Κινητοποίηση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου
Κινητοποίηση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου με αφορμή την αναγγελία του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία εστιών με μορφή σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα.
Ο εκπρόσωπος των φοιτητών στην δήλωσή του χαρακτήρισε την συγκεκριμένη βλέψη της κυβέρνησης ως, «κερδοσκοπική, εγκληματική και μια η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της παιδείας στην Ελλάδα»,ε νω επικεντρώθηκε στην δήλωση του υφυπουργού Παιδείας αναφορικά με την δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών με τη μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν κανένας φοιτητής να χάσει το δωμάτιό του στην Εστία και να μείνει έτσι εκτός σπουδών.
Όπως εξήγησε: «αυτές οι δομές αποτελούν ουσιαστικά κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας (όπως και κάθε εργολαβία) και καταπάτηση του σχετικού άρθρου 16 του Συντάγματος. Πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώνουν τα πανάκριβα ενοίκια-δίδακτρα που θα θεσπιστούν» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «προμηνύεται γενικευμένη επέκταση των εργολαβιών στις εστίες. Στόχος τους είναι να λειτουργούν σαν μια επιχείρηση real estate εντός του πανεπιστημίου. Τα ενιαία κριτήρια αποτελούν το απαραίτητο πλαίσιο για να λειτουργήσει αυτή η νέα, εμπορευματοποιημένη φοιτητική μέριμνα, να επεκταθεί το καθεστώς των ΣΔΙΤ πανελλαδικά.
Στη συνέχεια, ανέφερε επιγραμματικά: «Αυτά τα αντιδραστικά κριτήρια, που προσπαθούν να εφαρμόσουν κατά καιρούς είναι: α) Επίδοση σπουδών. β) Αποπληρωμή ενοικίων-διδάκτρων. γ) Όριο v+2 έτη σπουδών. δ) «Καλή διαγωγή»(!) κ.ά. Αυτό το νέο καθεστώς, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε μαζικές εξώσεις φοιτητών από τις εστίες, που εντέλει θα αναγκαστούν να παρατήσουν τις σπουδές τους, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους ταξικούς αποκλεισμούς.
Επίσης, θα αποτελέσει βήμα πειθάρχησης και καταστολής των φοιτητών, επιβάλλοντας το δόγμα «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια: στις νέες ιδιωτικές δομές, η πρόσβαση θα είναι ελεγχόμενη και θα επικρατεί ένα αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας», δείχνοντας την αντίθεση που υπάρχει απέναντι στα όσα σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τις εστίες και την χρήσή τους.
Αντίθετοι και στον νέο νόμο πλαίσιο
Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων, οι φοιτητές δεν συμφωνούν με το νέο νόμο-πλαίσιο, καθώς «θα περιλαμβάνει δίδακτρα, κλεισίματα-συγχωνεύσεις σχολών, δικτατορικά συμβούλια διοίκησης με «ανθρώπους της αγοράς» και μάνατζερ, ενώ παράλληλα τόνισαν πως έτσι προωθείται η καταστολή, με εισβολές των ΜΑΤ και ΔΙΑΣ, με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, την εγκατάσταση τουρνικέ, για να «τελειώσουν» με το φοιτητικό κίνημα, όπως αναφέρουν.
«Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας απαγορεύσουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις σπουδές με την πλήρη εμπορευματοποίηση των εστιών. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, με συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο, σε αγωνιστική συμμαχία με εργαζομένους, καθηγητές, μαθητές, για την υπεράσπιση της Φοιτητικής Μέριμνας, της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Καλούμε όλους τους εστιακούς φοιτητές σε κοινό αγώνα για να εμποδίσουμε τα ΣΔΙΤ και τα «ενιαία κριτήρια», τονίζουν οι φοιτητές, οι οποίοι αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να κλιμακώσουν τις δράσεις τους μετά από αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ