Η Επίκουρος Καθηγήτρια Νευρολογίας Σοφία Μαρκούλα στάθηκε στην δράση που θα διοργανωθεί από τον ΟΚΠΑΠΑ
Η άνοια είναι μια σοβαρή απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας σε ένα άτομο. Μπορεί να είναι στάσιμη ή προοδευτική. Παρά το γεγονός ότι η άνοια είναι πολύ πιο συχνή στους ηλικιωμένους -περίπου 5% των ατόμων άνω των 65 ετών εμπλέκεται- μπορεί να παρουσιαστεί και πριν από την ηλικία των 65 ετών, οπότε και ονομάζεται «άνοια πρώιμης έναρξης». Πάνω από 47 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια ενώ σύμφωνα με τα προγνωστικά, το 2050 ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 131 εκατομμύρια.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 200.000 πολίτες πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια, και το 2050 θα ανέρθουν σε 400.000.
Η Επίκουρος Καθηγήτρια Νευρολογίας Σοφία Μαρκούλα στάθηκε στην δράση που θα διοργανωθεί από τον ΟΚΠΑΠΑ προκειμένου να ενημερωθούν και να διενεργήσουν «testing» στα μέλη των ΚΑΠΗ της πόλης. Στο επίκεντρο θα τεθούν άτομα τρίτης ηλικίας, μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών, που εδώ και δυόμιση περίπου χρόνια εξαιτίας της πανδημίας έμειναν κλεισμένα στο σπίτι και χωρίς πολλές επαφές και δραστηριότητες.
Η κα. Μαρκούλα αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Ιωαννίνων θέλει να φέρει στο επίκεντρο την ανάγκη αφενός της ενημέρωσης και αφετέρου της εξέτασης των ατόμων της τρίτης ηλικίας «αυτή είναι μια από τις προτεραιότητες που έχουμε. Μέσα από αυτή την διαδικασία θα έχουμε μια καλή εικόνα για τα μέλη των ΚΑΠΗ» είπε μεταξύ άλλων.
«Τις περισσότερες φορές η άνοια ξεκινάει πολύ σταδιακά και στην αρχή μπορεί να μην είναι καθόλου εμφανής. Στα επόμενα στάδια της πάθησης, όμως, οι ασθενείς μπορεί να χάσουν τον προσανατολισμό τους στον χρόνο μη γνωρίζοντας την ημέρα, την εβδομάδα, ή ακόμη και το έτος, στον χώρο και στο πρόσωπο μη γνωρίζοντας πολλές φορές ποιοι είναι οι ίδιοι ή οι γύρω τους. Τα πιο συνηθισμένα πρώιμα σημάδια της άνοιας είναι οι αλλαγές στη συμπεριφορά μεταξύ των οποίων η απάθεια, η απομόνωση, η μείωση δραστηριοτήτων και η γενική παραμέληση εαυτού», είπε η κα. Μαρκούλα καλώντας όλους να είμαστε σε μια επαγρύπνηση και να δίνουμε την πρέπουσα σημασία ώστε να απευθυνθούμε στους ειδικούς γιατρούς.
Τέλος, αναφορικά με τις έρευνες για την φαρμακευτική αγωγή, η κα. Μαρκούλα σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές έρευνες και αναμένονται τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών που στο μέλλον ίσως να μπορέσουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ