Την ανεπάρκεια του συστήματος να διαχειριστεί μια γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων έδειξαν οι δύο συρροές κρουσμάτων στο Γηροκομείο των «Ζωσιμάδων» και σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας, με αποτέλεσμα τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων να φτάσουν στα όριά τους.
Στα καλά νέα, η εσπευσμένη λειτουργία της 4ης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στο ΠΓΝΙ άνοιξε τον δρόμο για τη νοσηλεία αρχικά των 25 από τους θετικούς ασθενείς που φιλοξενούνται στον οίκο ευγηρίας ενώ αναζητούνται λύσεις και για τη διακομιδή των άλλων 13. Σημειώνεται πως μέχρι την Τρίτη στον οίκο ευγηρίας παρέμεναν δέκα ακόμη ηλικιωμένοι, τα τεστ των οποίων ήταν αρνητικά και δε χρειάζεται να διακομιστούν για να νοσηλευτούν.
Ο υπεύθυνος λειτουργίας του Οίκου Ευγηρίας Χρήστος Ζαμπίρας μίλησε στο ITV για την εξέλιξη των κρουσμάτων και της διασποράς εντός της δομής, τονίζοντας, σε δραματικούς τόνους, ότι η κατάσταση είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί από το προσωπικό της δομής, που δε διαθέτει ούτε την εμπειρία αλλά ούτε και την υποδομή για τέτοιου είδους ιατρική νοσηλεία και παρακολούθηση. Μεταξύ των θετικών στον κορωναϊό άλλωστε υπάρχουν και ηλικιωμένοι που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, άλλοι είναι κατάκοιτοι και είναι προφανές, ότι χρειάζονται νοσηλεία.
Εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την περιφέρεια Ηπείρου και την Πολιτική Προστασία για την άμεση ανταπόκρισή τους στο τεράστιο ζήτημα της διακομιδής και νοσηλείας των ασθενών από τη δομή και έδειξε και ο ίδιος να μη μπορεί να πιστέψει, το πόσο εύκολα έγινε η διασπορά του ιού εντός της δομής.
«Επτά μήνες δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα, έχοντας απαγορεύσει τα επισκεπτήρια και την προσέλευση των προμηθευτών. Στις 16 Οκτωβρίου προσωπικό και ηλικιωμένοι κάναμε τεστ που βγήκαν αρνητικά και στις 24 Οκτωβρίου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα σε μία εργαζόμενη, που τέθηκε αμέσως σε απομόνωση και δεν επέστρεψε στη δουλειά. Το πώς έγινε στην πορεία η διασπορά είναι ένα βασικό ερώτημα. Είναι σαν να μπαίνεις σε έναν κλειστό χώρο και να ψεκάζεις. Σε τρεις ημέρες τινάχθηκαν όλα στον αέρα. Γνωρίζω τι λέγεται και τι θα πουν το επόμενο διάστημα για τη δομή και για εμένα προσωπικά, αλλά αυτό που με απασχολεί, είναι να μην υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το πιο εύκολο είναι να γίνεις σάκος του μποξ σε αυτή την περίοδο», ανέφερε ο κ. Ζαμπίρας.
Απορρίφθηκε το κτήριο του ΠΕΔΥ
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ITV, στην προσπάθεια για αναζήτηση χώρων νοσηλείας, έστω και προσωρινών, για τους ηλικιωμένους του Οίκου Ευγηρίας, εξετάστηκαν διάφορες λύσεις, και μία από αυτές ήταν και η μεταφορά τους στο κτήριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας που ανήκει στο πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ και έμεινε στην ιστορία εδώ και 15 σχεδόν χρόνια, ως ένα κτήριο – κόσμημα, που δεν έχει αξιοποιηθεί ποτέ.
Προέκυψαν όμως πολλά ζητήματα λειτουργίας στην πορεία, όπως είναι οι βασικές του υποδομές, που για να φτάσουν σε μία υποφερτή κατάσταση για τη νοσηλεία ασυμπτωματικών ασθενών απαιτείται μία παρέμβαση δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Το βασικότερο ζήτημα βέβαια που προέκυπτε είναι αυτό της ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας που θα απαιτηθεί στην περίπτωση νοσηλείας ασθενών covid στο χώρο αυτό, ερώτημα στο οποίο δεν υπήρξε καμία επαρκής απάντηση.