Σε ρυθμούς προετοιμασίας ή καλύτερα προσαρμογής στα νέα δεδομένα βρίσκεται ο τουριστικός κλάδος της χώρας ενόψει της επικείμενης επανέναρξης της λειτουργίας ξενοδοχείων, καταλυμάτων και τουριστικών επιχειρήσεων.
Η πανδημία του κορωναϊού έφερε τα πάνω κάτω στους επαγγελματίες του κλάδου που είδαν τους σχεδιασμούς τους να πέφτουν έξω και περιμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τα οποία θα λειτουργήσουν και πάλι ξενοδοχεία, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτρέπονται τα ταξίδια.
Η Ήπειρος από την πλευρά της στοχεύει σε τρεις άξονες προσέλκυσης επισκεπτών: στον εγχώριο τουρισμό, σε αγορές που στηρίζουν χρόνια την Ήπειρο, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος και σε χώρες των Βαλκανίων, από όπου είναι εφικτή η οδική πρόσβαση. Αυτός ουσιαστικά είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του κλάδου για να περιοριστούν οι απώλειες όσο το δυνατόν περισσότερο.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για τον τουρισμό Στρ. Ιωάννου, η νέα διαφημιστική καμπάνια της περιφέρειας Ηπείρου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα στοχεύει στην ανάδειξη των φυσικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας, χωρίς να είναι «επιθετική διαφήμιση».
«Δεν εγκαταλείπουμε τις παραδοσιακές αγορές των εξωτερικού, όμως ακόμη κι αυτές δεν ξέρουν πως θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι, αν θα επιτρέπονται τα ταξίδια, με ποιους όρους θα γίνονται οι αεροπορικές πτήσεις. Υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά σημάδια, όπως για παράδειγμα μία έρευνα στην Αυστρία, όπου το 90% των πολιτών, που δήλωσαν ότι θα πάνε διακοπές το καλοκαίρι, επιλέγουν την Ελλάδα. Είναι κάτι όμως που απαιτεί προσεκτικό χειρισμό, γιατί απευθυνόμαστε σε χώρες που βγαίνουν «πληγωμένες» από τη μάχη με τον κορωναϊό και δεν πρέπει να χτυπήσουμε στο συναίσθημα, αλλά στην ίδια την πραγματικότητα και σε αυτά που προσφέρουμε», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.
Το πλεονέκτημα της Ηπείρου
Ένα ενδεικτικό ίσως της μετέπειτα πορείας των κρατήσεων από το εξωτερικό είναι όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου και ο τρόπος με τον οποίο μεγάλοι tour operators του εξωτερικού παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και την Ήπειρο ειδικότερα, σχετικά με τον κορωναϊό.
«Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση πως οι ξένοι tour operators με τους οποίους συνεργαζόμαστε χρόνια, είναι απόλυτα ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει καθημερινά στην Ήπειρο και είναι κατενθουσιασμένοι που έχουμε τόσα λίγα κρούσματα και κανένα θάνατο. Πέραν των άλλων στην κατάσταση που ζούμε, είναι και αυτό ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ήπειρο και γενικότερα για τον τουρισμό», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.
Οι νέοι κανόνες
Στις φετινές «διαφορετικές» διακοπές αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης λόγω κορωναϊού, μιλώντας στην εφημερίδα «Guardian». Έκανε λόγο για νέους ειδικούς κανόνες που θα ισχύουν, ενώ σε συζήτηση που θα γίνει με ομολόγους του στην ΕΕ, θα πέσουν στο τραπέζι θέματα όπως τα «πιστοποιητικά ανοσίας» και η θερμομέτρηση επιβατών. Την ίδια στιγμή, ο Γ.Γ ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης βρίσκεται σε συζητήσεις με περιφέρειες και δήμους της χώρας για την επανάκαμψη του τουρισμού, ενώ μπαίνει στην τελική ευθεία και η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων.
Στην τελική ευθεία είναι η σύνταξη του «υγειονομικού πρωτοκόλλου», που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.
Το υπουργείου Τουρισμού τις επόμενες ημέρες, εκτός απροόπτου, θα προβεί στη δημοσιοποίηση αυτού, αφού η διαβούλευση με τον ΕΟΔΥ, αλλά και με τις ξενοδοχειακές ενώσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
Η επανεκκίνηση πάντως των περισσοτέρων ξενοδοχειακών μονάδων τοποθετείται στις αρχές Ιουνίου, αμέσως μετά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης (καφέ, μπαρ και εστιατόρια) όπου βέβαια αναμένεται να τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας (αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, έλεγχος του αριθμού των θαμώνων και εκτεταμένη χρήση του εξωτερικού χώρου).
Το άνοιγμα των μονάδων αναμένεται να γίνει σε δυο φάσεις, αρχικά αυτών που λειτουργούν για 12 μήνες και σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσουν τα εποχικά καταλύματα. Πριν την επανέναρξη της λειτουργίας τους, θα προηγηθεί διαβούλευση και δημιουργία ενός αυστηρού πρωτοκόλλου λειτουργίας σε σχέση με τους χώρους συνάθροισης, όπως εστιατόρια, πισίνες, χώρους αναψυχής κοκ.