Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι στην ουσία «η καρδιά» του κάθε νοσοκομείου. Εκεί, φτάνουν όλα τα έκτακτα περιστατικά.: χτυπήματα, τροχαία, εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια και τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες τα περιστατικά covid19.
Τα ΤΕΠ είναι ένας «άλλος κόσμος», είναι ένας κόσμος που η αδρεναλίνη γιατρών και νοσηλευτών «χτυπάει κόκκινο». Από τη μια στιγμή στην άλλη, η εικόνα μιας ήρεμης εφημερίας μπορεί να αλλάξει άρδην!
Η ανάπτυξη των ΤΕΠ είναι πάγιο αίτημα καθώς είναι μείζονος σημασίας είναι η ανάπτυξη καλά προετοιμασμένων και οργανωμένων υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής φροντίδας.
Οι υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής φροντίδας που παρέχονται στο ΤΕΠ πρέπει να είναι επαρκώς οργανωμένες, ενώ το προσωπικό που εργάζεται εκεί πρέπει να είναι πιστοποιημένο και με συνεχή εκπαίδευση.
Αναγκαία η επέκταση και η στελέχωση
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την επείγουσα ιατρική ο διευθυντής των ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Θανάσης Κιτσάκος αναφέρεται στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των χώρων των ΤΕΠ αλλά και στελέχωσής τους καθώς αυτό το συγκεκριμένο τμήμα είναι που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση καθώς είναι το πρώτο σημείο που φτάνει κάθε έκτακτο περιστατικό σε ημέρα εφημερίας.
«Η Επείγουσα Ιατρική είναι ο κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση νόσων και τραυματισμών που χρήζουν άμεσης φροντίδας. Περιλαμβάνει περιστατικά σωματικών παθήσεων και διαταραχών της συμπεριφοράς σε ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων. Η σημερινή μέρα έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία της επείγουσας ιατρικής και η κινητοποίηση φορέων για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας και των συνθηκών εργασίας σε μονάδες επειγόντων περιστατικών» τονίζει ο κ. Κιτσάκος.
Άντεξε το ΤΕΠ και στην πανδημία!
Τους τελευταίους μήνες η πίεση στα ΤΕΠ αυξήθηκε κατακόρυφα καθώς εκεί διακομιζόταν ύποπτα αλλά και θετικά κρούσματα με COVID19.
Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό χρειάστηκε να ξεπεράσει εαυτό προκειμένου να βγει σε πέρας το δύσκολο έργο ενώ Περιφέρεια Ηπείρου και 6ης ΥΠΕ βοήθησαν με την παροχή κοντέινερ ώστε να γίνεται ορθότερα η κατανομή των περιστατικών και να υπάρχει έλεγχος και ασφάλεια.
Η πανδημία δημιούργησε νέες πρωτόγνωρες συνθήκες και στο ΤΕΠ καθώς μεταξύ άλλων ο ρόλος του Τμήματος είναι κεντρικός για την προστασία των ασθενών με COVID-19, των υπόλοιπων ασθενών του νοσοκομείου και του υγειονομικού προσωπικού καθώς επίσης και για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας φορέων που διαφεύγουν της διάγνωσης και εισάγονται στο νοσοκομείο.
«Το ΤΕΠ άντεξε και αυτή την δύσκολη συνθήκη. Καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε και σε αυτό βοήθησαν όλοι» είπε ο κ. Κιτσάκος καλώντας την διοίκηση της ΥΠΕ αλλά και το υπουργείο να στελεχώσει καλύτερα και με περισσότερο κόσμο τα ΤΕΠ. Τέλος, ευχαρίστησε την περιφέρεια Ηπείρου για όλη την βοήθεια που παρείχε καθόλη τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου της πανδημίας.