Πλατύφυλλα δένδρα αναπτύσσονται κάτω από τα πεύκα
Ένα δεύτερο δάσος κάτω από το δάσος της πεύκης που συμπληρώνει σχεδόν έναν αιώνα ζωής, αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια στο δασύλλιο των Ιωαννίνων που με τη βοήθεια και την καθοριστική ανθρώπινη παρέμβαση, από τις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας αναγεννάται και αποκτά νέα ζωή.
Ένα δάσος πλατύφυλλων δένδρων όπως η βελανιδιά, η ιπποκαστανιά, η δάφνη, η κουτσουπιά, το κυπαρίσσι και άλλα δένδρα έχει ήδη πάρει τη θέση του κάτω από το δάσος της τραχείας πεύκης, βοηθούμενο και από τις εργασίες υλοτόμησης που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από τις Δασικές Υπηρεσίες που απέδωσαν την απομάκρυνση χιλιάδων δένδρων πεύκης, γερασμένων και άρρωστων, αλλά κυρίως επικίνδυνων.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως ενώ ο σχεδιασμός του Δασαρχείου Ιωαννίνων ήδη από το 2018 προέβλεπε την προμήθεια και φύτευση 4.000 πλατύφυλλων δένδρων σε διάστημα μίας δεκαετίας, αυτό δε χρειάστηκε να γίνει τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς προέκυψε η φυσική αναγέννηση με τη μεταφορά σπόρων είτε από τη βροχή είτε από τα σκιουράκια και τα πουλιά από το δυτικό τμήμα του δάσους πάνω από τον Προφήτη Ηλία στα Καρδαμίτσια προς το ανατολικό.
Με την απομάκρυνση χιλιάδων πεύκων και την υλοτόμηση που έγινε, το νέο δάσος άρχισε να μεγαλώνει πιο γρήγορα λόγω του περισσότερου φωτός που φτάνει πλέον χαμηλά στο έδαφος.
Αν κάποιος περπατήσει στην ανατολική πλευρά του δασυλλίου στην περιοχή πάνω από το Χατζηκώστα στα Καρδαμίτσια θα διαπιστώσει ακριβώς την αναγέννηση του δάσους με χιλιάδες πλατύφυλλα δένδρα να έχουν κάνει την εμφάνισή τους κάτω από τα πεύκα και τους δασικούς υπαλλήλους να επισημαίνουν ότι μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης, η εικόνα θα είναι εντυπωσιακή.
«Αυτό που θα βλέπουμε με την ολοκλήρωση των εργασιών θα είναι ένα δάσος με δύο ορόφους. Θα έχουμε έναν όροφο πεύκης ψηλά και έναν δεύτερο όροφο πλατύφυλλων από κάτω», ανέφερε μιλώντας στην «Ε», στέλεχος του Δασαρχείου Ιωαννίνων.
Κάπως έτσι, ο στόχος που είχαν θέσει οι δασικές υπηρεσίες για τη σταδιακή δημιουργία ενός μικτού δάσους στην έκταση που καταλαμβάνει σήμερα το δασύλλιο των Ιωαννίνων, επιτυγχάνεται και μάλιστα γρηγορότερα από το προσδοκώμενο.
Η αλλαγή της σύνθεσης του δάσους δεν είναι σημαντική για αισθητικούς λόγους, όσο για λόγους πυρασφάλειας αφού με τον εκτεταμένο καθαρισμό των κλαδιών και της καύσιμης ύλης, απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξάπλωσης μίας πυρκαγιάς που μπορεί να ξεσπάσει χαμηλά, αλλά να επεκταθεί και στην κορυφή του δάσους που είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί.
Εκτεταμένες εργασίες σε εκατοντάδες στρέμματα δάσους
Από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησαν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού μίας έκτασης 400 στρεμμάτων στο δασύλλιο των Ιωαννίνων στην περιοχή του Χατζηκώστα και των Καρδαμιτσίων ενώ θα γίνουν αντίστοιχες εργασίες σε έκταση 80 στρεμμάτων στην περιοχή της Περιβλέπτου. Το ίδιο διάστημα εκτελούνται εργασίες σε έκταση 550 στρεμμάτων στο δάσος του Αβγού προς Σερβιανά, ενώ το Δασαρχείο Ιωαννίνων υλοποιεί ένα έργο δασικής οδοποιίας σε μήκος 90 χιλιομέτρων. Στο πλαίσιο των νέων εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη δε γίνεται υλοτόμηση νέων δένδρων αλλά μόνο κάποιων δένδρων που έχουν ξεραθεί με τη βαρύτητα να πέφτει στους καθαρισμούς και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης.
Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές οι ποσότητες που θα προκύψουν σε καυσόξυλα θα διατεθούν ελεύθερα στους πολίτες για την κάλυψη των ατομικών αναγκών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Αισθητήρες ανίχνευσης καπνού
Τέλος, μία ακόμη σημαντική παρέμβαση αναμένεται να υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο δασύλλιο των Ιωαννίνων καθώς εγκρίθηκε ήδη η χρηματοδότηση για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός συστήματος καμερών υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθεί στην περιοχή των Λιγκιάδων ώστε να έχει πλήρη εικόνα για το δασύλλιο, μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα αυτή στις Δασικές Υπηρεσίες. Επίσης όμως εγκρίθηκε και ένα κονδύλιο ύψους 35.000 ευρώ με το οποίο θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ανίχνευσης καπνού εντός του δασυλλίου με αισθητήρες υψηλής ευαισθησίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ