Μεροληπτική αντιμετώπιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ως προς τις προσλήψεις καταγγέλλει ο διοικητής του Βασίλης Τσίκαρης, ενώ μάλιστα αποτελεί το πρώτο νοσοκομείο της χώρας σε επισκεψιμότητα (430.109 λήπτες υπηρεσιών υγείας εξυπηρετήθηκαν το 2019), και το δεύτερο νοσοκομείο σε κλίνες (845 κλίνες), ενώ την ίδια ώρα συγκαταλέγεται και στα νοσοκομεία αναφοράς για τον νέο κορωναϊό.
«Καταθέτω την άποψη μου και τον προβληματισμό μου δημόσια, καθώς ζητήσαμε προσωπικό και η αντιμετώπιση είναι ισχνή. Άλλα περιφερειακά νοσοκομεία πήραν κόσμο, αλλά δεν είναι δυνατόν ένα νοσοκομείο αναφοράς να μην έχει προσλήψεις. Έχουμε στείλει αιτήματα και είχαμε επικοινωνία, αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση. Χρειάστηκε να κάνουμε αλλαγές στη λειτουργία των κλινικών για να καλύψουμε τις δομές για τον κορωναϊό. Όμως, αδυνατούμε τώρα, καθώς πρέπει σιγά σιγά να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία οι κλινικές και αυτό αντιλαμβάνεστε θα δημιουργήσει πρόβλημα», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ITV.
Παράλληλα, ο κ. Τσίκαρης σε γραπτή ανακοίνωσή του επισυνάπτει έναν πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο στο ΠΓΝΙ αντιστοιχούν οι λιγότερες προσλήψεις (μόλις 26) σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας.
«Το ΠΓΝΙ από τη στιγμή που ορίσθηκε ως Νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19 δρομολόγησε μια σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο που του ανατέθηκε από την πολιτεία.
Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και των προτεραιοτήτων που τέθηκαν από τις προϊστάμενες αρχές το ΠΓΝΙ:
-Έθεσε σε λειτουργία 8 νέες κλίνες ΜΕΘ ειδικά για Covid-19, αξιοποιώντας τις υποδομές της ΜΑΦ της 4ης πτέρυγας.
-Διαφοροποίησε τη λειτουργία 8 κλινών ΜΕΠΚ της 4ης πτέρυγας σε κλίνες ΜΕΘ ειδικά για Covid-19.
-Έθεσε ξανά σε λειτουργία τις 20 κλίνες, που ήταν σε αλλότρια χρήση για πολλά χρόνια, της Μονάδας Λοιμωδών με αρνητική πίεση για νοσηλεία περιστατικών Covid-19.
-Τροποποίησε κατάλληλα 16 κλίνες στο ισόγειο της πρώτης πτέρυγας στο μισό χώρο της παιδιατρικής για νοσηλεία περιστατικών Covid-19, περιορίζοντας τη λειτουργία της Παιδιατρικής στο άλλο ημιπτερύγιο.
-Τροποποίησε 10 κλίνες στον υπόλοιπο χώρο της παιδιατρικής μετατρέποντάς τες σε κλίνες με αρνητική πίεση και κατάλληλη μόνωση για νοσηλεία παιδιών με Covid-19.
-Διαμόρφωσε στο 2ο όροφο της 1ης πτέρυγας, ένα ολόκληρο ημιπτερύγιο 19 κλινών, με κατάλληλες τροποποιήσεις σε κλίνες για νοσηλεία περιστατικών Covid-19.
-Διαχώρισε τη λειτουργία των Επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) σε χώρο λειτουργίας ειδικό για Covid-19, και χώρο για την κανονική τους λειτουργία.
-Έστησε εξαρχής το εργαστήριο ως Κέντρο Αναφοράς για την εξέταση των δειγμάτων.
Για να λειτουργήσουν όλες αυτές οι νέες δομές (ανά μια κλίνη ΜΕΘ απαιτούνται 3 νοσηλευτές), αλλά και για να αντιμετωπιστεί η απώλεια 24 εργαζομένων στην καθαριότητα, των οποίων η σύμβαση έληγε στις 14/4/2020, ως ΠΓΝΙ αιτηθήκαμε από τις αρχές Μάρτη την άμεση πρόσληψη 57 εργαζομένων στην Νοσηλευτική Υπηρεσία και 50 εργαζομένων στην Καθαριότητα. Είναι προφανές ότι η λειτουργία των παραπάνω δομών απαιτεί αυξημένο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και προσωπικό στην καθαριότητα.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά Covid-19 που προέκυψαν και επειδή η πρόσληψη του προσωπικού αργοπορούσε, ως ΠΓΝΙ προχωρήσαμε σε ριζική αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού και των λειτουργιών αρκετών Κλινικών. Ανάμεσα στις Κλινικές των οποίων η λειτουργία τροποποιήθηκε ή περιορίστηκε είναι: Η Παιδιατρική, η Πλαστική Χειρουργική, η Γαστρεντερολογική, η Ενδοκρινολογική, η Ρευματολογική, η Δερματολογική, η Οφθαλμολογική κλπ. Ο περιορισμός της λειτουργίας τους κρίθηκε απαραίτητος για την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού. Είναι προφανές ότι η επαναφορά της κανονικής λειτουργίας των παραπάνω κλινικών δημιουργεί εκ των πραγμάτων αδυναμία λειτουργίας του συνόλου των δομών για νοσηλεία περιστατικών Covid-19.
Από τις αρχές Μάρτη μέχρι 21/4/2020 προσελήφθησαν στο ΠΓΝΙ μόνο 18 στην νοσηλευτική υπηρεσία και 8 ΥΕ γενικών καθηκόντων. Αντίθετα, σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ προσελήφθησαν πολλαπλάσιοι εργαζόμενοι. Η συνεχιζόμενη μεροληπτική αντιμετώπιση του ΠΓΝΙ σχετικά με την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα (στοιχεία από Διαύγεια 6ης ΥΠΕ), θέτει, κατά την άποψή μου, σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών της Περιοχής καθώς και των εργαζομένων στο ΠΓΝΙ.
Το όλο θέμα για κανένα λόγο δεν έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα. Ως ΠΓΝΙ έχουμε αποστείλει επανειλημμένα σχετικά τεκμηριωμένα έγγραφα αιτήματα και έχουμε κάνει πολλαπλές τηλεφωνικές υπομνήσεις χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα.
Η μεροληπτική αντιμετώπιση του ΠΓΝΙ υπακούει, κατά την άποψή μου, στους σχεδιασμούς και το μέλλον που έχει προδιαγραφεί για το νοσοκομείο και ιδιαίτερα για την 4η Πτέρυγα. Αυτό δεν είναι υπηρεσιακή υπόθεση. Είναι υπόθεση της Τοπικής Κοινωνίας για την ποιότητα της Δημόσιας Υγείας στην Περιοχή. Ως Διοικητής του ΠΓΝΙ οφείλω να το καταθέσω Δημόσια στους πολίτες της Ηπείρου. Ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Τσίκαρης.