Συμβολικές καταθέσεις το πρωί – Σκηνικό βίας το απόγευμα
Με δεκάδες προσαγωγές και τρεις τουλάχιστον τραυματισμούς διαδηλωτών και δύο τραυματισμούς αστυνομικών «γιορτάστηκε» η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα τοαπόγευμα της Τρίτης, στο περιθώριο της προγραμματισμένης από το Εργατικό Κέντρο και άλλους φορείς που πρόσκεινται στο ΚΚΕ διαδήλωσης και κατάθεσης στεφάνων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα μία ομάδα από το Σωματείο Οικοδόμων, όπως τουλάχιστον μπορεί να υποθέσει κανείς από τα γιλέκα εργασίας που φορούσαν, όρμησε στην πλατεία ενώ μια δεύτερη ομάδα νεαρών, οι περισσότεροι φοιτητές από την εστία της Δομπόλη, προσπάθησε να προσεγγίσει το μνημείο. Αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή μεταξύ των μελών του Σωματείου και της αστυνομίας και να ακολουθήσουν δεκάδες προσαγωγές, ενώ η ομάδα των νεαρών παρεμποδίστηκε από την αστυνομία.
Εκεί, ασκήθηκε εκτεταμένη και υπερβολική βία με αποτέλεσμα δύο νεαροί να τραυματιστούν και να διακομιστούν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, ενώ επικράτησε ένταση και με περιοίκους που διαμαρτύρονταν έντονα προς τους αστυνομικούς για την υπερβολική χρήση βίας. Προσαγωγές έγιναν ακόμη και στο κέντρο της πόλης από το σημείο της Ακαδημίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλά χρόνια έγιναν και προσαγωγές δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την παρέμβαση συναδέλφων. Μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης, αυτές οι προσαγωγές από τα δύο σημεία έντασης, αλλά και από άλλα σημεία της πόλης ήταν περίπου 50, κάποιες εκ των οποίων αναμενόταν να μετατραπούν σε συλλήψεις
Συμβολικές καταθέσεις στεφάνων
Με την απαγόρευση των συναθροίσεων να είναι σε ισχύ αφενός λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωναϊού και αφετέρου λόγω της σχετικής απόφασης της Ελληνικής Αστυνομίας, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τιμήθηκε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης στα Γιάννενα με πολύ διαφορετικές συνθήκες από ότι τις άλλες χρονιές. Στο μνημείο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου έγιναν κατα-
θέσεις στεφάνων από εκπρόσωπους πολιτικών κομμάτων, φορείς και συλλογικότητες με αυστηρή τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων.
Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, η βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ Μερ. Τζούφη, η ΝΕ Ιωαννίνων του κόμματος, ο πρώην βουλευτής Γ. Στέφος, η ΝΕ του ΚΙΝ.ΑΛ, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ευαγ. Πήχας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Ζάψας και Κων. Νουτσόπουλος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας και ακόμη οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζόμενων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του ΠΓΝΙ και του νοσοκομείου Χατζηκώστα, του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, των Συλλόγων μελών ΔΕΠ και ΕΤΕΠ αντίστοιχα του Πανεπιστημίου, των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της ΔΟΥ Ιωαννίνων, των Δικαστικών Υπαλλήλων, των Εργαζομένων ΟΤΑ και άλλοι.
Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στις δηλώσεις του χαρακτήρισε σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης το Πολυτεχνείο.
«Η προάσπιση των ακαδημαϊ- κών ελευθεριών και του σεβασμού της αξιοπρέπειας των νέων είναι εξαιρετικά σημαντική και στις μέρες μας.
Ο φετινός εορτασμός της επετείου είναι μεν λιτός, αλλά συμβολικός», ανέφερε.
Βολές κατά της κυβέρνησης
Η Μερόπη Τζούφη τόνισε πως «η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα. Σήμερα, με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, τιμούμε και θυμόμαστε όλους και όλες που αγωνίστηκαν ενάντια στη Δικτατορία».
Παράλληλα, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων, χαρακτηρίζοντάς την «χουντικής έμπνευσης». Υπογράμμισε επίσης πως «η κυβέρνηση, έχοντας αποτύχει στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, επιλέγει την πόλωση και τον αυταρχισμό».
Τέλος, τόνισε πως «απέναντι σε αυτήν την πρόκληση, είμαστε παρόντες και καλούμε τον ελληνικό λαό να διατηρήσει ενεργή την ιστορική μνήμη, καθώς οι αγώνες είναι μπροστά μας».
Ο συντονιστής του ΚΙΝ.ΑΛ στα Γιάννενα Άλκης Λάνταβος έκανε λόγο για μία κρίσιμη περίσταση για όλους, λόγω των συνθηκών υγείας και ευχήθηκε να είναι η τελευταία φορά που ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα γίνει με αυτόν τον τρόπο.
Ο Χρ. Γρίβας από την ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων τέλος, επέκρινε την κυβερνητική επιλογή και απόφαση για να ακολουθήσει τον δρόμο του αυταρχισμού, σε μία περίοδο που καταργούνται στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών.
«Η εικόνα της στρατοκρατούμενης γιορτής δεν τιμά κανέναν» Ασυνήθιστη, σε σχέση με τις συνθήκες των προηγούμενων χρόνων, ήταν η έντονη παρουσία της αστυνομίας αφού ανά 30 περίπου μέτρα είχαν αναπτυχθεί από το πρωί, ομάδες τριών αστυνομικών στην περίμετρο της πλατείας Πολυτεχνείου, άλλες δυνάμεις κινούνταν πεζή στους γύρω δρόμους, περιπολικά και μοτοσικλετιστές επίσης βρισκόταν σε διαρκή κίνηση, ενώ στο χώρο υπήρχε από νωρίς και μία διμοιρία των ΜΑΤ.
Η εικόνα αυτή ξένισε κιόλας τους λιγοστούς πολίτες, που προσήλθαν κατά μόνας για να καταθέσουν στη μνήμη των αγωνιστών λίγα λουλούδια ή μία ζωγραφιά, όπως έκαναν μικρά παιδιά που προσήλθαν με τους γονείς τους.
Μεταξύ των παρευρισκόμενων και ο Γιώργος Μάκης, μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, που αυτή τη χρονιά
προσήλθε μόνος του, αφού ο πρώην δήμαρχος της πόλης Αλ. Σόφης έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και ο καθηγητής Λ. Παπαϊωάννου βρίσκεται σε δομή φροντίδας.
Σε μία σύντομη δήλωσή του ο Γ. Μάκης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς στην πόλη και μεταξύ των συλληφθέντων στα Ιωάννινα την πρώτη περίοδο της δικτατορίας, τόνισε, ότι αυτή η εικόνα της στρατοκρατούμενης γιορτής δεν τιμά κανέναν.
«Είναι μία γιορτή και μία ημέρα μνήμης η 17η Νοεμβρίου, αλλά αυτή η στρατοκρατούμενη γιορτή δε μας τιμά. Θα έρθουν 10 ή 15 άτομα να καταθέσουν στεφάνι και λίγα λουλούδια για να τιμήσουν τους αγωνιστές και έχουν έρθει 100 αστυνομικοί για να φυλάξουν κάτι, που κανείς δεν ξέρει τι είναι. Το μήνυμα και το περιεχόμενο του Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να χαθεί ποτέ, γιατί παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο στις μέρες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Βουλής
«Τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τιμούμε ταυτόχρονα σήμερα και την αξία της ζωής, που είναι ο φορέας της
μνήμης» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής ΙωαννίνωνΚωνσταντίνος Τασούλας, καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων της ιστορικής εξέγερσης, στο χώρο του Πολυτεχνείου. Ο κ. Τασούλας συνοδευόταναπό τον κ. Σπήλιο Λιβανό, εκπρόσωπο της ΝΔ και τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Αντιπρόεδρο της Βουλής και εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ.
Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου ο κ. Τασούλας δήλωσε: «Το Πολυτεχνείο, μέχρι το 1973, ήταν ένα παράδειγμα, μεταξύ άλλων, εθνικής ευποιίας. Εδώ και 47 χρόνια, μετά τη 17 Νοέμβρη του ΄73, έγινε κι ένα κορυφαίο παράδειγμα δημοκρατικής ευποιίας, γιατί η εξέγερσή του συμβολίζει την κορυφαία πράξη αντιστάσεως του ελληνικού λαού και ιδίως της νεολαίας, κατά τη δικτατορίας. Σήμερα (σσ. χθες), αυτή τη μνήμη αυτής της πράξης τιμούμε. Και στη Βουλή, αυτή τη στιγμή, με εκδηλώσεις τιμής, αλλά και εδώ, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τιμούμε αυτή τη μνήμη.
Τιμώντας αυτή τη μνήμη, τιμούμε ταυτόχρονα, αυτή τη χρονική περίοδο και την αξία της ζωής, με την προσοχή που οφείλουμε να δίνουμε στην αξία της ζωής. Και πρέπει να τονίσω ότι η ζωή είναι ο φορέας της μνήμης. Χωρίς ζωή δεν υπάρχει μνήμη, χωρίς ζωή, δεν υπάρχει τιμή. Το “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” αφορούσε σε μια καλύτερη ζωή. Κι ενώ τότε ο αγώνας ήταν γι’ αυτές τις αξίες και για τη λαϊκή κυριαρχία, ο αγώνας σήμερα είναι για τον φορέα αυτών των αξιών. Και κάνοντας αυτόν τον αγώνα, τιμούμε με τον δικό μας τρόπο, εμείς οι σύγχρονοι, εκείνη την κορυφαία, επαναλαμβάνω, πράξη αντίστασης κατά του δικτατορικού καθεστώτος». Στην Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο κ. Θεόδωρος Κουτσογιάννης, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου των Υπαλλή-
λων της Βουλής.
Μήνυμα από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου
Στο μεταξύ, γραπτό μήνυμα με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, παραπέμποντας αρχικά σε απόσπασμα του ποιήματος του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος», και σημειώνοντας πως το μήνυμα της επετείου παραμένει πάντα επίκαιρο.
«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο. Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις τα χείλη σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές. 47 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα μηνύματα και οι αγώνες παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά. Οφείλουμε να οδηγηθούμε στην νέα εποχή με την σκέψη στα οράματα του τότε, να μας καθοδηγούν, να μην ξεχαστούμε, να μην υποχωρούμε.
Να γίνει διαρκής έμπνευση για τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας», αναφέρεται στο μήνυμα του κ. Δημητρίου.