Η οικία Καλούδη είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αστικά σπίτια του 19ου αιώνα στην πόλη, μαζί με αυτό της Ισμήνης Τζαβέλλα
Να καταστεί επισκέψιμη για το κοινό για κάποιες ώρες τουλάχιστον καθημερινά, είναι η πρόθεση της δημοτικής αρχής, όπως ανακοίνωσαν από κοινού, ο αντιδήμαρχος αρμόδιος γα θέματα Κληροδοτημάτων Γιάννης Τσίμαρης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Βασίλης Ζωγράφος. Η οικία Καλούδη είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αστικά σπίτια του 19ου αιώνα στην πόλη, μαζί με αυτό της Ισμήνης Τζαβέλλα που έχει αναστηλωθεί και στο οποίο έχει μεταφερθεί το Αρχείο του Δ. Ιωαννιτών, παρουσιάζει όμως σημαντικές φθορές στον φέροντα οργανισμό του. Οι παρεμβάσεις που έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου αντιμετώπισαν μία σειρά προβλημάτων, που είχαν προκληθεί από βανδαλισμούς και διαρρήξεις στο εσωτερικό της οικίας, ενώ σημαντικές ήταν και οι καταστροφές στην κινητή περιουσία που βρισκόταν εντός της οικίας.
Η παρούσα δημοτική αρχή έθεσε ως στόχο της να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει επιπλέον προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, στο κτίριο που απειλούσαν ακόμη και την στατικότητά του. Έτσι, ξεκίνησαν κάποιες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης οι οποίες έφτασαν στο τέλος τους πριν από μερικές εβδομάδες και η οικία Καλούδη, μπορεί να καταστεί επισκέψιμη για το κοινό.
Ωστόσο όπως σημείωσαν, τόσο ο αντιδήμαρχος κ. Τσίμαρης, όσο και ο Γεν. Γραμματέας κ. Ζωγράφος, είναι κρίσιμο το ζήτημα της εξεύρεσης χρηματοδοτικών πόρων, θέμα για το οποίο υπήρξε συζήτηση με τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη που επισκέφθηκε την οικία Καλούδη την περασμένη εβδομάδα.
«Η Ήπειρος και η ευεργεσία είναι ταυτόσημες έννοιες διαχρονικά. Πολλοί Ηπειρώτες άφησαν τις περιουσίες τους στην πόλη με μοναδική απαίτηση, η διαχείρισή τους, να γίνεται με βάση τη βούληση του διαθέτη. Δυστυχώς, κάποια εκ των Κληροδοτημάτων δεν έχουν πόρους και γίνεται μία προσπάθεια να τα συντηρήσουμε, όπως ακριβώς έγινε και με την οικία Καλούδη. Η δημοτική αρχή είχε και έχε ως στόχο της την απόδοση τέτοιων μνημείων στο κοινό της πόλης», ανέφερε ο κ. Τσίμαρης.
«Με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κάναμε παρεμβάσεις συντήρησης και επέμβασης στο φέροντα οργανισμό, στις τοιχοποιίες, τη στέγη και τις λιθοδομές, ώστε αρχικά να είναι ασφαλές και αξιοπρεπές και στη συνέχεια να καταστεί επισκέψιμο. Στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γιατρομανωλάκη συζητήσαμε την προοπτική εξεύρεσης χρηματοδότησης για να καταστεί επισκέψιμο», ανέφερε ο κ. Ζωγράφος.
Την χαρά και ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση μίας σημαντικής προσπάθειας να διασωθεί ένα ιστορικό οίκημα της πόλης, εξέφρασε και η Νέλλη Τζιμογιάννη, μέλος της Επιτροπής Κληροδοτημάτων του Δ. Ιωαννιτών.