Αντιδράσεις ακόμα και εκ των έσω, πέρα από αυτές που ήταν αναμενόμενες από την αντιπολίτευση και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, προκάλεσε το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που άρχισε να συζητείται τη Δευτέρα στη Βουλή, καθώς ακόμη και βουλευτές της ΝΔ διατύπωσαν τις αμφιβολίες τους.
Βασικοί λόγοι για τις αρνητικές τοποθετήσεις είναι σίγουρα η σύντομη περίοδος διαβούλευσης, με δεδομένο ότι η πανδημία έχει αποδιοργανώσει τους πάντες, αλλά και κάποιες προβλέψεις, όπως η συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης, που εύλογα έχει δημιουργήσει εντάσεις.
Σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος του Φορέα Παμβώτιδας Φιλ. Φίλιος πριν από λίγες ημέρες είχε προϊδεάσει για τις αντιδράσεις που είχαν ήδη φανεί, αλλά τη Δευτέρα ο Φορέας Παμβώτιδας επανήλθε με συνέντευξη Τύπου τόσο του κ. Φίλιου, όσο των εκπροσώπων της Περιφέρειας και του Δ. Ιωαννιτών αντίστοιχα στο ΔΣ του αντιπεριφερειάρχη Β. Γοργόλη και του αντιδημάρχου Β. Βλέτσα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, ο κ. Γοργόλης μάλιστα ήταν σφόδρα επικριτικός για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα κείμενο διοικητικής προχειρότητας, λανθασμένο και χωρίς προγραμματισμό, αφού δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τα ΔΣ των Φορέων Διαχείρισης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Β. Βλέτσας, που μετέφερε τον προβληματισμό του δήμου Ιωαννιτών, για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων, όπως στο εξής θα μετονομάζονται οι υφιστάμενοι Φορείς.
Ναι μεν αλλά από τον Στ. Καλογιάννη
Με μία εκτενή ανακοίνωση που περιλαμβάνει τις θέσεις του για ορισμένες προβλέψεις, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης.
«Το σ/ν περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες είναι θετικές, καθώς η εφαρμογή τους αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων, στην απλοποίηση διαδικασιών έγκρισης ΠΕΣΔΑ και ΕΣΔΑ, στον εκσυγχρονισμό ρυθμίσεων που αφορούν την ενέργεια και ειδικότερα τις ΑΠΕ, στην επιτάχυνση της εκδίκασης των αντιρρήσεων επί αναρτημένων δασικών χαρτών, στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
Σε ό, τι αφορά τις προστατευόμενες περιοχές (ΠΠ) της χώρας, που αποτελούν πλούτο για τη χώρα, και τη διαχείριση αυτών, σημειώνω ότι:
Το σημερινό σύστημα διαχείρισης των ΠΠ έχει αδυναμίες, που έπρεπε να έχουν διορθωθεί από καιρό. Ενδεικτικά, στα πολυμελή ΔΣ των Φορέων πολλές φορές δεν μετείχαν τα κατάλληλα πρόσωπα, με γνώσεις και ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Πολλοί Φορείς δεν λειτουργούσαν ομαλά, ούτε συλλογικά. Συχνά στηρίχθηκαν στη φιλοτιμία ελάχιστων προσώπων. Παρατηρούνταν πολλές ασυνέχειες στη χρηματοδότηση των Φορέων, τεράστιες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις, έλλειψη συντονισμού σε κεντρικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, το προσωπικό των Φορέων στη μεγάλη πλειοψηφία του εργάσθηκε ενσυνείδητα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το προσωπικό χρειάζεται το αυτονόητο, αξιολόγηση και διασφάλιση της εργασίας του.
Με το υπό συζήτηση σ/ν προβλέπεται ένα σύνθετο σύστημα διοίκησης/διαχείρισης των ΠΠ, σε κεντρικό επίπεδο (ΟΦΥΠΕΚΑ) και σε περιφερειακό, για την έγκαιρη και ομαλή λειτουργία του οποίου εκφράζω ορισμένες επιφυλάξεις. Οι προτεινόμενες Επιτροπές Διαχείρισης είναι πολυμελείς (έως 11 μέλη, όταν η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν λειτουργούν τέτοιου είδους Επιτροπές), απαιτούνται συνεργασίες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, και μεγάλο μεταβατικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί το προβλεπόμενο Σχέδιο δράσης βελτίωσης της πολιτικής ΠΠ, που θα καταλήξει σε προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια πρέπει να εφαρμοστούν.
Οι υφιστάμενοι (36) Φορείς Διαχείρισης μετατρέπονται σε 24 Μονάδες Διαχείρισης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη τεράστιων εκτάσεων. Εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολο για τις νέες Μονάδες να διαχειριστούν αυτές τις περιοχές, ενώ τίθενται θέματα σχετικά με τις περιοχές ευθύνης των νέων Μονάδων. Π.χ. για το Εθνικό Πάρκο (ΕΠ) Τζουμέρκων υπάρχει ασάφεια στο σ/ν, καθώς προβλέπεται Μονάδα διαχείρισης ΕΠ Βόρειας Πίνδου, με έδρα τους Ασπράγγελους, αλλά και Μονάδα διαχείρισης ΠΠ Ηπείρου (στην οποία ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος του το ΕΠ Β. Πίνδου), με έδρα τα Ιωάννινα. Συνεπώς, οι μεταβατικές διατάξεις του σ/ν πρέπει να καλύψουν με μεγάλη προσοχή τα προαναφερόμενα θέματα, έως ότου λειτουργήσει επαρκώς το νέο σύστημα διοίκησης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής και προχωρά στις απόψεις του για συγκριμένα άρθρα.
Από αυτά αξίζει να σημειωθεί η τοποθέτησή του για τις ρυθμίσεις πολεοδομικού χαρακτήρα (Άρθρο 99). «Η προτεινόμενη νέα διάρθρωση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού και η αλλαγή των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, θα φέρει νέες καθυστερήσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις στην ανάθεση και εκπόνηση πολεοδομικών μελετών όλων των ΟΤΑ. Όπως είναι γνωστό, για τα εκκρεμή Ρυθμιστικά Σχέδια των μεγάλων περιφερειακών πόλεων (Ιωάννινα, Πάτρα, Λάρισα, Βόλος, Ηράκλειο), έχω ενημερώσει αναλυτικά το Υπουργείο από τον Οκτώβριο 2019. Τον περασμένο Φεβρουάριο κατέθεσα δημοσίως τις προτάσεις μου σε συνέντευξη Τύπου. Δυστυχώς, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία απάντηση από τους τοπικούς Φορείς, ούτε θετική, ούτε αρνητική! Ας καταλάβουν όμως, και ας ενημερώσουν τους συμπολίτες μας, ότι στην τρέχουσα τετραετία δεν πρόκειται να εγκριθεί καμία πολεοδομική μελέτη, σε κανέναν Δήμο. Φοβάμαι δε, με τους ρυθμούς που ακολουθούνται, ότι ο νέος χρονικός ορίζοντας εφαρμογής των νέων σχεδίων, όπως κι αν αυτά ονομάζονται, Ρυθμιστικά ή Τοπικά Χωρικά ή Τοπικά Πολεοδομικά, μετατίθεται για το 2030», καταλήγει ο βουλευτής.
Ο. Γεροβασίλη: Με αυτό το νομοσχέδιο κανείς δεν προστατεύεται
Η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας συμμετείχε το μεσημέρι της Κυριακής 3 Μαΐου στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, με θέμα «Το μέλλον του Εθνικού Πάρκου στα όρια της Ηπείρου, οι νομοθετικές αλλαγές στην διοίκηση και στην διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών», με αφορμή το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, των εργαζομένων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η Όλγα Γεροβασίλη ξεκίνησε την παρέμβασή της αναφέροντας ότι το νέο νομοσχέδιο, στην ουσία καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που αποτελούσαν ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο και συμμετοχικό.
«Σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ., για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, έρχεται εν μέσω καραντίνας των πολιτών και επιδεικνύει μια αδικαιολόγητη σπουδή, δίνοντας μόνο 14 μέρες περιθώριο για τη διαβούλευση, παρά τις εκκλήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων για απόσυρση. Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητήσαμε την απόσυρσή του. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση κώφευσε και επιλέγει συνειδητά την ψήφιση του νομοσχεδίου ουσιαστικά εν κρυπτώ, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη απόντα.
Όπως φαίνεται, αυτό που διακατέχει τη σημερινή κυβέρνηση είναι η λογική ότι μέσω του «επιτελικού κράτους», δηλαδή του υπερσυγκεντρωτισμού, όπου τα πάντα υπάγονται απευθείας στα γραφεία των υπουργών και του πρωθυπουργού, επιτυγχάνεται «ταχύτητα» και «ευελιξία».
Η χώρα μας αλλά και η περιοχή μας ειδικότερα, τόνισε η βουλευτής Άρτας, η Πίνδος, τα Τζουμέρκα, τα Ραδοβύζια έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και οι fast track διαδικασίες για «φίλους» επενδυτές θα λειτουργήσουν καταστροφικά για τον τόπο. Είναι άλλο πράγμα η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται και άλλο η βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Με αυτό το νομοσχέδιο ούτε το περιβάλλον, ούτε οι εργαζόμενοι των Φορέων, ούτε οι τοπικές κοινωνίες προστατεύονται», ανέφερε μεταξύ άλλων.