Για το παρελθόν και τις αιτίες για τις οποίες δεν θεσμοθετήθηκε το Π.Δ. για τη λίμνη Παμβώτιδα αλλά και για τις εκτιμήσεις της Διοικούσας Επιτροπής για το μέλλον τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Παππάς.
Ο κ. Παππάς μάλιστα φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η αυτή τη φορά θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του Σχεδίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σημειώνεται πως το παράρτημα Ηπείρου του ΤΕΕ απέστειλε ένα πλήρες υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του, μετά από τρεις συνεδριάσεις και αφού είχε λάβει υπόψιν τις επισημάνσεις των αρμόδιων επιτροπών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι είναι εύλογος ο προβληματισμός γιατί επί μία δεκαετία δεν έχει τελεσφορήσει η προσπάθεια, σημειώνοντας πως κατά την άποψή του δεν είναι ισχυρό επιχείρημα τα τεχνοκρατικά ελλείμματα της κεντρικής διοίκησης.
«Αντιθέτως θεωρώ πως οι τοπικές κοινωνίες δημιουργούν διαχρονικά προσκόμματα στην κύρωση του Π.Δ. Δεν είναι μία μομφή, αλλά μία πραγματικότητα που καθορίζεται από συμφέροντα, πολιτικές και μικροπολιτικές προσεγγίσεις και από την απουσία διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης.
Ως ΤΕΕ, προφανώς επιδιώκουμε να εκδοθεί το Π.Δ, γιατί το περιβάλλον αποτελεί ταυτόχρονα και κληρονομιά αλλά και κληροδότημα.
Υπάρχει μία αντίληψη που διαχρονικά βολεύει ορισμένους, που κρύβονται πίσω από τη γραφειοκρατία. Δεν πιστεύω όμως ότι μία υπηρεσία απλώς διαμορφώνει συνεχώς θέσεις και μία τοπική κοινωνία απλώς περιμένει τη θεσμοθέτηση του Π.Δ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς που απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις για το εάν το ΤΕΕ ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας στην κοινή διαμόρφωση άποψης, ήταν σαφής.
«Δεν μπαίνουμε στο κομμάτι της σύγκρισης με το παρελθόν, αλλά στην ανάγκη θεσμοθέτησης του Π.Δ. Θεωρούμε ότι οι τοπικοί φορείς θα έπρεπε να απευθυνθούν στο ΤΕΕ και να ζητήσουν την άποψή μας και όχι το αντίθετο», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Γέφυρα επικοινωνίας» τα ΜΜΕ
Η «επαφή» του κ. Παππά με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ήταν η πρώτη μετά την ανάληψη της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τον πρόεδρο του Τμήματος Ηπείρου να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των μέσων ενημέρωσης ως «γέφυρα επικοινωνίας» μεταξύ του τεχνικού κόσμου και της κοινωνίας.
«Είναι καταστατική υποχρέωση του Επιμελητηρίου η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τεχνικά ζητήματα με εκλαϊκευμένο τρόπο. Προσωπικά, είμαι υπέρ του δημόσιου λόγου, γιατί βοηθά να ξεκαθαριστούν οι απόψεις και οι θέσεις του τεχνικού κόσμου, να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, αρκεί αυτό να γίνεται μακριά από την γενικότερη πολιτικολογία», ανέφερε.