Συνάντηση στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ., Χρ. Ντακαλέτση, είχε λίγο μετά την άφιξή του στα Ιωάννινα, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς.
Ο κ. Ντακαλέτσης υποδεχόμενος τον Υπουργό, τον ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία του να ακούσει από τους εκπροσώπους των Δήμων της Ηπείρου τα προβλήματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου του. Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου δεν έμεινε, ωστόσο, στα αμιγώς αυτοδιοικητικά θέματα, αλλά με την επίδοση ενός αναλυτικού υπομνήματος, παρέθεσε τα σημαντικότερα προβλήματα των παραγωγών της Ηπείρου, ζητώντας την οικονομική και θεσμική στήριξη της πολιτείας, πριν να είναι πολύ αργά για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία τους, επ’ ωφελεία των Δήμων και των δημοτών της Ηπείρου.
Στο υπόμνημα που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου στον υπουργό, τέθηκαν ζητήματα τα οποία αφορούν:
– την εξέταση της δυνατότητας ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να προχωρήσει άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο αλλαγής των παραγωγικών προτεραιοτήτων της χώρας και αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ανάγκη που κατέστη εξαιρετικά επείγουσα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του κινδύνου ομαλής τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με βασικές πρώτες ύλες
– κάλυψη ης δυσθεώρητης αύξησης του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία και πτηνοτροφία της χώρας. Όπως τονίζει ο κ. Ντακαλέτσης, για μεν την κτηνοτροφία δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης που μπορεί προοπτικά να θέσει σε κίνδυνο το προϊόν της φέτας, το οποίο ως γνωστόν, ενισχύει καθοριστικά τον εξαγωγικό χαρακτήρα της εθνικής παραγωγής. Για δε την πτηνοτροφία, της οποίας το 70% της εθνικής παραγωγής κοτόπουλου προέρχεται από τις τρεις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της Ηπείρου (Πτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Ιωαννίνων και Άρτας και ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ), πλήττεται καίρια ένας σημαντικός παραγωγικός τομέας της Ηπείρου. Σε σχέση με την πτηνοτροφία, ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως θα δει σοβαρά το αίτημα του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα δάνεια, τα οποία έλαβαν πτηνοτροφικές επιχειρήσεις πριν από 15 περίπου χρόνια, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και σήμερα, γίνονται απαιτητά χωρίς διευκολύνσεις από την εκκαθαρίστρια εταιρεία της πρώην ΑΤΕ.
– μέτρα οικονομικής στήριξης των παραγωγών, πέραν των όσων έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, γιατί δεν φαίνονται επαρκή. Ειδικά για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης ή και κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου
– ανάγκη για ώθηση στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που έχουν αναλάβει οι Περιφέρειες της χώρας, χωρίς να προχωρήσουν ως σήμερα. Ως προς αυτό, ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε από τον Υπουργό αλλαγές στη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2015, τόσο ως προς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης όσο και ως προς τη διαχείριση των ανεπιτήρητων ζώων
Τέλος, ως εκπρόσωπος των Δήμων της Ηπείρου, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. ζήτησε να υπάρξει αύξηση των διαθέσιμων πόρων για το πρόγραμμα της αγροτικής οδοποιίας και έγκριση όλων των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Δήμοι της Ηπείρου, καθώς οι παρεμβάσεις αυτές είναι απόλυτα απαραίτητες για την ουσιαστική στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Επαναφέροντας δε και ένα πάγιο αίτημα της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών συνεταιρισμών από τους Δήμους.
Υπόμνημα από την Ένωση Αγροτών
Τα προβλήματα που απασχολούν το σύνολο των αγροτών της περιοχής ανέπτυξε ο πρόεδρος της «Ένωσης Αγροτών», Χάρης Λιούρης, ο οποίος επέδωσε στον υπουργό και σχετικό υπόμνημα, μέσα από το οποίο τονίζονται τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος δεδομένου του κόστους παραγωγής, το οποίο όπως αναφέρει, «έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της υπέρμετρης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών και των καλλιεργητικών εφοδίων με τις αυξήσεις να πλησιάζουν το 100% των τιμών, αλλά και της ενέργειας».
[Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές λοιπόν απαιτούμε να σταματήσει ο εμπαιγμός των αγροτών και να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής το οποίο οδηγεί σε αδυναμία παραγωγής τους αγρότες και δημιουργεί κινδύνους εν μέσω του πολέμου για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές λοιπόν απαιτούμε να σταματήσει ο εμπαιγμός των αγροτών και να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής το οποίο οδηγεί σε αδυναμία παραγωγής τους αγρότες και δημιουργεί κινδύνους εν μέσω του πολέμου για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας», σημειώνει η Ένωση Αγροτών μεταξύ άλλων, με τα αιτήματά της να αφορούν:
- Άμεση στήριξη των αγροκτηνοπτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών και καλλιεργητικών εφοδίων προκειμένου να ανταποκριθούν στις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών.
- Άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια.
- Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πωλήσεως όλων των αγροκτηνοπτηνοτροφικών προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής όπως ίσχυε και στο παρελθόν.
- Άμεση ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων με ταυτόχρονη διαγραφή των τόκων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και των οφειλών προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
- Πλήρη απαλλαγή των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων από την επιβολή ΕΝΦΙΑ (δεδομένου του ότι επιβαρύνονται από τον συμπληρωματικό φόρο).
- Χρηματοδοτική στήριξη των αγροτών τόσο με κεφάλαια κίνησης όσο και με μακροπρόθεσμα δάνεια για την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.
- Τιμές διάθεσης των προϊόντων οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίσουν εισόδημα επιβίωσης.
- Άμεση λήψη μέτρων για τις καταστροφές που προκαλούν στην παραγωγή οι αγριόχοιροι.
- Δημιουργία τράπεζας Γης.
- Εντατικοποίηση των ελέγχων για περιορισμό των Ελληνοποιήσεων στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
- Πληρωμή των κορονοενισχύσεων σε όλους τους αγροτοτοκτηνοτρόφους.