Την αιτιώδη και απόλυτα συνδεδεμένη σχέση της νοσηλευτικής επιστήμης και κάθε πράξη ή τεχνική που τη χαρακτηρίζει, με την φιλοσοφία, διερευνά το 27ο Διεθνές Συνέδριο Νοσηλευτικής Φιλοσοφίας που διεξάγεται από την Τετάρτη στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από όλον τον κόσμο είτε με φυσική παρουσία, είτε υβριδικά, μέσω του διαδικτύου. Σκοπός του συνεδρίου που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Καρ. Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι να αναδείξει αυτήν την άρρηκτη σχέση της νοσηλευτικής φροντίδας με τη φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων και της αξίας της ανθρώπινης ζωής, με έμπνευση από το απόφθεγμα του Σωκράτη «διά του θαυμάζειν, η σοφία».
Η διοργάνωση του συνεδρίου ανήκει στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την επιστημονική εταιρεία International Philosophy of Nursing Society (IPONS) και όπως ανέφερε ο Στέφανος Μαντζούκας, καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής και πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου είναι μία ευκαιρία ανταλλαγής θέσεων, απόψεων και ιδεών γύρω από την επιστήμη της φροντίδας που είναι η νοσηλευτική και το πώς αυτή συνδέεται με τη φιλοσοφία.
«Ο πυρήνας της νοσηλευτικής επιστήμης είναι η παροχή φροντίδας σε άτομα που στερούνται ή δε μπορούν να φροντίσουν επαρκώς τον εαυτό τους για τη διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων διαβίωσης. Ωστόσο, οποιαδήποτε νοσηλευτική φροντίδα, δίχως θεωρία και φιλοσοφικό υπόβαθρο, είναι όχι μόνο τυφλή και μηχανιστική δράση, αλλά κυρίως στερείται υποστηρικτικών συμπεριφορών, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην αντανακλά ικανοποιητική φροντίδα, αλλά πιθανώς ούτε καν επαρκή νοσηλεία», ανέφερε ο κ. Μαντζούκας που εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς όλους εκείνους που υποστηρίζουν και είναι αρωγοί στη διεξαγωγή του συνεδρίου.
Εγγενής η τάση των Ελλήνων να φιλοσοφούν
Η Μαίρη Γκούβα από την πλευρά της, Καθηγήτρια Ψυχολογίας ασθενών και οικογένειας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου χαρακτήρισε «εγγενή» την τάση των Ελλήνων να φιλοσοφούν διαρκώς, όχι προφανώς με την έννοια που γινόταν στην αρχαιότητα, αλλά με τη δική της σημασία στο σήμερα. «Προφανώς και δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που το έχουμε στο dna μας. Όμως είναι σίγουρα μία σειρά ψυχολογικών ταυτίσεων με ανθρώπους που τους ακούσαμε να συζητούν ή να σκέφτονται για τη ζωή και το θάνατο, το καλό και το κακό, το αν υπάρχει Θεός ή όχι, το «γιατί σε μένα η αρρώστια» και όλα τα παρεμφερή. Εμείς προσπαθούμε να δούμε τη φροντίδα του ασθενούς ολιστικά και αυτό σημαίνει στην πράξη την φιλοσοφία της φροντίδας. Ένας άνθρωπος που δεν έχει φιλοσοφήσει για όλα αυτά τα ζητήματα, δε μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα», ανέφερε η κα Γκούβα.
«Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς φιλοσοφικό υπόβαθρο»
Η Νεκταρία Ζαγοριανάκου, επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής και πρόεδρος της Οργανωτικές Επιτροπής του συνεδρίου στάθηκε στον πολυκεντρικό χαρακτήρα του συνεδρίου και στην προσπάθεια της διοργάνωσης να αναδείξει τη στενή διασύνδεση της πόλης με το Πανεπιστήμιο. Παράλληλα όμως ανέδειξε και δύο σημαντικές πτυχές της διοργάνωσης που είναι αφενός η Νοσηλευτική ως Τέχνη, κάτι που φαίνεται με την έκθεση φωτογραφίας του Μενέλαου Συκοβέλη με τίτλο «Ήπειρος» που φιλοξενείται στο συνεδριακό κέντρο «Καρ. Παπούλιας» και αφετέρου η συνεισφορά των εθελοντών για την επιτυχή διοργάνωση.
«Ζούμε σε κοινωνίες που όλοι εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλο. Δε μπορεί όμως να υπάρξει κοινωνία χωρίς φιλοσοφικό υπόβαθρο. Επίσης, είναι ευλογία για το συνέδριό μας και για όλους, ότι έχουμε τη βοήθεια των 25 και πλέον εθελοντών που μαθαίνουν γιατί θα είναι εκείνοι που θα αναλάβουν τη διοργάνωση παρόμοιων συνεδρίων στο μέλλον», τόνισε η κα Ζαγοριανάκου.