Με αφορμή την τελευταία συνέντευξη του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Δημητρίου, τα μέλη της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» ασκούν έντονη κριτική
Με αφορμή την τελευταία συνέντευξη του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Δημητρίου, τα μέλη της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο», ασκούν έντονη κριτική εκφράζοντας την άποψη πως ο κ. Δημητρίου χρησιμοποιεί τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου όχι για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των μελών του θεσμού, αλλά μόνο για να ασκήσει μικροπολιτική και να μπορέσει να είναι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., όπως σημειώνει.
«Από την πρώτη μέρα της θητείας του ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ποτέ δεν εισήγαγε κανένα θέμα προς συζήτηση στη Διοικούσα Επιτροπή και στο Διοικητικό Συμβούλιο που να έχει στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των μελών του Επιμελητηρίου. Αντίθετα, έφερνε προς συζήτηση θέματα που έχουν να κάνουν μόνο με ταξίδια, προσλήψεις και με εκθέσεις και τίποτα παραπάνω», σημειώνει σε άλλο σημείο της η σχετική ανακοίνωση για να τονίσει πως «Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν και είναι, πως εν μέσω πανδημίας το Επιμελητήριο, ενώ έπρεπε να «βγει μπροστά» σε μείζονα ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι επιστρεπτέες προκαταβολές και να ενημερώσει σχετικά τα μέλη του, δεν έπραξε ποτέ κάτι τέτοιο, παρά τα σχετικά αιτήματα της παράταξής μας».
«Αναφορικά με το θέμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, που “έτρεξε” η Περιφέρεια Ηπείρου και μετά από παρότρυνση της δική μας παράταξης, αποφασίστηκε τελικά η παράσταση στον περιφερειάρχη, με απώτερο σκοπό να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις, λαμβάνοντας μια εξαιρετικά σημαντική ενίσχυση.
Για τον Αναπτυξιακό Νόμο και το ΕΣΠΑ, σημειώνουμε πως όσες προτάσεις κατατέθηκαν από το Επιμελητήριο, είναι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το μέλος της παράταξής μας και αντιπρόεδρο της διοικούσης επιτροπής στο Δ.Σ. Άκη Παπαρούση, απόψεις και θέσεις που υιοθετήθηκαν από το Σώμα. Υπενθυμίζουμε δε, πως καμία πρόταση του προέδρου για το ΕΣΠΑ, δεν έχει υιοθετηθεί από το Δ.Σ.», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Θέσεις της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» είναι η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, απόφαση που δίνει σημαντική οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις, η μείωση του ΦΠΑ που έχει επίσης ανακοινωθεί από την πολιτεία, η μείωση του φόρου σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στις Ανώνυμες Εταιρείες και στοχευμένες προτάσεις από τα Επιμελητήρια και την Κ.Ε.Ε., ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της χώρας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, έστω και με τη μορφή της επιδότησης, ώστε το «επιχειρείν» της χώρας μας να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον «βαρύ» χειμώνα που μας περιμένει.
«Καλώ τον κ. Δημητρίου, όσος χρόνος του απομένει ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου, να ασκεί τα καθήκοντά του ως οφείλει να το πράττει, εκπροσωπώντας σωστά τον θεσμό και όχι να χρησιμοποιεί το βήμα του Επιμελητηρίου για προσωπικές και μόνο φιλοδοξίες», δηλώνει ο επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» Γρηγόρης Γκίκας.
Η απάντηση του Δ. Δημητρίου
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, απάντησε στον κ. Γκίκα και την παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο», σημειώνοντας πως «ο επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» την τελευταία τριετία, τα μόνα σκαλιά που δεν ανεβοκατεβαίνει καθημερινά σίγουρα δεν είναι αυτά του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων», σημειώνει.
Ο κ. Δημητρίου επισημαίνει ότι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου και προσωπικά ο πρόεδρος πάλευαν και παλεύουν για την επίλυση προβλημάτων και για τη στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μέσω προτάσεων και παρεμβάσεων, καταλογίζοντας στον κ. Γκίκα ότι την τελευταία τριετία, τα μόνα σκαλιά που ανεβοκατεβαίνει καθημερινά, «σίγουρα δεν είναι αυτά του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων». Μάλιστα, επειδή «φαίνεται ότι έχει ελλείψεις και για να μη μείνει μετεξεταστέος μιας και κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθούν εκλογές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, του υπενθυμίζει μερικά από όσα έχει διεκδικήσει με μεγαλύτερη ένταση από τον Μάρτιο του 2020 ως διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.
Διεκδικήσεις που αφορούν τη μείωση της φορολογίας και τη στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων, ενώ μνεία κάνει και σε μια σειρά από προτάσεις για την εστίαση, τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, το πρόγραμμα «Μένουμε Ελλάδα», τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, το φυσικό αέριο κ.ά