Την Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου καλείται να εγκρίνει την προμελέτη και τους όρους διακήρυξης του έργου
Είναι εντυπωσιακά γρήγοροι, όχι μόνο για τα δεδομένα του δήμου, αλλά και για την «ελληνική παράδοση» οι ρυθμοί με τους οποίους η δημοτική αρχή κινείται για την υπόθεση της αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη. Την προσεχή Τρίτη στις 13.00 συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη η Οικονομική Επιτροπή του δήμου και καλείται να εγκρίνει την προμελέτη, την κατασκευή και τους όρους δημοπράτησης του έργου με τον τίτλο «Κατασκευή διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο Δομπόλη».
Ο δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γνωρίζει όμως η δημοτική αρχή, ότι η προοπτική χρηματοδότησης από τις Δημόσιες Επενδύσεις με τον προϋπολογισμό τους, να μειώνεται διαρκώς και να παρουσιάζει συνεχή προβλήματα, είναι μία εξαιρετικά αμφίβολη διαδικασία. Έτσι, επέλεξε να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις κάτι που φαίνεται και από το υλικό των εισηγήσεων που απέστειλε χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ενόψει της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής. Ουσιαστικά, ο δήμος Ιωαννιτών καλείται να δώσει μία μάχη με το χρόνο, ώστε οι διαδικασίες να «τρέξουν» τόσο γρήγορα, όσο κανείς δεν περίμενε, ούτε και φανταζόταν και να προχωρήσει στις οριστικές μελέτες και να καταφέρει να βρει πηγή χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από το «Αντ. Τρίτσης».
Αν ο σχεδιασμός αυτός ευοδωθεί, τότε δεν αποκλείεται στις αρχές του 2023, στο κτίριο στη Δομπόλη να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος για να ξεκινήσει το έργο της αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου και της μετατροπής του σε διοικητικό, αλλά και πολιτιστικό κέντρο.
Ο αρχικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12,5 εκ. ευρώ (με το ΦΠΑ).
Η τεχνική έκθεση «δείχνει» Δημαρχείο
Αν και στην τεχνική έκθεση δε γίνεται κάποια σχετική αναφορά, εντούτοις μία πρώτη ανάγνωση επιβεβαιώνει την πρόθεση του δήμου Ιωαννιτών, να μεταφέρει το σύνολο των υπηρεσιών του στη Δομπόλη.
Η μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών και της ομάδας που ανέλαβε και έφερε σε πέρας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μία τεράστια εργασία, αναφέρει εξαρχής, ότι στόχος της είναι «…η δημιουργία ενός
πολιτιστικού/πολυλειτουργικού πυρήνα που θα περιλαμβάνει τόσο χώρους εργασίας διοικητικών λειτουργιών, όσο και χρήσεις γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό, με την σύμπραξη φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
Η σύνθετη αυτή χρήση είναι μείζονος σημασίας, καθώς αποσκοπεί στην δημιουργία ενός πόλου έλξης για ανθρώπους κάθε ηλικίας και διαφορετικών ενδιαφερόντων, έναν χώρο δημιουργικό αλλά και παραγωγικό, που θα μένει ζωντανός πρωί και βράδυ και θα εξελίσσεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της εποχής και κυρίως των δημοτών που θα τον αξιοποιούν. Ένα κέλυφος δηλαδή, κοντά στο κέντρο της ιστορικής πόλης των Ιωαννίνων, το οποίο καλείται να εκπέμπει, μέσα από την αναβάθμιση και επανάχρηση του, μια θετική – σύγχρονη διάθεση στους καθημερινούς χρήστες και στους εφήμερους επισκέπτες του», αναφέρεται στο εισαγωγικό σκέλος της τεχνικής έκθεσης.
Δύο ενότητες
Για την δημιουργία του πολιτιστικού πυρήνα, το κτίριο χωρίζεται νοητά και λειτουργικά σε δύο ενότητες. Το Διοικητικό Κέντρο και το Πολιτιστικό Κέντρο. Βασικό σημείο της πρότασης, είναι η εναλλαγή ανοιχτών και κλειστών χώρων κατά την κυκλοφορία στο κτίριο μέσα από το δίκτυο υπαίθριων και ημιυπαίθριων διαδρομών, καθώς και η δυναμική αξιοποίηση του αίθριου ως «κήπος» που μπορεί να λειτουργεί ως καθιστικός χώρος, χώρος περιπάτου, αλλά ταυτόχρονα να φιλοξενεί παράλληλες δράσεις.
Η είσοδος στο κτιριακό σύνολο, γίνεται από την οδό Δομπόλη, μέσω ενός ημιυπαίθριου χώρου που λειτουργεί με τη μορφή στοάς, και ουσιαστικά αποτελεί την διασταύρωση όλων των λειτουργιών, καθώς σε κάθε κατεύθυνση βρίσκεται άλλη λειτουργική ενότητα.
Χώρος Μουσειακών Εκθεμάτων
Στο ισόγειο στην Ανατολική πτέρυγα, αριστερά της εισόδου χωροθετείται η Πολιτιστική ενότητα του κτιρίου. Στο κτίριο ΙΙ, διαμορφώνεται μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία λειτουργεί σαν πολυμορφικός χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει παντός είδους εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια, στο κτίριο Ι τοποθετείται ο Χώρος Προβολής Μουσειακών Εκθεμάτων, διαμορφωμένος αμφιθεατρικά για να μπορεί να φιλοξενήσει δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα, σε πατάρι που διαμορφώνεται σε ενδιάμεση στάθμη, διατηρεί εκθεσιακό χώρο μόνιμων εκθεμάτων.
Το γραφείο δημάρχου και οι υπηρεσίες
Στην Βόρεια Πτέρυγα, στο κτίριο IV, χωροθετούνται ένα μικρό ΚΕΠ για εξυπηρέτηση του κοινού και η υπηρεσία της Κοινωνικής Προστασίας με τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας και τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους.
Στον Α’ όροφο, στην Ανατολική πτέρυγα, στο κτίριο ΙΙ, χωροθετείται το γραφείο δημάρχου, και γύρω απ’ αυτό τόσο στο κτίριο ΙΙ όσο και στο κτίριο ΙΙΙ, οι υπηρεσίες που υπάγονται στον δήμαρχο με τους αντίστοιχους βοηθητικούς χώρους.
Στο κτίριο ΙΙ, τοποθετείται και το Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικών Οργάνων, δίπλα από το γραφείο δημάρχου.
Στο κτίριο Ι, τοποθετείται η υπηρεσία Προγραμματισμού και Πληροφορικής, ενώ στον ίδιο όροφο στην Βόρεια πτέρυγα, στο κτίριο IV, τοποθετείται η υπηρεσία του ΟΚΠΑΠΑ.
Στον Β’ Όροφο, στο κτήριο ΙΙΙ, τοποθετείται η Πολεοδομία, ενώ στο κτήριο ΙV στη Βόρεια Πτέρυγα, βρίσκουμε τις Τεχνικές Υπηρεσίες με τους αντίστοιχους χώρους εργασίας και βοηθητικούς χώρους.
Στον Γ’ Όροφο, στο κτίριο ΙΙΙ, τοποθετούνται οι Διοικητικές Υπηρεσίες, ενώ στο κτήριο ΙV στη Βόρεια Πτέρυγα, βρίσκουμε τις Οικονομικές Υπηρεσίες με τους αντίστοιχους χώρους εργασίας και βοηθητικούς χώρους.
Στον Δ’ Όροφο, αποκαθίσταται η στέγη με συνδυασμό επεμβάσεων στην υφιστάμενη και νέας κατασκευής και χωροθετείται στο κτίριο ΙΙΙ ο χώρος του Αρχείου, ενώ στο κτίριο ΙV η υπηρεσία της Διεύθυνσης Παιδείας & Σχολικών Επιτροπών.
Υπόγεια στάθμευση
Τέλος, αναφέρεται, ότι η ανάγκη απόδοσης του κτιριακού συνόλου στην πόλη και στον άνθρωπο απαιτεί την διασφάλιση του ότι ο ευρύτερος περιβάλλων χώρος και οι χώροι πρασίνου και περιπάτου δεν θα καταληφθούν από σταθμευμένα οχήματα.
Η πρόσβαση του αυτοκινήτου θα επιτρέπεται περιμετρικά μόνο για στάση μπροστά από τις υπηρεσίες και όχι για στάθμευση
Για την κάλυψη των αναγκών στάθμευσης, προτείνεται η ενδεχόμενη επέκταση των υπογείων σε 2ο ή και 3ο επίπεδο, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί σε επόμενο στάδιο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ