Στη Βουλή συζητήθηκε η ανάγκη να εκδοθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Παμβώτιδας.
Η Μερόπη Τζούφη, με ερώτησή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη, έθεσε το ζήτημα για μια ακόμη φορά, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα από τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα των Ιωαννίνων.
Όπως ανέφερε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, οι κυβερνήσεις της ΝΔ άφησαν στο συρτάρι το Προεδρικό Διάταγμα που προετοιμάστηκε το 2019, όπως και τις περιβαλλοντικές μελέτες που το συνοδεύουν. Παράλληλα, κατήργησε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ακυρώνοντας την επίπονη προσπάθεια που είχε γίνει για την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία και πολλαπλές υποσχέσεις που κατέληξαν στο κενό. Πιο συγκεκριμένα, υπενθύμισε πως ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς δεσμευόταν πως το ΠΔ θα είχε εκδοθεί έως τις αρχές του 2023. Υπογράμμισε επίσης πως η βουλευτής της ΝΔ στα Ιωάννινα Μαρία Κεφάλα άνοιξε τη συζήτηση για αλλαγή των ορίων της λίμνης σε βάρος του οικοσυστήματος. Σημείωσε ακόμα πως για την προστασία της λίμνης απαιτούνται μια σειρά από έργα και ενέργειες, τις οποίες έχει περιγράψει λεπτομερώς το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε πως το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου, με τη βουλευτή Ιωαννίνων να ανταπαντά πως «ελπίζω η υπόσχεσή σαςνα μην καταλήξει εκεί που κατέληξαν και των προκατόχων σας». Την ίδια στιγμή, ο κ. Σκυλακάκης αρνήθηκε να δεσμευτεί για τη διατήρηση των ορίων της λίμνης, όπως επίσης αν υπάρχει ιεράρχηση των προτεινόμενων μέτρων προστασίας, αν υπάρχει κοστολόγηση, διαθέσιμα κονδύλια και χρονοδιάγραμμα.
«Η υγεία στα χέρια της ΝΔ και όποιον πάρει… ο χάρος»
Έντονη ήταν η αντιπαράθεση στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, με θέμα την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας της χώρας.
Στη συζήτηση που συμμετείχαν όλα τα κόμματα, η Μερόπη Τζούφη τοποθετήθηκε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς. Η βουλευτής Ιωαννίνων κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκόπιμη απαξίωση και συρρίκνωση του ΕΣΥ, με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην υποστελέχωση και την έλλειψη χρηματοδότησης, ενώ καυτηρίασε την κυβερνητική επιλογή για απογευματινά χειρουργεία με το ανάλογο τίμημα.
Μίλησε επίσης για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα πολλαπλά προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΚΑΒ, ενώ υπογράμμισε πως σήμερα, 4 στους 10 πολίτες αδυνατούν να καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες λόγω κόστους, αναμονών, αναστολής λειτουργίας κλινικών και έλλειψης υγειονομικού προσωπικού.
«Κύριε υπουργέ, ανεβήκατε έξαλλος στο βήμα για να υπερασπιστείτε τον καπιταλισμό και το ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ. Αυτό που ξεχάσατε όμως ως θιασώτης του καπιταλισμού είναι ότι στις μεγάλες κρίσεις, όπως η πρόσφατη υγειονομική κρίση, αυτοί που έσωσαν τη ζωή των ανθρώπων ήταν τα δημόσια συστήματα υγείας. Τότε τα είχατε ανάγκη και αναβάλατε την ιδιωτικοποίηση. Με το πέρασμα της πανδημίας προχωράτε στην υλοποίηση ενός σχεδίου που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην κατεδάφιση αυτού του κακοπαθημένου ΕΣΥ που χρειάζεται ενίσχυση, αλλά εσείς επιχειρείται με το λάθος τρόπο», σημείωσε η βουλευτής Ιωαννίνων κατά την τοποθέτησή της από το βήμα της Βουλής.
«Η πραγματικότητα είναι πως οι λίστες χειρουργείων είναι εδώ και δύο χρόνια ανενεργές και 100.000 χειρουργεία δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Παρόμοια στα νοσοκομεία Παίδων, δεκάδες χιλιάδες παιδιά δεν έχουν αντιμετωπίσει τα τακτικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κι αυτό γιατί το 40% των χειρουργικών αιθουσών δε λειτουργεί γιατί λείπει προσωπικό. Είπατε κύριε υπουργέ πως δε γίνεται να δουλέψει το δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία των ασθενών. Αυτό δε μπορεί να είναι η κανονικότητα. Ψηφίσατε σχετικό νόμο για τα Τμήματα Επειγόντων και δεν τον εφαρμόζετε, όπως δε φροντίζετε για τη στελέχωσή τους.
Την ίδια στιγμή έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία που οι κλινικές υπολειτουργούν ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Στα νησιά αντιμετωπίζετε τα προβλήματα με μετακινήσεις προσωπικού. Τα στοιχεία φανερώνουν πως τον Ιούλιο του 2019 υπηρετούσαν στο ΕΣΥ 79.122 μόνιμοι. Τέσσερα χρόνια μετά, με την χώρα να έχει βιώσει την πανδημία, το μόνιμο προσωπικό στον τομέα της υγείας είναι κατά 9.000 άτομα λιγότερο φθάνοντας τα 70.272 άτομα σύμφωνα με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Τζούφη.