Το ετήσιο αντάμωμα στη Βελλά πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας οι Βελλαΐτες, με τη συγκίνηση και την απογοήτευση να είναι έκδηλες, μετά την απόφαση για το κλείσιμο της Ακαδημίας. Μάλιστα, ως ένδειξη πένθους για το λουκέτο της ιστορικής σχολής, οι Βελλαΐτες φορούσαν μαύρες μάσκες προστασίας για τον κορωναϊό.
Από την πλευρά τους, οι δύο πρόεδροι των Ενώσεων Αποφοίτων, Πανελλαδικής και Ιωαννίνων αντίστοιχα Κλέανδρος Παπαδόπουλος και Δημ. Φλώρος αντίστοιχα, ανέφεραν πως την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε έχει η Ιεραρχία, με τη συνεπικουρία της Πολιτείας.
Συνεχίζονται τα πυρά
Από την άλλη πλευρά, πλέον η προσοχή είναι στραμμένη στην επόμενη ημέρα συνέχισης της λειτουργίας της Βελλάς, όχι ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία, όπως είναι σήμερα, αλλά ως ένα πρότυπο μοντέλο εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, είτε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είτε με κάποια άλλη μορφή.
Η απόφαση του υπ. Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, της Ανωτάτης Ακαδημίας Βελλάς προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, έντονες αντιδράσεις και από τους Βελλαΐτες, αλλά και από τους τοπικούς φορείς και τους εκπροσώπους αυτών.
Οι αντιδράσεις δεν έχουν κοπάσει και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είναι εκείνη που συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά για τη στάση της, η οποία μάλιστα ήταν περισσότερο σκληρή από το περιεχόμενο της απόφασης, που τελικά ψηφίστηκε και προβλέπει τη λειτουργία στη Βελλά της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, όπως και τη λειτουργία του θεματικού Δημόσιου ΙΕΚ, με επτά ειδικότητες από τη φετινή εκπαιδευτική περίοδο.
Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος τόνισε, ότι το χειρότερο σενάριο δεν υλοποιήθηκε, πλην όμως εμφανίστηκε ξανά το ίδιο σκληρός και επικριτικός προς την Ιεραρχία, όπως έκανε και στο τέλος Ιουνίου.
«Η πίκρα μας είναι μεγάλη για αυτό που μας έκανε η Σύνοδος, η οποία με επέπληξε μάλιστα με γράμμα της, απαιτώντας να ζητήσω συγνώμη για τον τρόπο που μίλησα. Ό,τι είπα, το πίστευα και το πιστεύω. Αν θέλουν συγνώμη, δεν έχω πρόβλημα να την πω, όμως η άποψή μου είναι αυτή και δεν αλλάζει», ανέφερε αρχικά ο κ. Μάξιμος για να προχωρήσει στη συνέχεια στο σκέλος της επόμενης ημέρας της Βελλάς.
«Έχουμε κάνει ήδη κάποιες συζητήσεις με φορείς των ΗΠΑ και της Γερμανίας, για να δημιουργήσουμε μία Ακαδημία, ανεξάρτητη και βιώσιμη και σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια. Δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί χρειάζεται πολύ κόπο, όμως αξίζει να προσπαθήσουμε, ειδικά εάν το κράτος δεν αποδεχθεί την πρότασή μας για τη Θεολογική Σχολή, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.
Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης αναφέρθηκαν επίσης στην νέα πραγματικότητα για τη Βελλά με τον πρώτο να τονίζει, ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων, ακόμη και της Ιεραρχίας, που έχει την ευθύνη για ό,τι πρότεινε και αποφάσισε, η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου σπουδών στη Βελλά.
Από την πλευρά του ο κ. Καψάλης τόνισε, ότι όσοι αποφάσισαν, δε σεβάστηκαν την ιστορία και την προσφορά της Βελλάς, μεταφέροντας την ιδιαίτερη δυσαρέσκεια και των κατοίκων της περιοχής.
Επαναλειτουργεί η Μονή
Το αντάμωμα των Βελλαϊτών πάντως συνοδεύτηκε και από μια ευχάριστη είδηση, μιας και επαναλειτουργεί η Ιερά Μονή Βελλάς, που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές στο καθολικό της, από το σεισμό του Οκτωβρίου του 2016.
Πέντε χρόνια μετά, οι περισσότερες αναστηλωτικές εργασίες ολοκληρώθηκαν και η λειτουργία ανήμερα του ανταμώματος των Βελλαϊτών τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμου στη Μονή.
Τόσο ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, όσο επίσης, ο Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης αναφέρθηκαν στις εργασίες στο καθολικό της Μονής, όπως όμως και ευρύτερα στην περιοχή, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων ανάδειξής της, με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και των συναρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού και Ανάπτυξης αντίστοιχα.