Εκτενής συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, το απόγευμα της Τρίτης, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας
Εκτενής συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, το απόγευμα της Τρίτης, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, την ώρα που οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα, αλλά και την Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη, με την περιφερειακή αρχή και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, βέβαια, να συμφωνούν μόλις σε ένα σημείο και να διαφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα.
Το κοινό σημείο επαφής αφορά στη διαπίστωση πως τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, ειδικά για αγρότες και κτηνοτρόφους είναι τεράστια και πως σε αυτά θα πρέπει να δοθούν επαρκείς λύσεις και απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία. Για όλα τα υπόλοιπα, όπως τα αίτια της κατάστασης αυτής, τα προτεινόμενα μέτρα μέχρι και η έκδοση ψηφίσματος από το περιφερειακό συμβούλιο υπήρξε καθολική διαφωνία. Επίσης, σε αντίθεση με την εικόνα πριν από δύο εβδομάδες, όταν μία μεγάλη ομάδα αγροτών, κτηνοτρόφων και άλλων παραγωγών, είχαν κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο περιφερειακό συμβούλιο, αυτή τη φορά στην αίθουσα δεν υπήρχε κανείς εκπρόσωπος του αγροτικού κόσμου από την Ήπειρο και έτσι τη συζήτηση μονοπώλησαν οι επικεφαλής ή οι εισηγητές της κάθε παράταξης.
Η συζήτηση προκλήθηκε κατόπιν σχετικής επερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον επικεφαλής της Γεώρ. Πρέντζα να καταθέτει το ψήφισμα των Αγροτικών Συλλόγων και να επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η υφιστάμενη κατάσταση θα οδηγήσει σε αναδιανομή της αγροτικής γης.
Για το «Κοινό των Ηπειρωτών» εισηγητής ήταν ο Θοδ. Κορωναίος που χαρακτήρισε πανευρωπαϊκό το πρόβλημα που υπάρχει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν γίνει λάθη αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο που έχουν επηρεάσει καθοριστικά την κατάσταση της ελληνικής παραγωγής.
Ο Χάρης Λιούρης από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», τόνισε ότι την τελευταία πενταετία ό,τι πολιτικές εφαρμόστηκαν, ήταν σε βάρος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, με το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί την τελευταία διετία.
Επιπλέον μέτρα στήριξης από αυτά που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση ζήτησε η Μάγδα Τάτση από τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ενώ ο Λάμπρος Γεωργόπουλος από την παράταξη ΦΩΣ, σημείωσε ότι παρόμοια προβλήματα με τους αγρότες αντιμετωπίζουν και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.
Ευχολόγια και… λύσεις
Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ήταν εκείνος που ανέλαβε να τοποθετηθεί για την περιφερειακή αρχή, παρουσιάζοντας ένα αναλυτικό ιστορικό για το τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό τομέα στη χώρα και ειδικότερα από το 2018 μέχρι σήμερα, όπου δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για τους ελέγχους στο γάλα, τα τυροκομικά προϊόντα, τα προσόντα κρέατος, και τις εισαγωγές όλων των παραπάνω. Χαρακτήρισε ως «ευχολόγια» τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και αρκετές φορές στη διάρκεια της τοποθέτησής του διατύπωσε σοβαρές αιχμές για ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ Δήμητρα που ακόμη και τώρα που ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εφευρίσκουν διάφορες δικαιολογίες είτε για να μην γίνονται εκεί που πρέπει οι έλεγχοι, είτε να καθυστερούν.
«Αυτοί, όταν στη σύσκεψη στο υπουργείο, είπαμε με ποιον τρόπο πρέπει να γίνεται ο έλεγχος έκαναν σαν να τους είχαμε θίξει προσωπικά. Ο Νόμος πρέπει να εφαρμοστεί παντού, σε όλα τα στάδια και επιτέλους να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα Άρτεμις 2, που καταγράφει ό,τι παράγεται και ό,τι εισάγεται στη χώρα μας. Το σύστημα αυτό σαμποτάρεται από μέσα από το σύστημα και τώρα λένε ότι χρειάζονται 2 εκ. ευρώ για να το φτιάξουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.