Νέα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των πανεπιστημίων θα ζητήσει η Σύνοδος των πρυτάνεων από το υπ. Παιδείας
- Το υπουργείο προσανατολίζεται στη διενέργεια και δεύτερης εξεταστικής για όσους νοσούν ή είναι σε καραντίνα
Με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο στην εξεταστική του Ιανουαρίου, για το χειμερινό εξάμηνο, παρά στα μαθήματα που υπολείπονται για την ολοκλήρωση των παραδόσεων, οι φοιτητές επιστρέφουν από τη Δευτέρα στα πανεπιστήμια, χωρίς αλλαγές – προς το παρόν τουλάχιστον – στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ωστόσο, όπως εξήγησε, μιλώντας στο ITV, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαν. Αλμπάνης, ακριβώς επειδή πρόκειται για μία δυναμική και μεταβαλλόμενη κατάσταση, η Σύνοδος των πρυτάνεων θα συνεδριάσει την Τετάρτη και θα καταθέσει νέες προτάσεις για την ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημίων στις συνθήκες που δημιουργεί η παραλλαγή «Όμικρον».
Η είδηση ωστόσο φαίνεται, ότι θα προέλθει στο επίπεδο της εξεταστικής περιόδου με τον κ. Αλμπάνη να τονίζει πως υπάρχει ήδη η κατεύθυνση και από τη Σύνοδο, αλλά και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι εξετάσεις να διεξαχθούν εξ αποστάσεως και όχι δια ζώσης.
«Ειδικά για τμήματα και μαθήματα που εξετάζονται με μεγάλο αριθμό φοιτητών σε αμφιθέατρα και αίθουσες είναι πολύ επικίνδυνο να διεξαχθούν δια ζώσης. Υπάρχει επίσης το ζήτημα των φοιτητών που θα νοσούν ή θα βρίσκονται σε καραντίνα και δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις. Υπάρχει μία σκέψη στο υπουργείο Παιδείας να ανακοινωθεί μία δεύτερη εξεταστική περίοδος για αυτούς και φυσικά η εξεταστική να γίνει εξ αποστάσεως, αν και δεν έχουν λυθεί τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν τα προηγούμενα εξάμηνα, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία των εξετάσεων», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Θετικοί σε νέο εργαστήριο μοριακής ανάλυσης
Στο μεταξύ το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχει σηκώσει τεράστιο βάρος για τη μοριακή ανάλυση (pcr) των δειγμάτων ανίχνευσης του κορωνοϊού, λόγω της τεράστιας διασποράς και αύξησης των κρουσμάτων αντιμετωπίζει έναν φόρτο εργασίας στον οποίο δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει.
Ο κ. Αλμπάνης ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως το Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να λειτουργήσει και άλλη μονάδα, αρκεί να τηρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις, που είναι η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και η εκπαίδευσή του.
«Δεν είμαστε αντίθετοι και πράγματι θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε και δεύτερο εργαστήριο, όμως είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δει και η Περιφέρεια και η διοίκηση του ΠΓΝΙ.
Αν το ζητήσουν, εμείς είμαστε θετικοί, για να ανταποκριθούμε», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ