Ειδική τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην μνήμη του εκλιπόντος Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρόντες ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, η κα Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, εκπρόσωπος της Αστυνομικής διεύθυνσης Ηπείρου, ο συντονιστής των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου, ο τέως Πρόεδρος του κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Ιωαννίνων, η κα Χατζηγιάννη Ελισάφ καθώς και πλήθος αιρετών.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Ακονίδου ανέφερε: «Βρισκόμαστε εδώ λοιπόν σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) για να τιμήσουμε έναν άνθρωπο το οποίο το όραμα μας ενέπνευσε όλους καθότι θεωρώ ότι παρά τις πολιτικές αντιπαλότητες οι οποίες είναι χρήσιμες για την λειτουργία της δημόσιας σφαίρας που διαμορφώνει και διαμορφώνεται από τις τοπικές κοινωνίες, η παρουσία του Μωυσή Ελισάφ με την ιδιότητα του δημάρχου προσέθεσε και σημάδεψε ανεξίτηλα την πόλη μας και άφησε σημαντική και ουσιαστική παρακαταθήκη για το μέλλον.
Είμαι δίπλα συγκινημένη γιατί ο Μωυσής μού χάρισε το πιο τιμητικό δώρο που θα μπορούσε με την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντάς μου ένα έργο στο οποίο είχε διαπρέψει ο ίδιος, εκείνο του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου.
Αυτή την εμπιστοσύνη προσπάθησα να φέρω εις πέρας σε δύσκολους καιρούς και θέλω να πιστεύω ότι δεν τον απογοήτευσα. Μαζί σχεδιάσαμε ένα πολιτιστικό κέντρο που ξεφεύγει από την πεπατημένη, ένα κέντρο ενταγμένο πληρώσω στο όραμα και την αντίληψη του Μωυσή Ελισάφ και της παράταξης για τον πολιτισμό του σήμερα και του αύριο. Η πολιτική των πολιτισμού ήταν βαθιά συμπεριλήφθηκε. Ακόμα και οι συνεργασίες με εξωτερικούς οργανισμούς έρχονται να προστεθούν στο πρόγραμμα μας και δεν ήταν απλώς μεμονωμένες εκδηλώσεις τρίτων. Επιπλέον δημιουργήσαμε δομές σαν το διαπολιτισμικό κέντρο κοινωνικής ένταξης Ακαδημία, με σκοπό Την πολιτιστική εντάξει μεταναστών και προσφύγων μία δομή πολιτισμικής ώσμωσης όπως χαρακτηριστικά έλεγε και ο ίδιος ο Μωυσής.
Ταυτόχρονα αυτό το ψηφίο των διαφορετικών πολιτισμικών αναφορών που άλλωστε χαρακτηρίζει την πόλη μας, δεν φάνηκε στιγμή σε ένα τυχαίο συνονθύλευμα αλλά είναι μια συμπαγής πρόταση και ταυτότητα. Μία ταυτότητα του οργανισμού αλλά και της πόλης μας γενικότερα. Σαφώς και το όραμα του για την πόλη δεν ήταν μόνο πολιτικό και πολιτισμικό. Οραματίστηκε μία πόλη που δεν θα ήταν ένα αντίγραφο άλλων ελληνικών και ξένων πολλών. Μία πόλη που θα μπορέσει να την περπατήσεις, μια πολύ φιλική στον επισκέπτη και ακόμη φιλικότερη στο δημοτικό. Δεν είναι πάντα εύκολο βέβαια να καταρρίψεις νοοτροπίες δεκαετιών, ούτε κακές συνήθειες. Άλλωστε όλοι μας γνωρίζουμε ότι πρέπει να συγκρουστούμε ενίοτε για το κοινό καλό, Ακόμη και για το αυτονόητο αλλά χωρίς αγώνες τα οράματα δεν πραγματώνονται. Βρισκόμαστε εδώ λοιπόν σήμερα, για να τιμήσουμε μία ιδέα και μία έμπνευση που αν μη τι άλλο χρωστάμε στον Μωυσή Ελισάφ.
Μας δίδαξε ότι τα οράματα δεν είναι προϊόν πολιτικών σχηματισμών. Είναι πάντα μπροστά μας ως εφικτοί στόχοι. Χρέος μας είναι να αγωνιζόμαστε όσο ενεργοί πολίτες, ως δημότες που αγαπούν πραγματικά την πόλη μας και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα», ανέφερε η κα Ακονίδου.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου ο οποίος ανέφερε με τη σειρά του: «Ο Μωυσής Ελισαφ ήταν ένα πρότυπο το οποίο εμφανίστηκε μέσα σε ένα διαρκώς λιμνάζοντα διαγωνισμό σκοπιμοτήτων στον οποίον δυστυχώς διολισθαίνει πολιτική ζωή. Ήταν ένα πρότυπο οδοδείκτης του μέλλοντός μας το οποίο η μοίρα κακή μας στέρησε νωρίς. Και τα πρότυπα δυστυχώς σπανίζουν. Κανείς δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει μιας τόσο σημαντικής και πολυσχιδούς επιστημονικής πνευματικής και πολιτικής προσωπικότητας διεθνούς εμβέλειας. Τέκνο δύο ταπεινών Εβραίων συμπολιτών μας, πέτυχε μόνο με τις δικές τους δυνάμεις και την προσφορά του να κατακτήσει τον σεβασμό όλων. Πνευματικός ηγέτης μας παρότρυνε και μας δίδαξε στην πόλη να αγαπάμε τον πολιτισμό και την τέχνη, την άδεια βολευόμαστε, να συζητάμε και να φιλοσοφούμε. Όντας στην σφαίρα των αρίστων, επέλεξε να υπηρετήσει την πόλη με το τιμητικότερο όλων, το αξίωμα του δημάρχου Ιωαννίνων.
Με ήθος εργατικότητα και αίσθημα ευθύνης έστρεψε με την εκλογή του τα βλέμματα της Ευρώπης και όλου του κόσμου στην πόλη μας, την οποία αυτός και οι δημότες κατέγραψαν στον χάρτη των σημαντικών πόλεων του κόσμου, ως πόλη εμπνεόμενη από αξίες και αρχές και ως πόλη που μάχεται ενάντια στο ρατσισμό και την μισαλλοδοξία. Με την εκλογή του προέδρου στο κύρος και πολιτική οντότητα στην πόλη μας και ανταποδίδοντας την τιμή των πολιτών κατάφερε τα Γιάννενα να είναι σε θέση να συνομιλούν σε ανώτατο επίπεδο στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στη σκηνή της αυτοδιοίκησης ο Μωυσής Ελισάφ δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, δεν τον επέβαλε ούτε τον επέδειξε κάνεις. Μία προσωπικότητα της πόλης και έχει ήδη έγγραψε ένα κορυφαίο επιστημονικό και πνευματικό εκτόπισμα. Διεκδίκησε την πρώτη θέση του πολίτη αφού προηγουμένως είχε συνεχή και διαρκής συμμετοχή στα κοινά ήδη από την εφηβεία και έχει καταθέσει σημαντικό δείγμα γραφής ως πρόεδρος του πραγματικού κέντρου. Εργάστηκε με ανιδιοτέλεια και χωρίς καμία προσωπική στρατηγική επιδίωξη», επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου.
Κλείνοντας, ο δήμαρχος σημείωσε πως «αν εμείς στοιχειωδώς έχουμε έγνοια της πόλης μας, ο Μωυσής Ελισάφ θα πρέπει να μείνει πρότυπο όλων ημών των επερχωμένων, ως η πρέπουσα διέξοδος προς ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον τόσο της πόλης μας και κυρίως ένα μέλλον των παιδιών μας.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων, εκ των οποίων απουσίαζε ο κ. Μπέγκας για λόγους υγείας.
Η κα Καλογιάννη από την παράταξη «Ιωάννινα_2023», σημείωσε πως «Ο Μωυσής Ελισάφ αγαπούσε την πόλη μας. Την πόλη που γεννήθηκε και υπηρέτησε από διάφορες θέσεις για πολλά χρόνια. Άφησε το δικό του στίγμα και τη δική του παρακαταθήκη. Κατά τη θητεία το σαν δήμαρχος αγωνίστηκε για τη δρομολόγηση λύσεων σε κρίσιμα θέματα της πόλης και η ιστορία θα τον κατατάξει εκεί που πραγματικά του αξίζει. Εμείς θα τον θυμόμαστε με αγάπη», επεσήμανε η κα Καλογιάννη.
Ο κ. Νάτσης ανέφερε από τη μεριά του: «Ακούστηκαν πάρα πολλά και όχι υποκριτικά για τον άνθρωπο και για τον δήμαρχο της πόλης Μωυσή Ελισάφ», για να σημειώσει πως τιμά όσους επέλεξαν να πραγματοποιήσουν αυτή την εκδήλωση προς τιμήν του.
«Πραγματικά ήταν ένας άνθρωπος με όραμα και επιθυμία να προσφέρει στην πόλη. Νομίζω πως τα λόγια περιττεύουν για αυτόν τον άνθρωπο, γι’αυτό και σας ευχαριστώ όλους σας για τη δυνατότητα που μας δόθηκε προκειμένου να εκφραστούμε.
Από την ΛΑΣΥ, η κα Τσουμάνη πήρε το λόγο και στάθηκε σε δύο πράγματα, που κατά την ίδια ξεχωρίζουν για τον Μωυσή Ελισάφ. «Το πρώτο η συμβολή του στην ιατρική επιστήμη σαν πανεπιστημιακού γιατρού που συνέβαλε κατά τη γνώμη μας καθοριστικά στην ανάπτυξη της επιστήμης του», για να συμπληρώσει ότι «το δεύτερο ήταν πως σαν δήμαρχος και ως πολιτικός αντίπαλος ήταν πάντα πεντακάθαρος. Σκληρός, αλλά πεντακάθαρος. Και δεν υπολόγισε –κατά τη γνώμη μας- πολιτικό κόστος προκειμένου να υπερασπιστεί τις επιλογές του», τόνισε.
Ο κ. Πατσούρας είπε: «Ο Μωυσής Ελισάφ υπήρξε ένας άνθρωπος με ευρύ πνεύμα. Μια σπουδαία προσωπικότητα στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και στην τοπική διοίκηση με σημαντική παρουσία στα κοινά της πόλης όλα αυτά τα χρόνια. Τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την εβραϊκή του καταγωγή και διετέλεσε Πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Ιωαννίνων, ενώ ήταν ο πρώτος Εβραίος Δήμαρχος στη χώρα μας με τους γονείς του να είναι επιζώντες του ολοκαυτώματος, γεγονός που δημιούργησε γερές βάσεις για την μετέπειτα πολιτική του δράση.
Νικ. Γκόντας: «Μπροστά τα προβλήματα της πόλης και μετά όλα τα άλλα»
«Γέννημα θρέμμα της ιστορικής μας πόλης, ο Μωυσής Ελισάφ, μιας πόλης που επί αιώνες συνυπήρξαν Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί. Υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία τόσο στο χώρο της Ιατρικής που υπηρέτησε με ζήλο, όσο και ως άνθρωπος και πρώτος πολίτης αυτής της πόλης, που είχα την τιμή και τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του, διακρίνοντας στο πρόσωπο του ένα πάθος απίστευτο για στήριξη όλων των θεμάτων της πόλης, ένα πάθος που πιθανόν να του επιβάρυνε την υγεία», ανέφερε για να κλείσει λέγοντας: «Με χρυσά γράμματα έχει γραφτεί το όνομά του στην ιστορία της πόλης».
Αρ. Μπαρτζώκας: «Πάντα πρόθυμος να ενσκήψει σε όλα τα προβλήματα»
«Τον Μωυσή Ελισάφ τον γνώριζα σαν πανεπιστημιακό συνάδελφο πριν ασχοληθώ με τα κοινά. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός ως ο πρώτος Εβραίος Δήμαρχος της χώρας, όμως στον χώρο των πανεπιστημιακών και περισσότερο της Ιατρικής Σχολής ήταν γνωστός για τα επιτεύγματά του στην έρευνα στον τομέα της Ιατρικής. Στο χώρο της πολιτικής κάθε πρωί με έπαιρνε τηλέφωνο να με ρωτήσει αν κάπου έτρεχε λίγο νερό, αν κάπου υπήρχε ένα πρόβλημα, πάντοτε με ευγένεια. Ποτέ δεν πίεζε τον συνομιλητή του, όμως ήταν πάντα πρόθυμος να σπεύσουμε στην Αθήνα, να βρούμε τον υπουργό να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Δυστυχώς όμως δεν ήρθαν τα πράγματα όπως ήθελε», ανέφερε και παρέθεσε ένα ποίημα του Καρυωτάκη.
Παύλος Τσίμας: «Ο Μωυσής ήταν πάνω από ένα πράγμα»
Εν συνεχεία ακολούθησε ομιλία του κ. Τσίμα, φίλο του Μωυσή Ελισάφ ο οποίος παρευρέθηκε στην πόλη για να μιλήσει για τον εκλειπών.
Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, ο κ. Τσίμας ανέφερε πως είναι μεγάλη του χαρά να επιστρέφει στην «πατρική γη» και για μιλήσει για τον Μωυσή Ελισάφ.
«Ανταποκρίθηκα με συγκίνηση, γιατί ο Μωυσής Ελισάφ με κατέτασσε στις τάξεις των φίλων του, αλλά και με την συναίσθηση των ορίων μου, γιατί καταλαβαίνω πόσο παράταιρο μπορεί να ακούγεται να έρθει να μιλήσει κάποιος στους γιαννιώτες για τα Γιάννενα και να μιλήσει για τον Ελισάφ σε ανθρώπους που μοιράστηκαν τη ζωή τους με εκείνον τη ζωή της πόλης και την ευθύνη της πόλης», σημείωσε.
«Όπως ξέρετε όταν πέθανε ο Μωυσής Ελισάφ, νιώσαμε όλοι ένα κύμα μεγάλης συγκίνησης σαν ένας θρήνος από όλη την Ελλάδα. Και ένας φίλος του, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης αναρωτήθηκε γιατί θρηνεί η Ελλάδα έναν δήμαρχο, με την απάντηση του να είναι πως, μάλλον ήταν μια διαισθητική αναγνώριση στο πρόσωπό του ενός σπανίου συνδυασμού ήθους και ικανότητας, ακεραιότητας και αποτελεσματικότητας, πνευματικής καλλιέργειας και πρακτικού πνεύματος, νομίζω έχει δίκιο«, είπε.
«Ο Μωυσής ήταν πάνω από ένα πράγμα. Ήταν πάνω από όλα τέκνο των Ιωαννίνων. Ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στην Ιατρική και την τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά ένα τέκνο αυτής της ιστορικής κοινότητας των Εβραίων, μια κοινότητα που ξαναβρήκε τη θέση της μέσω του Μωυσή, να αποκτήσουν μια οικουμενική λάμψη που αποτέλεσε και παράδειγμα για όλη τη χώρα», επεσήμανε ο κ. Τσίμας.
Στη συνέχεια έγινε η απονομή από τον δήμαρχο Ιωαννίνων, τιμητική πλακέτα στην σύζυγο του θανόντος κα Πάτρα Χατζηγιάννη- Ελισάφ.