Μάσκες, πιστοποιητικά εμβολιασμού και συγκεκριμένους κανόνες περιλαμβάνει η «νέα κανονικότητα» στην λειτουργία θεαμάτων, καταστημάτων εστίασης και γηπέδων με βάση το ποιοι έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι.
Το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασαν όλο τον σχεδιασμό σχετικά με τις λεγόμενες «διευκολύνσεις» προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, από 1ης Ιουλίου η λειτουργία συγκεκριμένων χώρων με τη δυνατότητα κάλυψης πληρότητας έως και στο 85% σε κάποιες περιπτώσεις εάν η εκάστοτε επιχείρηση επιλέξει να εξυπηρετεί μόνον εμβολιασμένους.
Συγκεκριμένα, οι χώροι συναθροίσεων των πολιτών χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες:
Α. Αμιγείς χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
Β. Μικτοί χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19(PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό θα δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.
Οι τέσσερις κατηγορίες χώρων συναθροίσεων:
-Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
-Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
-Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
-Ανοικτά και κλειστά γήπεδα
Πώς θα λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης
Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) θα αρχίσουν την λειτουργία τους την 1η Ιουλίου ενώ οι κλειστοί χώροι κέντρων διασκέδασης στις 15 Ιουλίου. Για τους αμιγείς χώρους με εμβολιασμένους και νοσήσαντες η πληρότητα θα ανέρχεται στο 60%. Στους μικτούς χώρους η πληρότητα θα ανέρχεται μόλις στο 25% ενώ θα είναι υποχρεωτικό προηγούμενο αρνητικό rapid τεστ για τους μη εμβολιασμένους.
Επισημαίνεται ότι για τους εμβολιασμένους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τους αμιγείς χώρους κέντρων διασκέδασης θα πρέπει να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ οι νοσήσαντες θα πρέπει να έχουν περάσει κορωναϊό το τελευταίο εξάμηνο.
Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα από 15 Ιουλίου
Τόσο τα ανοικτά όσο και τα κλειστά γήπεδα, θα λειτουργούν -πλέον- με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους μόνο με εμβολιασμένους και με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
Την ίδια στιγμή, οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
Γ. Γεραπετρίτης: Ο σχεδιασμός δίνει κίνητρα για τον εμβολιασμό
Το κυβερνητικό σχέδιο για μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας, διασκέδασης κ.ο.κ. σε αμιγείς και σε μεικτούς χώρους, παρουσίασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, όπως σημείωσε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας, υπηρετεί ένα τριπλό στόχο:
«1. Να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Ο εμβολιασμός είναι το “διαβατήριο” υγείας για την πατρίδα και η ασπίδα απέναντι στον ιό.
- Να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός ή εκεί όπου, δυνητικά, μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού.
- Να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών εκείνων οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τις προϋποθέσεις να έχουν πίσω την προσωπική – κοινωνική τους ζωή σε πλήρη έκταση».
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, εξήγησε ο Γ. Γεραπετρίτης, υιοθετεί τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, η οποία πρότεινε τη λήψη τριών σπονδυλωτών πυλώνων μέτρων που αφορούν στο ζήτημα αυτό.
Ο πρώτος πυλώνας μέτρων αφορά «την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό εγχείρημα, δηλαδή την πειθώ. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ήδη μια σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία θα κλιμακωθεί έτσι ώστε να απευθύνεται σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη είναι ακόμη μικρή».
Ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί «τη διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους. Πρόκειται για τις κινήσεις εκείνων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί τη σημερινή δέσμη μέτρων».
Ο τρίτος πυλώνας συνιστά «την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες δηλαδή σε απολύτως αναγκαία πεδία έτσι ώστε να διαφυλάσσεται ο πληθυσμός από τη διασπορά του ιού, όπως είναι τα υγειονομικά κέντρα και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων».
Α. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της πειθούς
«Είναι στο δικό μας χέρι να συμμετάσχουμε σε μια πανεθνική προσπάθεια πειθούς για όσους είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν και να φτάσουμε μέσα στο καλοκαίρι στον αριθμό που απαιτείται για να αποφύγουμε νέο κύμα πανδημίας. Άρα αν τα όρια που τίθενται στους χώρους συνάθροισης φαίνονται χαμηλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της πειθούς». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη, κατά τη διάρκεια της οποίας γνωστοποιήθηκε ότι από 15 Ιουλίου, θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς, οι χώροι της εστίασης αλλά και όσοι χώροι φιλοξενούν θεάματα όπως ψυχαγωγία και αθλήματα.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.