Αν όχι το δυσκολότερο που υπήρξε ποτέ, σίγουρα το δυσκολότερο των τελευταίων ετών ήταν το φετινό καλοκαίρι για την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ήπειρο που κλήθηκε να είναι σε συνεχή εγρήγορση και σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα.
Οι καιρικές και θερμοκρασιακές συνθήκες που επικράτησαν και στην Ήπειρο το φετινό καλοκαίρι ήταν πρωτοφανείς με τα διαδοχικά κύματα των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και με ανέμους που απειλούσαν οποιαδήποτε στιγμή να μετατρέψουν διάφορες περιοχές σε «κόλαση φωτιάς».
Για την αντιπυρική περίοδο που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και το αποτύπωμα αυτής με αριθμούς μίλησαν στο Συντονιστικό Όργανο Πολ. Προστασίας ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Χριστ. Μπόκας και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Κων. Τσιώπος.
Ο κ. Μπόκας στάθηκε και στις καιρικές συνθήκες που ήταν πρωτοφανείς και για την Ήπειρο όπως όμως και στο συνδυασμό της διάθεσης δυνάμεων για πολλές ημέρες σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπήρχαν σοβαρά συμβάντα.
200 πυρκαγιές
Συνολικά στην Ήπειρο όπως ανέφερε ο κ. Τσιώπος στη διάρκεια του καλοκαιριού εκδηλώθηκαν περίπου 200 πυρκαγιές που κατέκαψαν 4.500 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.
Η θερμοκρασία το καλοκαίρι κινήθηκε σχεδόν τέσσερις βαθμούς πάνω από το μέσο όρο στην περιοχή ενώ οι ημέρες που η Ήπειρος βρισκόταν στην κατηγορία 3 στο δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς ήταν 132, σχεδόν τριπλάσιες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μεταξύ για πυρκαγιές όπως στη Βωβούσα που εκδηλώθηκε από κεραυνική δραστηριότητα κυρίως όμως στους Δρυμάδες τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου που εκδηλώθηκε από εμπρησμό από την αλβανική πλευρά.
Στο ίδιο θέμα των Δρυμάδων ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης επισήμανε πως υπήρχαν συγκεκριμένοι στόχοι για την πυρκαγιά που ήταν να προκληθούν ζημιές στο ελληνικό έδαφος και στα Ι.Χ των ομογενών που είχαν σταθμεύσει στο ελληνικό έδαφος για να περάσουν τις ημέρες των εορτών στα μειονοτικά χωριά του μέσα Πωγωνίου.