Στα όσα προγραμματίζει να κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας
Στα όσα προγραμματίζει να κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας, ο οποίος αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία, αλλά και στις πρακτικές που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των αδέσποτων, καθώς συνολικά στο δήμο Ιωαννιτών, υπάρχουν 1.800 αδέσποτα σκυλιά.
Όπως εξήγησε ο κ. Παλάσχας το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων δεν είναι καινούριο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, ο δήμος Ιωαννιτών έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες ξοδεύοντας μάλιστα μεγάλα ποσά για τη διαχείρισή τους, πολλαπλάσια από αυτά που ορίζει το κράτος.
Επικεντρώθηκε στο ισχύων νομοθετικό πλαίσιο, τονίζοντας όμως πως «δεν διευκολύνει καθόλου τη λύση ενός προβλήματος που στην κυριολεξία το κεντρικό κράτος έχει μεταβιβάσει στους δήμους μόνο και μόνο για να το «ξεφορτωθεί».
Ειδικότερα ανέφερε: «Μιλάμε βασικά για έναν νόμο από τον οποίο κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν είναι ικανοποιημένος. Μάλιστα, οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες με την αναγκαστική στείρωση των σκύλων ή την λήψη και αποστολή δείγματος DNA -μια διαδικασία κοστοβόρα-, ενέχει τον κίνδυνο να αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος αυτό να παρατήσουν τα ζώα στους δρόμους και να διογκώσει το πρόβλημα», υπογράμμισε.
Απαντώντας σε δημοσιεύματα επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς πως μέσα σε 23 μέρες τα αδέσποτα στην πόλη πολλαπλασιάστηκαν και να αφήνονται υπόνοιες για κακή διαχείριση του θέματος από τη νέα δημοτική αρχή. Φυσικά δεν υποστηρίζουμε ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως η ύπαρξη αδέσποτων στα Γιάννενα ήταν και δυστυχώς παραμένει μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Από το δεδομένο αυτό όμως μέχρι την απόδοση αποκλειστικών ευθυνών στη νέα δημοτική αρχή υπάρχει απόσταση. Ένας τέτοιος ισχυρισμός άλλωστε είναι αβάσιμος, τη στιγμή που ο υπηρεσιακός μηχανισμός λειτουργεί ακριβώς όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια», επεσήμανε ο κ. Παλάσχας δείχνοντας, όμως, παράλληλα με τη διατύπωσή του και τις αδυναμίες του υπάρχοντος μηχανισμού.
Αρκετό ενδιαφέρον έχουν τα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο. Σύμφωνα με αυτά το 2023 έγιναν 505 στειρώσεις, 501 περισυλλογές αδέσποτων ζώων, 690 υιοθεσίες και αναδοχές σε έναν πληθυσμό αδέσποτων που αγγίζει τα 1800 σκυλιά σε όλο το δήμο. Ο δήμος μέσα σε ένα χρόνο έδωσε προς υιοθεσία το 40% του συνόλου των αδέσποτων ζώων. Ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Παλάσχα όμως, που το ζήτημα δεν λύθηκε είναι «πως το πρόβλημα έχει τη βάση του τόσο στο λαθεμένο νομικό πλαίσιο που υπάρχει, όσο και στην ανύπαρκτη ατομική ευθύνη ορισμένων ιδιοκτητών σκύλων που με μεγάλη ευκολία εγκαταλείπουν στο δρόμο τα ζώα τους για να γίνουν αδέσποτα, σε μία μερίδα κυνηγών που παρατούν τα κυνηγόσκυλα όταν αυτά παύουν να είναι αποδοτικά, καθώς και σε κάποιους κτηνοτρόφους που αφήνουν τα ποιμενικά τους αστείρωτα και αυτά αναπαράγονται ανεξέλεγκτα».
Ενδιαφέρον, αλλά και πιθανές αντιπαραθέσεις μπορεί να επιφέρει η πρωτοβουλία αναφορικά με την στείρωση σε σκυλιά των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν το κόστος «…Σε ότι αφορά μάλιστα το νέο πρόβλημα που δημιουργείται με την υποχρεωτική στείρωση και λήψη DNA στα αστείρωτα σκυλιά και εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων συμπολιτών για την κάλυψη των εξόδων το επόμενο διάστημα θα αναλάβω πρωτοβουλίες διερεύνησης της πιθανότητας χρηματοδότησης μέρους του κόστους αυτού με τη συνεργασία και τη συνδρομή της περιφέρειας Ηπείρου», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.
Τα βήματα σε τίτλους
Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:
-Άμεση ενημέρωση και εντατικοί έλεγχοι σε κατοικίδια κυνηγόσκυλα και ποιμενικά σκυλιά.
-Ενημέρωση κτηνιάτρων για την ενεργό συμμετοχή τους για να μειωθεί το πρόβλημα έτσι όπως ορίζει ο νόμος.
-Ενημέρωση και συνεργασία με τον κυνηγετικό σύλλογο.
-Προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας μέσα από δράσεις στα σχολεία.
-Δημιουργία ημέρα υιοθεσίας.
-Προώθηση υπεύθυνων υιοθεσιών στο εξωτερικό σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και φιλοζωικές οργανώσεις.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ