Καθάρισαν, μάζεψαν σκουπίδια, έκοψαν χορτάρια, έβαψαν τα παγκάκια και απέδωσαν τον χώρο του Άλσους πεντακάθαρο σε μικρούς και μεγάλους.
Ο λόγος για τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος που σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών προχώρησαν σε διήμερη δράση καθαρισμού του Άλσους.
Το Άλσος που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης προσφέρει ανάσες δροσιάς αλλά και ξενοιασιάς σε δεκάδες πολίτες καθημερινά ενώ πολλά μικρά παιδιά απολαμβάνουν εκεί το παιχνίδι τους.
Οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ συνεπικουρούμενοι από τις υπηρεσίες του Δήμου «σάρωσαν» τα πάντα και καθάρισαν με υποδειγματικό τρόπο ένα χώρο που ανήκει σε όλους μας και οφείλουμε να τον κρατούμε καθαρό και περιποιημένο.
Η μόνη παραφωνία οι προτομές των αγαλμάτων που παραμένουν βαμμένες και μουτζουρωμένες και που στο επόμενο διάστημα προγραμματίζεται από τον Δήμο ο καθαρισμός για τον οποίο απαιτούνται ειδικά υλικά αλλά και τεχνογνωσία.
Ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γιάννης Παπαχρήστος σε δηλώσεις υπογράμμισε ότι ήταν πολύ σημαντική η παρέμβαση καθώς είναι θεραπευτική. «Τα μέλη μας έρχονται σε σύγκρουση με τον παλιό τρόπο ζωής τους, με τη χρήση και «καθαρά» συμμετέχουν στην κοινωνία. Το ΚΕΘΕΑ στηρίζει την ενεργή συμμετοχή και τη δράση σε τέτοιες ενέργειες».
Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου ευχαρίστησε τον υπεύθυνο και όλους τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος. «Είμαστε πολύ περήφανοι για τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ γιατί δείχνουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους να πάρουν πίσω τη ζωή τους. Στο άμεσο μέλλον θα οργανώσουμε κι άλλες παρόμοιες δράσεις» υπογράμμισε στις δηλώσεις του αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δράσεις και να συμμετάσχουν σε αυτές και άλλοι εθελοντές από διάφορες εθελοντικές οργανώσεις με γνώμονα τον καθαρισμό αλλά και την προστασία του αστικού περιβάλλοντος. Ο Δήμαρχος εμφανίστηκε συγκινημένος από την ανταπόκριση των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ που με τις δράσεις τους στέλνουν πολλαπλά μηνύματα επανένταξης στην κοινωνία μέσα από την προσφορά και την αλληλεγγύη.
«Αντίσταση της κοινωνίας» στους βανδαλισμούς
Αναφορικά με την αναβάθμιση και την προστασία του δημόσιου χώρου υπογράμμισε την ανάγκη «αντίστασης της κοινωνίας» στους βανδαλισμούς όπως για παράδειγμα στην Παπαζόγλειο Σχολή, που στεγάζει την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το κτίριο παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τις ανάγκες της Αρχιτεκτονικής Σχολής και η σημερινή εικόνα του προκαλεί μόνο θλίψη ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για χώρο που έχει διατεθεί για τις ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής.
Οι εικόνες από τους βαμμένους τοίχους και τα γκράφιτι σε ένα ιστορικό κτήριο μόνο λύπη προκαλούν.
Ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε ότι πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για την προάσπιση του δημόσιου χώρου, των δημόσιων κτηρίων και να προασπίσουμε το δικαίωμα να ζούμε σε μια πόλη καθαρή . «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πρέπει να προβληματίσει όλους μας. Κανένας δεν θέλει την πόλη του βανδαλισμένη, όπως δεν θέλει και το σπίτι του. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να απομονωθούν και να εξαλειφθούν. Δεν μπορεί να καταργείται ο πολιτισμός. Χρειάζεται μία αντίσταση ποιότητας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα» κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ