Για σκάνδαλο που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης εντόπισε ιδιώτες που δήλωναν ως ιδιωτικές, δημόσιες εκτάσεις στον Γράμμο και αλλού εισπράττοντας παχυλές επιδοτήσεις. Το σκάνδαλο έγκειται σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ότι μεταξύ αυτών είναι και πρόσωπα που έχουν αναλάβει εργολαβικά τη σύνταξη των δασικών χαρτών, ως μελετητές. Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Καχριμάνης ζήτησε να ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι δασικοί χάρτες.
«Είναι μέγα σκάνδαλο, που φαίνεται να έχει επωασθεί από το νόμο του 2015, από όσους εμπλέκονται με τους δασικούς χάρτες και τους τεχνικούς συμβούλους και ζήτησα από τον υπουργό να σταματήσουν οι πληρωμές σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω ΦΕΚ, κάτι το οποίο και έπραξε». Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι με «τέτοιες ενέργειες οι δασικοί χάρτες είναι στον αέρα» και συμπλήρωσε ότι θα ζητήσει από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά να ξεκινήσουν όλα από την αρχή.
Να καταγράφονται οι εισαγωγές και οι πωλήσεις
Από τις δηλώσεις του κ. Καχριμάνη, δεν έλειψε αναφορά στο νέο περιστατικό παραπομπής επιχείρησης για παρατυπίες στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επικεντρώνοντας στις δυσμενείς εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στην αγορά γάλακτος με νομοθετικές πρωτοβουλίες της διετίας 2016-2017. Την περίοδο αυτή – όπως είπε – καταργήθηκε το φρέσκο γάλα, θεσμοθετήθηκε η παραγωγή «ελληνικού» γιαουρτιού από σκόνη ή κρέμα γάλακτος και επετράπη η διακίνηση κίτρινων τυριών που εμφανίζονται ως ελληνικά, αλλά παράγονται σε χώρες του εξωτερικού.
«Για τη φέτα έσκασε και δεύτερη επιχείρηση στα Τρίκαλα. Όπως μας είπε ο υπουργός, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχει να εξετάσει 2.000 παλιότερες περιπτώσεις, με τα πρόστιμα σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία να είναι μέχρι 10.000 ευρώ. Για να λυθεί οριστικά το θέμα ζήτησα να γίνονται διασταυρώσεις και καταγραφή όλων των εισαγωγών και πωλήσεων στο μητρώο “Άρτεμις” του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο για να αντιμετωπιστούν οι αλχημείες της πρώην ΚΥΑ», κατέληξε.
Οι νέοι διαγωνισμοί οδοφωτισμού
Επιπλέον, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στους νέους διαγωνισμούς για τον οδοφωτισμό στους δήμους Πρέβεζας και Ιωαννιτών. «Και στην Πρέβεζα η μελέτη είχε γίνει κατά την προηγούμενη θητεία της περιφερειακής αρχής και με τα ίδια πρότυπα είχε γίνει και η μελέτη για το δήμο Ιωαννιτών. Τις νέες διακηρύξεις τις έχουμε δείξει στην Ανεξάρτητη Αρχή που εξέτασε τις ενστάσεις, γιατί θεωρούμε ότι έπρεπε να διασφαλίσουμε τους δημότες και μετά το αποτέλεσμα. Οι πρώτες διακηρύξεις περιλάμβαναν σχεδόν ό,τι ίσχυε σε όλη την Ελλάδα, σήμερα είναι πιο σφιχτές και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό για τους δήμους».
Παράρτημα Βιοϊατρικών Ερευνών στα Ιωάννινα
Ο κ. Καχριμάνης, τέλος, αναφέρθηκε στην ίδρυση παραρτήματος στα Ιωάννινα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που εδρεύει στην Κρήτη.
«Το ΙΤΕ έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης με 12 εκ. ευρώ την ίδρυση παραρτήματος Βιοϊατρικών Ερευνών σε χώρο απέναντι από το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Βλέπω ευρύτερα ότι με το Πάρκο, με το Παράρτημα του ΙΤΕ και με άλλες πρωτοβουλίες μπορεί να γίνει μια Sillicon Valley στην περιοχή, η οποία θα μπορεί να αναπτύξει κι άλλες πρωτοβουλίες και ενέργειες δημιουργώντας θέσεις εργασίας και σε αυτό βοηθάει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το επιστημονικό του δυναμικό».