα φύλλα και οι νέοι βλαστοί οι όποιοι είναι πολύ επιρρεπείς στην πρόκληση μηχανικών ζημιών, με το χαλάζι να μπορεί στην κυριολεξία να καταστρέψει παντελώς τα νεαρά φυτά της άνοιξης.
Επίσης, τα δένδρα που έχουν χτυπηθεί από χαλάζι εμφανίζουν σπασμένα κλαδιά, οι κορυφές τους και οι άκρες τους γίνονται κακοσχηματισμένες και εμφανίζονται σχισμές χαρακτηριστικές του χαλαζιού, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, εντόμων ή σήψεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου η βλάβη που προκαλείται από το χαλάζι ποικίλλει αναλόγως του μεγέθους και σχήματος του χαλαζιού, ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες που γενικά ισχύουν:
– δεν είναι πάντα εφικτή η αποκατάσταση ζημιών από χαλάζι στα φυτά. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να καθαρίσετε τα συντρίμμια και να κόψετε τα σπασμένα στελέχη και φύλλα.
– η ζημιά από χαλάζι στα δέντρα μπορεί να απαιτεί κλάδεμα των χτυπημένων κλαδιών.
– εάν το χαλάζι συμβεί την άνοιξη και δεν έχει ακόμη λιπανθεί η καλλιέργεια, τότε η εφαρμογή λιπάσματος μπορεί να βοηθήσει στην επαναδημιουργία νέου φυλλώματος.
– Οι χτυπημένοι καρποί θα πρέπει να αφαιρεθούν διότι υπάρχει κίνδυνος να προσελκύσουν επιβλαβή έντομα τα οποία με τη σειρά τους θα προκαλέσουν νέες ζημιές.
Τέλος, αναφορικά με την προληπτική προστασία από το χαλάζι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι τα αντιχαλαζικά δίχτυα τα οποία τοποθετούνται πάνω από τις καλλιέργειες για την προστασία τους. Ο κ. Παπαγεωργίου κάλεσε να εμπιστεύονται τους ειδικούς «σε κάθε περίπτωση καλώ τον κόσμο να απευθύνεται σε γεωπονικά καταστήματα. Ο Σύλλογος απαρτίζεται από επιστήμονες που είναι γνώστες των θεμάτων και των καλλιεργειών. Το κάθε δίχτυ είναι εξειδικευμένο και κάνει για συγκεκριμένες καλλιέργειες» κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ