Θέμα χρόνου είναι να τεθεί σε λειτουργία και η τρίτη ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που βρίσκεται είναι σε ετοιμότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διενέργεια χειρουργείων. Σημειώνεται πως οι ΜΕΘ του ΠΓΝΙ και του Χατζηκώστα είναι σχεδόν γεμάτες, φιλοξενώντας 17 ασθενείς σε δυναμικότητα 20 κλινών μέχρι χθες το μεσημέρι.
Έτσι, και με δεδομένη την αύξηση της πίεσης στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, είναι σχεδόν βέβαιο πως σύντομα θα χρειαστεί να επιστρατευτεί και η τρίτη Μονάδα του ΠΓΝΙ.
Από την άλλα πλευρά, η πίεση στις Μονάδες Λοιμωδών είναι πολύ μικρότερη, με την πληρότητα στο ΠΓΝΙ να παραμένει στο 50%. Στο Χατζηκώστα η κάλυψη είναι μεγαλύτερη φτάνοντας το μεσημέρι της Τετάρτης τους 19 ασθενείς, με ελάχιστες κλίνες να παραμένουν κενές.
Ο προβληματισμός που υπάρχει έχει να κάνει προφανώς με την πορεία της διασποράς της νόσου στην περιοχή και πανελλαδικά το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι οι εμβολιασμοί να αποκτήσουν αφενός μεγαλύτερη ταχύτητα και αφετέρου να λειτουργήσουν στην πράξη, δημιουργώντας το τείχος ανοσίας στην κοινότητα.
Τον προβληματισμό αυτόν για την κατάσταση στις ΜΕΘ της χώρας, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία των χειρουργείων στο ΠΓΝΙ, η λειτουργία της 3ης ΜΕΘ, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Φλούδας και η πρόεδρος της ΕΙΝΗ Μαργ. Κιτσανού μιλώντας αντίστοιχα στο ITV.
«Ακόμη δεν καταγράφεται μεγάλη πίεση στις ΜΕΛ, αλλά κι εμείς όπως και όλη η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια πίεση στις ΜΕΘ, που είναι σχεδόν πλήρεις σε όλα τα νοσοκομεία. Η 3η ΜΕΘ στο νοσοκομείο είναι έτοιμη και σε μέσα και σε στελέχωση αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί να τεθεί σε λειτουργία, γιατί αυτή θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα χειρουργεία, που είναι ήδη επιβαρυμένα», ανέφερε ο κ. Φλούδας.
«Μιλάμε συνολικά για μία μείωση των χειρουργείων που φτάνει το 80%. Αντιμετωπίζονται μόνο τα απολύτως έκτακτα και χιλιάδες πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη εγχείρησης είτε παραπέμπονται στο μέλλον με άγνωστο ορίζοντα είτε αναγκάζονται, εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε η κα Κιτσανού.
Αύξηση των εμβολιασμών
Στα καλά νέα, με την ένταξη και άλλων ηλικιακών ομάδων στις λίστες για τη δυνατότητα εμβολιασμών τους, έχει αυξηθεί ο αριθμός των εμβολίων που γίνονται καθημερινά στην ΠΕ Ιωαννίνων. Την Τρίτη στην ΠΕ Ιωαννίνων χορηγήθηκαν συνολικά 855 εμβόλια εκ των οποίων τα 737 αφορούσαν την πρώτη δόση και τα 118 τη δεύτερη. Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στην ΠΕ Ιωαννίνων πρώτης και δεύτερης δόσης δηλαδή ανήλθαν την Τρίτη στις 12.127.
Τι έδειξαν τα rapid test
Ως προς τη διενέργεια rapid test, χθες έγιναν εκατοντάδες σε διάφορα σημεία των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας. Στην πλατεία των Ιωαννίνων, το κλιμάκιο των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ διενήργησε 277 test στα οποία προέκυψαν 6 θετικά. Στην Κόνιτσα διενεργήθηκαν 164 test, αρνητικά στο σύνολό τους, ενώ 70 test έγιναν στο Δικαστικό Μέγαρο χθες, κατά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, τα οποία επίσης ήταν αρνητικά.
Τα κρούσματα
Κατά χίλια περίπου λιγότερα ήταν τα κρούσματα του κορωναϊού που εντόπισε χθες ο ΕΟΔΥ, σε σχέση με την Τρίτη, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε μείωση και στους διασωληνωμένους αλλά και στους νέους θανάτους.
Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν είναι 3.445, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.607 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Τέλος, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 749 (65.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στην Ήπειρο η εικόνα είναι σταθερή με τα Γιάννενα να έχουν αρκετά κρούσματα και τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες να μετρούν ελάχιστες νέες μολύνσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τη χθεσινή κατανομή, στην Ήπειρο εντοπίστηκαν 41 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 3 κρούσματα στην Π.Ε Άρτας