Από την περιοχή των Αμπελοκήπων θα ξεκινήσουν οι εργασίες στον δήμο Ιωαννιτών για την εγκατάσταση της νέας οπτικής ίνας σε συνολικό μήκος 400 χιλιομέτρων που θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να διαθέτουν και να αξιοποιούν ίντερνετ σε πολύ υψηλότερες ταχύτητες από τις σημερινές.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του Ιανουαρίου με την συνοικία των Αμπελοκήπων να αποτελεί τον έναν από τους 12 συνολικά τομείς στους οποίους έχει χωριστεί η πόλη των Ιωαννίνων. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θωμάς Γιωτίτσας, στις αρχές του νέου έτους θα έρθουν προς έγκριση στο δημoτικό συμβούλιο και οι υπόλοιπες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την ανάδοχο εταιρεία για το σύνολο του αστικού ιστού, ώστε οι εργασίες να γίνονται τμηματικά.
«Με το έργο αυτό, και πάντα υπό την επίβλεψη της τεχνικής μας υπηρεσίας ως προς την ορθή αποκατάσταση του οδοστρώματος, θα πετύχουμε την μετάβαση στην τεχνολογία Fiber 2 the home , που συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες στο internet για επιχειρήσεις και κατοικίες», τόνισε ο αντιδήμαρχος. Στο ίδιο θέμα ωστόσο τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας σημειώνοντας πως αποτελεί προτεραιότητα και έχει ληφθεί υπόψιν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες που επιβλέπουν το έργο, οι εργασίες να εκτελούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνεται γρήγορη αποκατάσταση και κυρίως να αποφευχθεί το συνεχές «ράβε-ξήλωνε» στα έργα ασφαλτόστρωσης, όπως αυτά που εκτελούνται αυτήν την περίοδο σε διάφορους δρόμους της πόλης.
Το «έξυπνο» κτίριο στη Δομπόλη
Στο ίδιο πλαίσιο όμως προέκυψε και μια άλλη εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα ανακοίνωση από τον κ. Γιωτίτσα καθώς μεταξύ των δράσεων που περιλαμβάνονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου Ιωαννιτών, εντάσσεται και η προσπάθεια ώστε το κτίριο στη Δομπόλη, όπου οι εργασίες εξελίσσονται να γίνει το πρώτο «έξυπνο» κτίριο των υπηρεσιών του δήμου με ελαχιστοποίηση της χρήσης αναλώσιμων υλικών από τις υπηρεσίες και σύγχρονη ψηφιακή λειτουργία. Ο κ. Μπέγκας τοποθετήθηκε επίσης λέγοντας πως στο πλαίσιο της αντιμετώπισης προβλημάτων που είχε η οριστική μελέτη, ο δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με εξωτερικό τεχνικό σύμβουλο και σε συνεργασία με τον ανάδοχο καταβάλλουν κοινή προσπάθεια που θα αποτυπωθεί στη μελέτη εφαρμογής, ώστε τελικά στο κτίριο της Δομπόλη να μετεγκατασταθούν υπηρεσίες του δήμου που είναι συναφείς μεταξύ τους. «Είναι σαφές, ότι στο κτίριο αυτό δε χωρούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Αυτό που μας απασχολεί λοιπόν, είναι να οριστικοποιήσουμε ότι οι υπηρεσίες που θα μετεγκατασταθούν εκεί, να έχουν συναφές αντικείμενο και να συνεργάζονται», τόνισε ο κ. Μπέγκας, διευκρινίζοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές δε θα επιφέρουν κάποια καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.
Δράσεις υπό ωρίμανση
Ο αντιδήμαρχος κ. Γιωτίτσας παράλληλα αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου. Όπως εξήγησε ήδη τα τρία πρώτα υποέργα του έργου «Πιλοτικές Ψηφιακές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης για το Δήμο Ιωαννιτών» που χρηματοδοτήθηκαν από την ΒΑΑ έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σε φάση συμβασιοποίησης είναι το πρώτο υποέργο προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC.
Κλείνοντας, ο κ. Γιωτίτσας αναφέρθηκε και σε δράσεις που είναι υπό ωρίμανση:
Βελτίωση της επικοινωνίας του πολίτη με τον δήμο. Νέα συστήματα καταγραφής αιτημάτων – παραπόνων και δημιουργία πλατφόρμας για κινητά (mobile app) για την καλύτερη και πιο έγκυρη ενημέρωση των δημοτών για θέματα του δήμου (βλάβες, νέα έργα, εκδηλώσεις, συμμετοχικές διαδικασίες).
Δημιουργία εφαρμογής για την καταγραφή των υφιστάμενων δέντρων. Πρόκειται για ένα ψηφιακό δενδρολόγιο με χρήση GIS το οποίο θα καταδείξει και τις ανάγκες αλλά και τις περιοχές όπου απαιτούνται παρεμβάσεις πύκνωσης των φυτεύσεων. Θα ακολουθήσει η μελέτη για ένα μαζικό πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τη ΒΑΑ.
Άμεση ωρίμανση της μελέτης για την αλλαγή του φωτισμού σε δημοτικά κτίρια με ταυτόχρονη εγκατάσταση έξυπνου συστήματος τηλεδιαχείρισης. Και αυτό το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ από τη ΒΑΑ.