Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες και η οργάνωση λίγες ώρες πριν από τη μάχη της Κυριακής.
Τα επιτελεία των έξι υποψηφίων αρχηγών στο ΠΑΣΟΚ, μπαίνουν σε μια φάση ηρεμίας λίγο πριν την ψηφοφορία των μελών και φίλων για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ που συμπλήρωσε 50 χρόνια.
Ο Γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων Βασίλης Γαρδίκος κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.
Αναφέρθηκε στην μακρά διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «…Σε αυτή τη μακρά διαδρομή, το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ελληνική κοινωνία.
Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατική Διαδικασία – Μεταρρυθμίσεις για τους πολλούς και τον εκσυγχρονισμό της χώρας – Διαφάνεια – Αξιοκρατία. Αντιμετώπισε με μεγάλη ευθύνη την δύσκολη κατάσταση χρεωκοπίας της χώρας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Επιβίωσε στα πολύ δύσκολα. Όταν επιχειρήθηκε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους ο πολιτικός μας αφανισμός. Χιλιάδες μέλη και στελέχη σε όλη τη χώρα απέτρεψαν το σχέδιο διάλυσης και στη συνέχεια το σενάριο της συμπληρωματικής δύναμης. Με την αυτόνομη πορεία που χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και συνεχίζουμε σήμερα», είπε.
Μπαίνοντας στο πιο πολιτικό κομμάτι των εσωκομματικών εκλογών, ο κ. Γαρδίκος εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την: «επανεκκίνησή του και Ενδυναμώθηκε στην κοινωνία. Απέκτησε πρόσωπο και άρχισε ξανά να ακούγεται ο σύγχρονος λόγος του. Έφυγε από τις μυλόπετρες του δικομματισμού. Οι αγώνες που δόθηκαν μέχρι σήμερα ήταν σημαντικοί. Πάντα μέσα από δημοκρατικά εκλεγμένες οργανώσεις μας που λειτούργησαν , όπως και η δική μας. Κέρδισε μάχες σε Αυτοδιοίκηση – Επιμελητήρια, βρήκε βηματισμό. Οι δημοσκοπήσεις σήμερα μας δείχνουν καθαρά 2ο κόμμα. Στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ γίνεται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, η απάντηση είναι ΝΑΙ. Στις αρχές του 2008, το ΠΑΣΟΚ ήταν χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. 18 μήνες μετά στις 4 Οκτωβρίου του 2009 (15 χρόνια πριν) κερδίσαμε την Νέα Δημοκρατία. Έτσι και τώρα το ΠΑΣΟΚ μπορεί!! Ξεκινώντας από την Κυριακή. Καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη, να πάρει την παράταξη στα χέρια του. Να συμμετέχει σε αυτήν την ανοικτή δημοκρατική διαδικασία που αποφασίστηκε ομόφωνα από την Κ.Π.Ε. Να αυξήσουμε και άλλο τη συμμετοχή από αυτήν του 2021. Να διευρύνουμε την εκλογική μας βάση και να δώσουμε ελπίδα στην κοινωνία μας που ασφυκτιά. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει την επόμενη κυβέρνηση του τόπου. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι μπορεί να διαφωνούν αλλά μπορούν να συνομιλούν με αξιοπρέπεια και πολιτική ευπρέπεια. Κυρίως όμως, μέσα από τη διαφορετική άποψη να προκύπτει η σύνθεση. Οι πολίτες, τα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μετά την ανοιχτή Κ.Π.Ε και το debate (άλλη μια πρωτοπορία του ΠΑΣΟΚ) είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν και να αξιολογήσουν τις υποψήφιες και τους υποψήφιους Προέδρους μας και την Κυριακή θα κάνουν την επιλογή τους. Η επόμενη μέρα θα μας βρει όλους ενωμένους. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη και τους φίλους που θα υποστηρίξουν εθελοντικά τη διαδικασία στις 6 και 13 Οκτώβρη. Χωρίς αυτούς και την ανιδιοτελή προσφορά τους δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία», κατέληξε.
Ποιοι ψηφίζουν
Δικαίωμα ψήφου έχουν Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών και άνω.Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης, νέου τύπου.
Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση θα γίνεται:
Για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα, διαβατήριο ή ΑΜΚΑ. Για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής ή ΑΜΚΑ.
Για τους Κύπριους με Κυπριακή ταυτότητα ή ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (πχ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.
Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3,00 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δε θα καταβάλλεται αντίτιμο.
Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Δικαίωμα ψήφου στον Β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον Α’ γύρο.
Οι εκλογείς του Β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον Α’ γύρο.
Πού ψηφίζουν
Η Ν.Ε Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει οργανώσει την εκλογική διαδικασία στην Π.Ε Ιωαννίνων σε 16 εκλογικά τμήματα.
Δήμος Ιωαννιτών
Κλειστό Γυμναστήριο Λιμνοπούλας – Γήπεδο Άρσης Βαρών (2 κάλπες)
Λιθαρίτσια (2 κάλπες)
Κατσικάς – Πνευματικό Κέντρο
Πεδινή – Πρώην Δημαρχείο
Πέραμα – Πρώην ΚΑΠΗ
Δήμος Ζίτσας
Ελεούσα – Αίθουσα Δημ. Συμβουλιου(2 κάλπες)
Δήμος Δωδώνης
Πνευματικό Κέντρο Κρυφοβού
Δήμος Ζαγορίου
Δημαρχείο – Ασπράγγελοι
Δήμος Κόνιτσας
Δημαρχείο
Δήμος Μετσόβου
Δημαρχείο
Δήμος Πωγωνίου
Καλπάκι – παλιό Δημαρχείο
Δήμος Β. Τζουμέρκων
Πράμαντα – Δημαρχείο
Καλέντζι – πρώην Δημαρχείο Κατσανοχωρίων