Ο Γιάννης Δεκόλης από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο αυτής της τεράστιας καταστροφής ειδικά στο ζωικό κεφάλαιο.
Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχτηκε η Θεσσαλία. Εκτάσεις κατεστραμμένες, ζώα νεκρά, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στάνες πνιγμένες στο νερό και τη λάσπη.
Τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό για τους Θεσσαλούς ενώ το αποτύπωμα αυτής της μεγάλης καταστροφής θα το νιώσουμε όλοι …στην τσέπη μας τους επόμενους μήνες.
Ο Γιάννης Δεκόλης από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο αυτής της τεράστιας καταστροφής ειδικά στο ζωικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καταγράφεται απώλεια ζωικού κεφαλαίου που διαμορφώνεται σε 70.935 αιγοπρόβατα, 6.136 βοοειδή, 20.326 χοιρινά και 131.795 πτηνά.
Την ίδια ώρα αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της ζημιάς αν αναλογιστεί ότι στη Θεσσαλία καλλιεργείται το 1/3 της παραγωγής σιτηρών στη χώρα ενώ μόνο στη Λάρισα καλλιεργούνται το 23,9% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται το 12,3% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της επικράτειας, που αντιστοιχεί σε 3.470.692 στρέμματα. Πλέον από αυτά, τα 720.000 έχουν πλημμυρίσει….
Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας έχει μεγάλη συμμετοχή στον τομέα των αιγοπροβάτων, τόσο στα γαλακτοκομικά όσο και τα τυροκομικά ενώ μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες είχαν εκεί την έδρα τους.
«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει όλοι να δείξουμε υπομονή. Η καταστροφή είναι μεγάλη και θα περάσουμε δύσκολους μήνες. Όλα αναμένεται να ανέβουν ενώ θα είναι δύσκολο να βρούμε και ζωοτροφές. Χρειάζεται υπομονή καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη συνθήκη για την πατρίδα μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δεκόλης που έχει επικοινωνήσει με κτηνοτρόφους της περιοχής.
Τέλος, ζητάει την στήριξη των κτηνοτρόφων της περιοχής από το κράτος ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να μείνουν στο χώρο καθώς η μείωση του ζωικού κεφαλαίου αναμένεται να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στις τιμές αλλά και στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων που εξάγουμε.