Την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων και των φαινομένων του μιμητισμού υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του «ερανιστικού» νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Αφορμή για την παρέμβαση του Υπουργού στάθηκε διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων με έμφαση στα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας.
Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγήν την τακτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας την περίπτωση δύο υποθέσεων παράνομων ελληνοποιήσεων που προέκυψαν έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν το 2017 και ακόμα δεν έχουν διεκπεραιωθεί. Τόνισε μάλιστα ότι η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε ποινές «χάδι» για το συγκεκριμένο αδίκημα, η οποία, όπως είπε, παρείχε απόλυτη ανοχή στις ελληνοποιήσεις.
Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε μάλιστα την μέθοδο των παράνομων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού ως μία «γενικευμένη πρακτική η οποία υπονομεύει την ακεραιότητα των ελληνικών προϊόντων, σκοτώνει το εισόδημα των παραγωγών και παραπλανά τον καταναλωτή» προσθέτονας ότι «σήμερα δεν τελειώνουμε με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ξεκινάμε για να βάλουμε ένα τέλος».
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στη διάταξη που αφορά την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και με την οποία τίθεται το ανώτατο όριο περιεκτικότητάς της τετραϋδροκανναβινόλης στο 0,2%, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η κάνναβη περιέχει ψυχοτρόπες ουσίες και για αυτό είναι και εποπτευόμενη καλλιέργεια. Ο υπουργός τόνισε ότι η υφιστάμενη διάταξη περιείχε μία «γκρίζα ζώνη» σύμφωνα με την οποία καλούνταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κρίνουν κατά πόσο η υπέρβαση του ποσοστού από 0,2% έως 0,6% σε τετραϋδροκανναβινόλη οφειλόταν σε κλιματολογικές ή άλλες ειδικές συνθήκες, γεγονός που, όπως τόνισε, δεν είναι δυνατόν να εμπεριστατωθεί από κανέναν επιστήμονα.
Εξάλλου, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που ακολουθεί το υπουργείο για στοχευμένη στήριξη των κλάδων του πρωτογενούς τομέα που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωναϊού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το γεγονός ότι επιλέξαμε να κάνουμε στοχευμένες και όχι οριζόντιες προσεγγίσεις είναι αυτό που σώζει τις παραγωγές μας», αναφέροντας ως παράδειγμα την ενίσχυση με 10,5 εκατομμύρια ευρώ των ανθοπαραγωγών και με 15 εκατομμύρια ευρώ των παράκτιων αλιέων.
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε μάλιστα και στην επικείμενη στήριξη που θα λάβουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, καλώντας άπαντες να είναι προσεχτικοί στον δημόσιο διάλογο γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς, όπως είπε, λέγονται πράγματα που μπροστά σε αυτά που λέει η κυβέρνηση οδηγούν τον κλάδο σε ελαχιστότατες αποζημιώσεις.
Επιπλέον, ο υπουργός παρέθεσε τις τέσσερις καίριες παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος των εργατών γης που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας του κορωνοϊού και συμφώνησε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να ανοίξει η συζήτηση για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ.
Τέλος, αναφορικά με το θέμα των ανακτήσεων ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο «ερανιστικό» νομοσχέδιο και με την οποία βελτιώνεται ο χρόνος αποπληρωμής των ποσών που έχουν καταλογιστεί στους συνεταιρισμούς, ενσωματώνει εν πολλοίς διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Μέτρα διευκόλυνσης για εμπορία γεωργικών προϊόντων
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην κατεύθυνση της άμεσης αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωναϊού και της ενθάρρυνσης της συνέχισης των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα προχώρησε, έπειτα από τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, στη θέσπιση μέτρων διευκόλυνσης των δικαιούχων που υλοποιούν επενδύσεις στη Μεταποίηση και την Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Ειδικότερα, με την αριθ. 606/133751/25.05.2020 Υπουργική Απόφαση θεσπίζεται μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID 19, οι οποίες προβλέπουν:
-Την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων πληρωμής, καθώς και των αντίστοιχων αιτήσεων τροποποίησης των επενδυτικών σχεδίων.
-Την παροχή μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος για την αποστολή του φυσικού φακέλου των αιτημάτων πληρωμής από τους επενδυτές στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
-Τη μείωση του ελάχιστου ποσοστού επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης για την υποβολή της πρώτης αίτησης πληρωμής από 25% σε 15%.
-Την παράταση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης πρώτης πληρωμής των δικαιούχων έως 31-10-2020.
-Τη δυνατότητα της μη διάθεσης των ιδίων κεφαλαίων στο σύνολό τους εντός ενός έτους από την ημερομηνία ένταξης των επενδύσεων στο πρόγραμμα, αλλά με την υποχρέωση της κατά προτεραιότητας ανάλωσής τους.
-Τη μη απαίτηση διενέργειας επιτόπιων ελέγχων από τις αρμόδιες Επιτροπές για τις πρώτες ή ενδιάμεσες αιτήσεις πληρωμής που έχουν ήδη υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν κατά την περίοδο που διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, εφόσον η αιτούμενη προς καταβολή δημόσια ενίσχυση αντιστοιχεί σε προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά το 50% του εγκεκριμένου, και την απευθείας εκκαθάριση και πληρωμή τους.
-Τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων για τις περιπτώσεις τελικής πληρωμής ή αίτησης πληρωμής που υπερβαίνει το 50% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
-Τη δυνατότητα, κατά την περίοδο από την έναρξη εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, της ανάληψης ή μεταφοράς χρηματικών ποσών από τον διακριτό λογαριασμό των ιδίων κεφαλαίων για άλλο σκοπό, χωρίς να μειώνεται αναλογικά ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός της αίτησης στήριξης, εφόσον υπάρχει απόλυτη συνάφεια της παραπάνω ενέργειας με την λειτουργική ή εμπορική διευκόλυνση της επιχείρησης και τα ποσά αυτά αναπληρωθούν εντός του 2020.
«Χορτάσαμε από λόγια», λένε οι κτηνοτρόφοι
Τη στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα για τη μετάβαση στην «επόμενη ημέρα» της κρίσης του κορωναϊού ζητά από την κυβέρνηση ο κτηνοτροφικός κόσμος, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ορθοποδήσει και να σταθεί όρθιος ο κόσμος της κτηνοτροφίας που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
Ο Μιχάλης Τζίμας ταμίας του Πανελλήνιου οργάνου των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενή τομέα. Αίτημα το οποίο έχουν διατυπώσει με επιστολές τους στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. «Ζητήσαμε και αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση καθώς είναι πολλά τα προβλήματα που έχουμε και χρειαζόμαστε ενίσχυση» είπε ο κ. Τζίμας.
Ο κ. Τζίμας ρωτήθηκε και για το νομοσχέδιο αλλά και την σχετική παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη που αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων με έμφαση στα ΠΟΠ προϊόντα της Ελλάδας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων δημοσιοποίηση στοιχείων επιχειρήσεων που ελληνοποιούν προϊόντα και κυρώσεις μέχρι αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
Ο κ. Τζίμας πάντως κρατά «μικρό καλάθι» καθώς όπως είπε και στο παρελθόν έχουν ακούσει τα ίδια πράγματα αλλά στην ουσία δεν έγινε τίποτα για να προστατευτούν τα ΠΟΠ προϊόντα όπως η φέτα. «Θα περιμένουμε να δούμε εάν αυτά θα βρουν εφαρμογή» είπε χαρακτηριστικά.