Να δοθεί λύση από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση του υγραερίου ζητά με έγγραφό της η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η επιστολή θα σταλεί σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες ώστε όλοι να γίνουν κοινωνοί του προβλήματος και να μπορέσουν να ασκήσουν πίεση για να δοθεί λύση.
Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης αλλά και στις ενέργειες που έχει κάνει ώστε να δοθεί λύση από τα τρία συναρμόδια υπουργεία χωρίς όμως «πράσινο φως».
Όπως είπε «ύστερα από τρεις άγονες διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, και εφόσον έτρεξαν μια σειρά από ενέργειες προσπαθούν για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Η Τεχνική Υπηρεσία, του Τμήματος Προμηθειών και της Διοίκησης του ΠΓΝΙ προσπάθησε να προχωρήσει το θέμα καθώς η επένδυση αυτή, προϋπολογισμού εφόσον φυσικά προχωρήσει και τελεσφορήσει θα εξοικονομήσει πόρους άνω των 700.000€ το χρόνο στο Νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς ρύπους».
Πού μπλοκάρει
Η επένδυση προσκρούει στην αδυναμία των Υπηρεσιών της Πολεοδομίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να χορηγήσουν τις σχετικές άδειες ερμηνεύοντας με διαφορετικό τρόπο τις ισχύουσες διατάξεις, σε αντίθεση με την Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου–Δυτικής Μακεδονίας.
Το αίτημα του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη, υιοθετεί και η Περιφέρεια Ηπείρου η οποία με σχετικό έγγραφό του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη, αιτείται την θεσμική επίλυση του προβλήματος.
Η λύση του προβλήματος, σύμφωνα με την διοίκηση και αυτό ζητάει κιόλας, εστιάζεται στο να υπάρξει διευκρινιστική Εγκύκλιος ή Υπουργική Απόφαση, ώστε τα μεγάλα Νοσοκομεία, όπως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που έχουν μεγάλες καταναλώσεις (πρότασή του ΠΓΝΙ είναι να αφορά Νοσοκομεία με περισσότερες των 400 κλινών), να έχουν τη δυνατότητα κατασκευής εγκατάστασης υγραερίου με τον κανονισμό Δ3/14858.01.07.1993 (ΦΕΚ477/Β/01.07.1993). Έτσι θα διευκολυνθεί το έργο των Πολεοδομιών και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, για την έγκριση αντίστοιχα της στατικής μελέτης των υποδομών και των μελετών εγκατάστασης υργαερίου και πυροπροστασίας.
«Το νοσοκομείο έχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν λύση. Τελευταία ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε, είναι η κοινοποίηση σε όλες τις ομάδες της Βουλής για να αναδείξουμε το πρόβλημα και να ζητήσουμε να βοηθήσουν», είπε ο κ. Τσίκαρης ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί λύση για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ