Θέση για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν το θέμα των αδέσποτων ζώων εντός του χώρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παίρνει ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης.
Ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει- κινούμενος στο πλαίσιο της ανακοίνωσης-απάντησης που εξέδωσε η δημοτική αρχή προς το Πανεπιστήμιο, ότι ο δήμος Ιωαννιτών προσπάθησε και προσπαθεί να περιορίσει το φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις εντός αλλά και εκτός πόλης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο «Δήμος Ιωαννιτών έχει προκαλέσει συσκέψεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα κι έχει προτείνει λύσεις, οι οποίες όμως για να υλοποιηθούν χρειάζεται συνέργεια αλλά και πολιτική βούληση. Οι προτάσεις που έκανε μάλιστα ενόψει του νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς ήταν αυτές που υιοθετήθηκαν πλήρως από την ΠΕΔ Ηπείρου και στάλθηκαν ως θέσεις όλων των Δήμων της Περιφέρειάς».
Σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο ειδικότερα- και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, έστειλε επιστολή στον τότε Πρύτανη με την οποία ζητούσε την ενεργό συμμετοχή του στην προσπάθεια που καταβάλει για να δώσει λύση σε ένα μείζον ζήτημα, που προβληματίζει σχεδόν όλους τους Δήμους της χώρας.
Σε εκείνη την επιστολή ο κ. Μπέγκας τόνιζε πως η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου όχι μόνο ενδιαφέρεται για το πρόβλημα των αδέσποτων στο χώρο του πανεπιστημίου, αλλά έχει προχωρήσει σε στειρώσεις και επί τόπου εμβολιασμούς σκύλων ουκ ολίγες φορές.
Επισήμανε δε, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν επανεντάσσουν αδέσποτα στο χώρο του πανεπιστημίου, δεν μπορούν όμως να τα εμποδίσουν να φτάσουν σε αυτόν, τη στιγμή μάλιστα που εντός των χώρων της Πανεπιστημιούπολης αδέσποτα ταΐζονται ακόμα και μέσα στο φοιτητικό εστιατόριο, την βιβλιοθήκη και τις αίθουσες».
Ο κ. Κατηρτσίδης επαναλαμβάνει ότι μόνο με συνέργιες μπορούν να επιλυθούν προβλήματα ενώ το περίφημο νομοσχέδιο είναι εκείνο που μπορεί να δώσει λύσεις στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Χαρ. Μπρέχας: Βασικό πρόβλημα η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη διαχείριση των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων, Χαρ. Μπρέχας αφού υπενθύμισε την πρόταση του δήμου και της ΠΕΔ που έγινε αρχικά αποδεκτή από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου, που θα φιλοξενούσε σε ικανοποιητικές συνθήκες εκατοντάδες αδέσποτα, αλλά αποσύρθηκε στην πορεία, επισήμανε, ότι το βασικό πρόβλημα οφείλεται στην απουσία κάθε ελεγκτικού μηχανισμού.
Όπως σημείωσε, ο δήμος Ιωαννιτών έχει προμηθευτεί συνολικά 11 σκάνερ για τον ηλεκτρονικό έλεγχο και το τσιπάρισμα των δεσποζόμενων ζώων, όμως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν λειτουργήσει όπως προβλέπει η νομοθεσία.
«Αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι η Ελληνική Αστυνομία, στην οποία έχουμε χορηγήσει τα σκάνερ, όπως επίσης η Δημοτική Αστυνομία και η Θηροφυλακή. Οι δύο τελευταίες υπηρεσίες διενεργούν ελέγχους, όχι όμως και η Ελληνική Αστυνομία. Αν αυτό προχωρήσει, τότε θα είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί ποιοι είναι αυτοί που αφήνουν ελεύθερα τα δεσποζόμενα ζώα και σταδιακά θα εγκαταλείψουν και τη σκέψη της εγκατάλειψής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ