Ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, όταν Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για τις ενέργειες που γίνονται τόσο για το ΚΕΠΑΒΙ όσο και για την αξιοποίηση του κτηρίου στο παλιό Πανεπιστήμιο.
Όπως ανέφερε η μελέτη που έχει εκπονηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς για την αξιοποίηση του ΚΕΠΑΒΙ δεν έχει παραληφθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου. Γίνεται τέτοια προσπάθεια ενώ παράλληλα ο Δήμος συζητά με την ΚΕΠΑΒΙ ΑΕ και τους αργυροχόους, σημείωσε, για να συνεχίσει λέγοντας πως η Γενική Συνέλευση του ΚΕΠΑΒΙ εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ενώ ως το τέλος του μήνα θα υπάρχει οριστική απόφαση για την δυνατότητα αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτηρίου για την μεταφορά του δημαρχείου.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε όλο το ιστορικό για την αξιοποίηση του κτηρίου στη Δομπόλη τονίζοντας ότι η συζήτηση άνοιξε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και την πρόθεσή του να το παραχωρήσει στην πόλη.
«Είναι δεδομένος ο διακριτός ρόλος του Πανεπιστημίου στην αξιοποίηση του κτηρίου. Είναι δεδομένο επίσης ότι η πόλη έχει σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς, όπως επίσης και Μουσεία τα οποία πρέπει να στηρίξουμε. Σε κάθε περίοδο όμως πρέπει να αξιολογούμε τις ανάγκες και να προχωρούμε με γνώμονα αυτές», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Θέση στη συζήτηση πήρε νωρίτερα και ο πρύτανης τονίζοντας πως το Πρυτανικό Συμβούλιο έχει προτείνει τη μεταστέγαση δύο μουσείων που σήμερα λειτουργούν στην πανεπιστημιούπολη (Μουσείο Ιατρικής και Μουσείο Τυπογραφίας αντίστοιχα) στο κτήριο της Δομπόλη και παράλληλα την παραχώρηση μίας αίθουσας για τις ανάγκες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων και του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών, που θα λειτουργήσει ως χώρος εκθέσεων.
Βολές από την αντιπολίτευση
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας έκανε λόγο για μια πολιτική κυβίστηση εκ μέρους του δημάρχου Ιωαννίνων σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του παλιού κτηρίου στην οδό Δομπόλη.
Ο κ. Μπέγκας ανέδειξε την αγωνία της δημοτικής αρχής να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που η ίδια δημιούργησε μετά τη συνάντηση του δημάρχου με τον κ. Μητσοτάκη. «Προφανώς η κίνηση αυτή έγινε χωρίς καμία προεργασία και γι’ αυτό στην πορεία η αρχική σκέψη άρχισε να αποδομείται.
Βέβαια δεν είναι κακό να μεταβάλεις την άποψή σου όταν διαπιστώνεις ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί αρκεί να έχεις το πολιτικό θάρρος να το παραδεχτείς», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας, για να διατυπώσει στη συνέχεια συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με την αξιοποίηση του κτηρίου, όπως εάν αρκούν τα τετραγωνικά του ακινήτου για την φιλοξενία των υπηρεσιών του δήμου, αν διατίθεται επαρκής περιβάλλων χώρος για πάρκινγκ και εάν επιλύεται το κυκλοφοριακό ζήτημα που θα προκύψει;
Τέλος, επισήμανε ότι η παράταξή του υποστηρίζει ότι οι χρήσεις του κτηρίου της Δομπόλη θα πρέπει να συνάδουν με τον ιστορικό του χαρακτήρα, δηλαδή την Παιδεία και τον Πολιτισμό, συνδυαστικά με δράσεις υψηλού επιπέδου και εξωστρέφειας που θα προβάλλουν τον τόπο.
Η Τατ. Καλογιάννη από την πλευρά της, υπενθύμισε ότι η πρόταση της περιφέρειας Ηπείρου το 2013 προέκυψε μετά από εξαντλητικό έλεγχο και ανάλυση όλων των δεδομένων καταλήγοντας στην πρόταση για τη δημιουργία πρότυπου συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών. «Προφανώς, οι εποχές αλλάζουν και δημιουργούνται άλλα δεδομένα και γι’ αυτό θα πρέπει ο δήμος να προχωρήσει στην προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού ιδεών για την αξιοποίηση και της Δομπόλη και άλλων ακινήτων που ανήκουν στον δήμο.