Μία ακόμη σύλληψη πραγματοποιήθηκε από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου που αφορά τηλεφωνικές απάτες.
Αυτή τη φορά, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας προχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης στη σύλληψη Ελληνίδας, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απάτες και απόπειρες απάτης.
Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, είχαν προηγηθεί την τελευταία εβδομάδα αναφορές πολιτών από περιοχές του Νομού Θεσπρωτίας ότι δέχθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστα άτομα που προσποιούνταν κατά περίπτωση τους αστυνομικούς, εισαγγελείς ή ιατρούς, ζητώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά για στενό συγγενικό τους πρόσωπο, είτε για την αποφυγή της ποινικής του δίωξης για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε ή για τα έξοδα εγχείρησής του λόγω δήθεν τραυματισμού του σε τροχαίο ατύχημα.
Στο πλαίσιο διερεύνησης των καταγγελιών, οι αστυνομικοί καθοδήγησαν κατάλληλα γυναίκα που είχε δεχθεί αντίστοιχο τηλεφώνημα και ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση συνέλαβαν την κατηγορούμενη τη στιγμή που παραλάμβανε από εκείνη 15.000 ευρώ, ποσό το οποίο αποδόθηκε και πάλι στην ίδια.
Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, η συλληφθείσα με τους συνεργούς της που πραγματοποιούσαν τις τηλεφωνικές κλήσεις, εμπλέκονται ακόμη στις ακόλουθες περιπτώσεις:
-απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από την οποία απέσπασαν χρηματικό ποσό 2.000 ευρώ και κοσμήματα και
-τουλάχιστον 7 απόπειρες απάτης, από τις οποίες προσδοκούσαν συνολικό οικονομικό όφελος 120.000 ευρώ.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για τυχόν συμμετοχή της σε άλλες περιπτώσεις καθώς και για την ταυτοποίηση των συνεργών της συνεχίζεται.
Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου επισημαίνει τη σπουδαιότητα της αναφοράς προς τις αστυνομικές αρχές ακόμη και περιπτώσεων απόπειρας εξαπάτησης.
Συμβουλές
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
-Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
-Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
-Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
-Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
-Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
-Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
-Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
-Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
-Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.