Την τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και αυτά που ακολουθούν και αφορούν τα χειρουργεία, περιέγραψε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παχατουρίδης
Την τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και αυτά που ακολουθούν και αφορούν τα χειρουργεία, περιέγραψε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παχατουρίδης νευροχειρουργός και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών.
Οι δηλώσεις και οι εξαγγελίες του νέου υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και παράλληλα ανησυχία καθώς οι πολίτες ανησυχούν ότι βαδίζουμε προς «ιδιωτικοποίηση» της δημόσιας υγείας σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια χτυπάει όλους και δεν αφήνει κανένα περιθώριο.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που έχει υψηλά εισοδήματα και βλέπει ότι επειδή ο χρόνος αναμονής στο εθνικό σύστημα υγείας είναι από κάποιες ημέρες μέχρι κάποιους μήνες επιλέγει να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και κάνει επέμβαση….
Έτσι, ο υπουργός φαίνεται να έχει αποφασίσει να προωθήσει την επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία χειρουργείων του ΕΣΥ, δημιουργώντας λίστες «δύο ταχυτήτων» των ασθενών.
Τα «υψηλά εισοδήματα» θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα και με το αζημίωτο, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα θα περιμένουν επί μήνες στην…ουρά.
Οι ελλείψεις και οι δυσλειτουργίες του ΕΣΥ, όπως είναι οι καθυστερήσεις στις χειρουργικές αίθουσες, σύμφωνα και με τον κ. Παχατουρίδη προκαλούνται από την απαξίωση του κεντρικής διοίκησης και ειδικά του υπουργείου Υγείας.
Η εξουθένωση, η μη θεσμοθέτηση κινήτρων για να υπηρετήσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά και η εν γένει κατάσταση προκαλεί αναταραχή σε υγειονομικούς και ασθενείς που δεν κατανοούν τι πάει να πει «νόμιμο φακελάκι»…
Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με κενά που καθιστούν αδύνατη την ομαλή και ασφαλή λειτουργία τους.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες (το 47,8%) είναι καλά στην υγεία τους, με το 5,8% να έχει κακή υγεία (από 4,8% το 2021) και άλλο ένα 1,6% να έχει πολύ κακή υγεία. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού (24,9% το 2022 από 24,3% το 2021) έχει χρόνια προβλήματα υγείας και η τάση είναι αυξητική λόγω γήρανσης.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ