Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης του δικτύου των σταθμών μέτρησης της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τον δήμο Ζίτσας και σε άλλες Τοπικές Κοινότητες από αυτές στις οποίες ήδη λειτουργούν.
Από το 2021, ο δήμος Ζίτσας έχει εγκαταστήσει στις Κοινότητες Ελεούσας, Μεγάλου Γαρδικίου και Αγίου Ιωάννη περιβαλλοντικούς αισθητήρες που επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση των πηγών ρύπανσης της ατμόσφαιρας, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τα επίπεδα των αέριων ρύπων. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα του δήμου και αφορούν 10 παραμέτρους ρύπανσης όπως τα επίπεδα των σωματιδίων (PM 1, PM 2.5, PM 10), το όζον (Ο3), τα οξείδια του Αζώτου (NOx), το μονοξείδιο και το διοξείδιο του Άνθρακα (CO, CO2) το διοξείδιο του θείου (SO2) και άλλα κατά περίπτωση. Παράλληλα παρουσιάζονται και στοιχεία μετεωρολογικών δεδομένων (θερμοκρασία, υγρασία).
«Με δεδομένο το πρόβλημα της αιθαλομίχλης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο λεκανοπέδιο αποδείχθηκε σοφή ενέργεια η τοποθέτηση τριών αισθητήρων μέτρησης σε συγκεκριμένα σημεία απ’ όπου συλλέγονται δεδομένα αέριας ρύπανσης, δίνοντας τη δυνατότητα κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πολιτών να αξιοποιήσουν σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους. Αυτό που εξετάζουμε και είμαστε θετικοί, είναι να επεκτείνουμε το δίκτυο ή να προχωρήσουμε και σε άλλες παρόμοιες ενέργειες, που θα μας υποδείξουν οι επιστήμονες με τους οποίους συνεργαζόμαστε», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.
Καταπτώσεις στο επαρχιακό δίκτυο
Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αφενός και αφετέρου της αύξησης του όγκου του νερού στον ποταμό Καλαμά, προκλήθηκαν στο μεταξύ ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο σε διάφορα σημεία του δήμου Ζίτσας. Ένα από αυτά είναι και ο δρόμος πρόσβασης από και προς το Εκκλησοχώρι, τμήμα του οποίου αποκόπηκε, αφού παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού. «Γι’ αυτό ζητάμε τη βοήθεια και της Περιφέρειας, αλλά και των συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε τους θερινούς μήνες, να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τον καθαρισμό στις κοίτες των ποταμών και να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα το χειμώνα ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος.