Στον αριθμό των 23 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα στη χώρα, που θεωρούνται «εισαγόμενα» από τη γειτονική Αλβανία, από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα, αν και με τη γειτονική χώρα, οι χερσαίες διαβάσεις ακόμη και την περίοδο της καραντίνας ήταν ανοιχτές με τη διέλευση να επιτρέπεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η σχετική ανακοίνωση των 23 κρουσμάτων από την Αλβανία έγινε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια σαφής αναφορά σχετικά με τα σημεία ελέγχου στα οποία καταγράφησαν αυτά.
Έτσι, σε επίπεδο επίσημης ενημέρωσης, τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα ίσχυε το ότι στους ελέγχους που έγιναν στο τελωνείο της Κακαβιάς από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και επί 866 δειγμάτων, που αναλύθηκαν, τα οκτώ ήταν θετικά.
Οι ανακοινώσεις που έγιναν ωστόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, το πρωί της Δευτέρας σχετικά με το νέο καθεστώς που θα ισχύει στο εξής στη διέλευση των χερσαίων συνόρων από πολίτες που έρχονται από τη γειτονική Αλβανία, μετά την επιβεβαίωση των 8 κρουσμάτων, κρίθηκαν τουλάχιστον ως ανεπαρκείς από τους τελωνειακούς υπαλλήλους.
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ στα σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας η είσοδος και η έξοδος από την ελληνική επικράτεια επιτρέπεται μόνο από την Κακαβιά.
Με βάση την απόφαση οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση.
Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της ελληνικής επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.
Το ίδιο ισχύει και για όποιον άλλον πολίτη ταξιδέψει προς την Αλβανία καθώς δεν θα μπορεί να επιστρέψει μέχρι τις 4 Αυγούστου.
Την έντονη αντίθεσή τους σε αυτές τις αποφάσεις εξέφρασε εκ μέρους των τελωνειακών υπαλλήλων, ο Πέτρος Λυκίδης από την 7η Περιφέρεια των Τελωνειακών Υπαλλήλων και πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου των Τελωνειακών, που συζήτησε το θέμα στη συνεδρίασή του πριν λίγες ημέρες και έδωσε προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, να αλλάξει τις αποφάσεις της.
«Διαφορετικά, την Πέμπτη θα καλέσουμε σε κοινή συνέντευξη Τύπου τα μέσα ενημέρωσης, με συγκεκριμένες καταγγελίες για τις κυβερνητικές αποφάσεις και θα αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο των τελωνείων», ανέφερε ο κ. Λυκίδης.
Ανεπαρκή μέτρα και ταλαιπωρία
Για μία «υγειονομική βόμβα», που έχει ήδη πυροδοτηθεί χωρίς η Πολιτεία να ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της έκανε λόγο ο κ. Λυκίδης αναφερόμενος στην κατάσταση στην Κακαβιά και στους άλλους τελωνειακούς σταθμούς με τη γειτονική Αλβανία.
Επέρριψε την κύρια ευθύνη στον ΕΟΔΥ που κρατά ως «επτασφράγιστο μυστικό» όπως είπε τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησαν τα κλιμάκιά του στην Κακαβιά και πρόσθεσε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν, αλλά αντίθετα επιτείνουν τη σύγχυση και μεγαλώνουν τα προβλήματα.
«Από σήμερα, θα πρέπει να λειτουργούν μόνον τα δύο Τελωνεία σε Κακαβιά και Κρυσταλλοπηγή, με τους εισερχόμενους να συμπληρώνουν απλώς μία φόρμα δήλωσης, χωρίς να ξέρουμε που θα πηγαίνουν, χωρίς να γίνεται κανείς έλεγχος. Μόνο από το Μαυρομμάτι την περασμένη εβδομάδα διακινήθηκαν 12.000 πολίτες χωρίς να γίνει ο παραμικρός έλεγχος. Όλους αυτούς λοιπόν θα πρέπει να τους ταλαιπωρήσουμε για να κάνουν το γύρο της μισής Αλβανίας για να έρθουν στην Κακαβιά, ενώ το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί εξαρχής με την τοποθέτηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις. Έχουμε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, περιμένοντας πτήσεις από το εξωτερικό, που δεν ξέρουμε αν και πότε θα έρθουν και δεν έχουμε κλιμάκιο στα σύνορα με την Αλβανία, ενώ και σε όσους ελέγχους διενήργησε ο ΕΟΔΥ, δεν έγινε καμία καταγραφή των πολιτών, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι είναι θετικοί, για να γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών τους», κατέληξε ο κ. Λυκίδης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ