Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεχίζει τις ενέργειές του με σκοπό την κοινωνικά δίκαιη διάθεση των δωματίων των Φοιτητικών Κατοικιών σε φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιό μας και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Αυτό επισημαίνει η Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Παρασκευής μετά τις αντιδράσεις φοιτητών το πρωί της ίδιας μέρας για την εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού για τη διάθεση των δωματίων στις Εστίες.
Η πρύτανης απαντά κυρίως στις αιτιάσεις που κατατέθηκαν από τους φοιτητές που αντιδρούν για τη μηνιαία συμμετοχή, για το χρονικό όριο διαμονής των δύο χρόνων ή για το κριτήριο της ακαδημαϊκής προόδου που έχουν θεσπιστεί.
Όπως σημειώνει, ενόψει των αιτήσεων που θα υποβληθούν για τη νέα χρονιά, η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας προχωρά σε ενέργειες για την ανάκτηση δωματίων από κατόχους, οι οποίοι εδώ και καιρό δεν δικαιούνται πλέον στέγαση και στο πλαίσιο αυτό θυροκολλήθηκαν ή παραδόθηκαν ειδοποιητήρια εκκένωσης των δωματίων που κατέχουν άνθρωποι που πλέον δεν φοιτούν σε Τμήματα του Πανεπιστημίου. Σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των εργασιών επισκευής των δωματίων, που έχουν παραδοθεί στην Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματός μας, ευελπιστούμε ότι και φέτος θα επαναλάβουμε το περσινό κατόρθωμα της για πρώτη φορά ικανοποίησης όλων των αιτήσεων (255 στον αριθμό) προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών/τριών που υπέβαλαν αίτημα στέγασης, τονίζει, και προσθέτει ότι ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών μείωσε έως και 20% την προϋπάρχουσα οικονομική συμμετοχή και κατήργησε την παλαιότερη διαδικασία της μακροχρόνιας διάθεσης δωματίων, η οποία είχε οδηγήσει σε κακή χρήση των δωματίων και στην απώλεια ελέγχου των Φοιτητικών Κατοικιών από το Ίδρυμα.
Τονίζει επίσης, ότι με τον παρόντα Κανονισμό, η διάθεση των δωματίων γίνεται για διάστημα 2 ετών, μετά την πάροδο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης. Το μέγιστο διάστημα παραμονής των φοιτητών στις Φοιτητικές Κατοικίες φτάνει τα ν+2 χρόνια για προπτυχιακούς φοιτητές, ν+1 εξάμηνα για μεταπτυχιακούς φοιτητές και τα 4 χρόνια για διδακτορικούς φοιτητές, διαστήματα τα οποία υπερκαλύπτουν τους χρόνους φοίτησης των αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών.
Σημειώνει ακόμα η κα Μπατιστάτου ότι ο νέος Κανονισμός προβλέπει και ακαδημαϊκά κριτήρια προόδου των φοιτητών που διαμένουν στις Φοιτητικές Κατοικίες, κριτήρια που στοχεύουν στην ενθάρρυνση της διατήρησης επαφής με τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο.
Όσον αφορά στην ακαδημαϊκή πρόοδο των φοιτητών και φοιτητριών παλαιότερων ετών, που διαμένουν στις Φοιτητικές Κατοικίες, εκτιμάται ότι τα ακαδημαϊκά κριτήρια πληρούνται ή και υπερπληρούνται σε ποσοστό 80%, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 10% βρίσκεται πολύ κοντά στο να ικανοποιήσει τα κριτήρια αυτά, όπως αναφέρει.
«Με γνώμονα και αυστηρό κριτήριο το συμφέρον των ίδιων των φοιτητών και των φοιτητριών, που έχουν πραγματικά ανάγκη τις φοιτητικές κατοικίες για να ξεκινήσουν/συνεχίσουν/ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιό μας, θα συνεχίσουμε με συνέπεια και με σεβασμό προς την αποκατάσταση των δίκαιων συμφερόντων των δικαιούχων. Κάθε άλλη συμπεριφορά ή και «τακτική», συνιστά μια απρεπή – και παρωχημένη – εργαλειοποίηση ενός προβλήματος που προσπαθούμε να λύσουμε. Η προστασία όσων έχουν ανάγκη, μέσα από την τήρηση κανονισμών που δημοκρατικά έχουν ψηφιστεί, συνιστά απαίτηση της δημοκρατικής ακαδημαϊκής κοινότητας», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.