Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Ιωαννιτών.
Το Τοπικό Σχέδιο καταρτίστηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ισχύοντος Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ, ΠΥΣ 39/31-8-2020), με σκοπό να ενσωματώσει το σύνολο του νέου θεσμικού πλαισίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων δίνοντας έμφαση σε καινοτόμες δράσεις, προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά του Δήμου.
Κύριο αντικείμενο είναι η ανάπτυξη δράσεων πρόληψης (μείωσης παραγωγής), χωριστής συλλογής και διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των ΑΣΑ με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και τη διαχείρισή τους με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.
Ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου του Δήμου Ιωαννιτών αποτελούν :
-Η προσαρμογή των στόχων χωριστής συλλογής σύμφωνα με τον ισχύοντα ΕΣΔΑ
-Η δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ)
-Η ανάπτυξη δικτύου δημόσιων βρυσών πόσιμου νερού.
-Η προώθηση της επιτόπιας κομποστοποίησης και επέκταση σε σχολεία με παράλληλη δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων.
-Η ενίσχυση της χωριστής συλλογής και προεπεξεργασίας πράσινων αποβλήτων.
-Η εγκατάσταση γωνιών ανακύκλωσης και η σταδιακή αύξηση του αριθμού τους για τη χωριστή συλλογή πολλαπλών ρευμάτων αποβλήτων
-Η χωριστή συλλογή αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
-Η ανάπτυξη δικτύου συστοιχιών κάδων για τη χωριστή συλλογή συσκευασιών σε τέσσερα ρεύματα τουλάχιστον στα δημοτικά κτίρια, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στις παιδικές χαρές
-Η πιλοτική εφαρμογή συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω».
Όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Βαγγέλης Πήχας, «ο Δήμος Ιωαννιτών με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των δράσεων στοχεύοντας στην ενίσχυση της πρόληψης και της χωριστής συλλογής ώστε να οδηγηθεί στη μειωμένη παραγωγή υπολειμματικών σύμμεικτων ΑΣΑ (πράσινος κάδος) και τελικώς σε μείωση του κόστους διαχείρισης».
Ενότητα Πολιτών: Χωρίς διαβούλευση στο δημοτικό συμβούλιο
Από την πλευρά της η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» κατηγορεί τη δημ. αρχή ότι δεν έφερε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, εκμεταλλευόμενη τον «νόμο Θεοδωρικάκου» ενώ έστειλε την εισήγηση έκτασης 180 σελίδων, τρεις μόνο ημέρες πριν τη συνεδρίαση.
Αναλυτικά η παράταξη αναφέρει τα εξής σε ανακοίνωση:
«Ενεργώντας για μια ακόμα φορά στο πλαίσιο μιας «ιδιότυπης ολιγαρχίας» που έχει εγκαθιδρύσει μέσω των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου και ακολουθώντας πιστά τη γνωστή πια τακτική της απαξίωσης του διαλόγου, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων έφερε προς ψήφιση το αναθεωρημένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα το οποίο θα καθορίσει την μεθοδολογία και την αποτελεσματικότητα της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων για πολλά χρόνια στο δήμο μας και για το οποίο η πλειοψηφία των παρατάξεων έχει εκφραστεί θετικά για την αναγκαιότητά του, η δημοτική αρχή αντί να επιχειρήσει να επιτευχθούν οι μέγιστες συναινέσεις, μέσα από διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων στο δημοτικό συμβούλιο, επέλεξε μια διαδικασία φαστ τρακ φέρνοντας το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στην οποία μετέχουν ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι – εκπρόσωποι ορισμένων παρατάξεων, στέλνοντας μάλιστα την εισήγηση 180 σελίδων τρεις μέρες πριν τη συνεδρίαση.
Το ζήτημα της ελλιπούς διαβούλευσης έθεσαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής τα δύο μέλη της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Βάσω Μέγα και Σοφία Μαρκούλα, τονίζοντας ότι δεν διαφωνούν με την αναγκαιότητα της αναθεώρησης του τοπικού σχεδίου, αλλά με τον τρόπο που η δημοτική αρχή διαχειρίζεται το σημαντικό αυτό ζήτημα.
Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι πρότειναν την συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσία των μελετητών προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής παρουσίαση των προτάσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει επί θητείας της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», όταν εκπονήθηκε για πρώτη φορά το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων για το δήμο Ιωαννιτών.
Η πρότασή τους αυτή δεν έγινε δεκτή κι έτσι απείχαν της διαδικασίας».