Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι του ΠΓΝΙ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως το νοσοκομείο βρίσκεται στα όριά του, όρια που φαίνεται να ξεπεράστηκαν, καθώς από το βράδυ του Σαββάτου τέθηκε σε λειτουργία η τρίτη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, ενώ το νοσοκομείο Χατζηκώστα δεν είναι σε θέση να σηκώσει μέρος του βάρους αξιοποιώντας το Πολυδύναμο, καθώς δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό.
Η τρίτη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, όμως, δεν διαθέτει θαλάμους αρνητικής πίεσης, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για τυχόν διασπορά του ιού εντός του νοσοκομείου. Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, η κατάσταση στο ΠΓΝΙ είναι εξαιρετικά δύσκολη σε σχέση όμως με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους αρνητικής πίεσης και όχι στη ΜΕΘ. Αυτό αποτελεί μία σημαντική παράμετρο, καθώς ο προβληματισμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν η ΜΕΘ ήταν ασφυκτικά γεμάτη από ασθενείς covid.
Εκτός από το Χατζηκώστα που τη δεδομένη χρονική στιγμή δε μπορεί να μπει στη μάχη, με μία νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, ασθενείς με covid που παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία θα νοσηλεύονται στο εξής και στα άλλα περιφερειακά νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και Φιλιατών.
Εξετάζονται εναλλακτικές για τα κρούσματα στο Γηροκομείο
Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο πως οι 14 πια ηλικιωμένοι από το Γηροκομείο «Ζωσιμάδων» έχουν ήπια συμπτώματα, εξετάζονται και άλλες λύσεις για τη μεταφορά και νοσηλεία τους σε άλλο χώρο πλην του ΠΓΝΙ
Παρόλα αυτά με βάση τα πρωτόκολλα που υποχρεούνται οι γιατροί να τηρούν, οι ηλικιωμένοι ασθενείς από Γηροκομεία θα πρέπει να νοσηλεύονται ανεξάρτητα από την κατάστασή τους, μέχρι το ιικό τους φορτίο να εξαφανιστεί.
Όπως επισημαίνουν από το ΠΓΝΙ, με βάση την εικόνα των ασθενών αυτών, θα μπορούσαν τουλάχιστον 10 κλίνες στην 1η και 2η ΜΕΛ να αδειάσουν, επομένως η πίεση δε θα ήταν τόσο ισχυρή.
Όπως ανέφερε η Στ. Τσιάρα, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ιατρός – παθολόγος στο ΠΓΝΙ, το πρωτόκολλο επιτρέπει τη νοσηλεία ασθενών με ήπια συμπτωματολογία, σε κοινούς θαλάμους, χωρίς αρνητική πίεση, «αρκεί οι ιατροί και νοσηλευτές να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης».
Θα μπορούσαν ωστόσο να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό από ιδιώτες συναδέλφους(;) ρωτήθηκε η κα Τσιάρα. «Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και είναι επαρκές, ώστε να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία. Δε νομίζω όμως, ότι βρισκόμαστε ακόμη σε μία τόσο επικίνδυνη κατάσταση, ώστε να μιλήσουμε για επίταξη των ιδιωτών ιατρών», ανέφερε η κα Τσιάρα.
Δριμεία επίθεση από το ΠΑΜΕ Υγείας
Στο μεταξύ, ο Γ. Πρέντζας από το ΠΑΜΕ Υγείας χαρακτήρισε ως «ημέρα ντροπής» για την 6η ΥΠΕ, τη διοίκηση του ΠΓΝΙ και όλους εκείνους τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, το περασμένο Σάββατο, όταν και ελήφθη η απόφαση να ετοιμαστεί και να λειτουργήσει άμεσα η τρίτη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο νοσοκομείο.
Όπως ανέφερε, αυτή η εξέλιξη ήρθε αφενός σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ, αλλά και του νοσοκομείου, ότι έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, και αφετέρου με τις καθησυχαστικές δηλώσεις τοπικών παραγόντων, ότι οι δομές υγείας στην Ήπειρο, μπορούν να αντέξουν την ισχυρή πίεση από τον μεγάλο αριθμό των ασθενών.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πρέντζας υποστήριξε πως το λιγότερο που θα πρέπει να κάνουν όλοι αυτοί, είναι να απολογηθούν δημόσια, γιατί ενώ είχαν τη δυνατότητα της προετοιμασίας για το δεύτερο κύμα, δεν έκαναν τίποτε από αυτά που έπρεπε και για τα οποία μάλιστα είχαν δεσμευτεί.
«Ψάχνουν γιατρούς για να στελεχώσουν νέες Μονάδες Λοιμώξεων στα νοσοκομεία και αφού δε βρίσκουν, λειτουργούν ΜΕΛ, χωρίς αρνητική πίεση. Ήρθαν την Παρασκευή, για να κάνουν εγκαίνια στα κοντέινερς των ΤΕΠ ενώ το ΠΑΜΕ ζητούσε πριν από τέσσερις μήνες να τα μεταφέρουν από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στα Γιάννενα. Τα στοιχεία των ιχνηλατήσεων από την περιφέρεια θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα για να δούμε που γίνεται η διασπορά και να μη μένουμε μόνο στις καταγγελίες, ότι γίνεται διασπορά στις καταλήψεις και στις πορείες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πρέντζας.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ Γ. Φλούδα στον οποίο απέδωσε χρήση ψευδών στοιχείων αναφορικά με τον αριθμό των νοσηλευτών στα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ.