Αγανάκτηση και έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στο άμεσα εμπλεκόμενο ιατρικό δυναμικό το οποίο θα χρειαστεί να καλύψει κενά τα οποία θα έπρεπε να μην υπάρχουν
Αγανάκτηση και έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στο άμεσα εμπλεκόμενο ιατρικό δυναμικό το οποίο θα χρειαστεί να καλύψει κενά τα οποία θα έπρεπε να μην υπάρχουν ουσιαστικά, μετά τις αποφάσεις της 6ης ΥΠΕ την οποία υλοποιούν οι δύο διοικήσεις των νοσοκομείων της πόλης, ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα αντίστοιχα, αλλά και το νοσοκομείο Φιλιατών, να διαθέσουν ιατρικό προσωπικό για να καλυφθούν συνολικά, 12 εφημερίες το μήνα στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Μάλιστα, μετά την άρνηση των ιατρών να ανταποκριθούν εθελοντικά στην αναζήτηση ενδιαφέροντος για εφημερίες στο νοσοκομείο της Κέρκυρας την Τετάρτη, η διαδικασία ανέβηκε… επίπεδο, σε αυτό του «εντέλλεσθε» από τις διοικήσεις των νοσοκομείων προς τους ιατρούς, 10 στον αριθμό σε πρώτη φάση, που θα πρέπει να μετακινηθούν για να κάνουν εφημερίες στην Κέρκυρα. Ο λόγος για πέντε παθολόγους από το νοσοκομείο Χατζηκώστα, τρεις και πιθανότατα δύο ακόμη από το ΠΓΝΙ και για δύο επίσης ιατρούς από το νοσοκομείο Φιλιατών.
Κλείνει μια τρύπα, ανοίγουν τρείς
Η απόφαση της 6ης ΥΠΕ δημιουργεί τεράστιο ζήτημα με την κάλυψη των εφημεριών και των αναγκών στις υπάρχουσες Κλινικές, των ΤΕΠ και των Επειγόντων, ειδικά όμως στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, όπως επισημαίνει το ιατρικό προσωπικό, η κατάσταση γίνεται πλέον εφιαλτική. Από τους οκτώ παθολόγους που διαθέτει το νοσοκομείο Χατζηκώστα, «εντέλλεσθε» για να μετακινηθούν στην Κέρκυρα δόθηκε σε πέντε εξ αυτών, με τον Γεώργιο Δήμο, έναν εκ των πέντε σε δηλώσεις του να εκφράζει την απορία για τον σχεδιασμό της ΥΠΕ και των διοικήσεων των νοσοκομείων, ώστε να καλυφθούν κενά και παραλείψεις που ήταν γνωστές εδώ και χρόνια για το νοσοκομείο της Κέρκυρας.
«Προφανώς η ΥΠΕ δεν υπολογίζει το προσωπικό κόστος που έχει για τον καθένα από εμάς, η μετακίνηση σε ένα άλλο νοσοκομείο, αλλά το χειρότερο όλων είναι η άγνοια για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, είναι προφανές, ότι υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, αφού δε θα υπάρχει πλέον ικανός αριθμός παθολόγων για όλες τις ανάγκες, ενώ ούτε στην Κέρκυρα θα υπάρξει πραγματική αντιμετώπιση ων αναγκών, αφού ένας γιατρός θα πρέπει να δει και να διαχειριστεί 50 περίπου ασθενείς στην Παθολογική. Επίσης, τίθεται σοβαρό θέμα και με τον οικογενειακό μας προγραμματισμό. Υπάρχουν παιδιά που έχουν υποχρεώσεις για τις οποίες πλέον θα πρέπει να φροντίσουν κάποιοι άλλοι και όχι εμείς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δήμος.
Παρεμβάσεις
Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν δεκάδες ιατροί και νοσηλευτές, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας της ΕΙΝΗ, με την πρόεδρο της Ένωσης, Μαργ. Κιτσανού, και ακόμη τους κ.κ. Παππά και Παχατουρίδη αντίστοιχα από το ΔΣ αυτής, να καλούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων και της ΥΠΕ να ανακαλέσουν άμεσα τα «εντέλλεσεθε», γιατί τίθεται μείζον ζήτημα υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά και θέμα ασφάλειας της εργασίας και της υγείας του προσωπικού που μετακινείται.
Για μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρη και που είναι βέβαιο, ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Κων. Καλαμπόκας, ενώ τους θεσμικούς φορείς της περιοχής των Ιωαννίνων και της Ηπείρου κάλεσε να πάρουν θέση για το ζήτημα, ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ.