Από τα στοιχεία, φαίνεται καθαρά η πίεση στις ΜΕΘ καθώς οι εναπομείναντες κλίνες είναι λίγες
Δύσκολη είναι η κατάσταση για τις υγειονομικές μονάδες -Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Χατζηκώστα, που δέχονται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων που έχουμε στην περιοχή.
Τα στοιχεία δείχνουν, για ακόμη μια ημέρα, ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα και πολλοί από αυτούς που θα βγουν θετικοί θα χρειαστεί να διακομιστούν στα δυο νοσοκομεία.
Σύμφωνα, με τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής Παθολογίας και γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Χαράλαμπος Μηλιώνης, νοσηλεύονται στις τέσσερις μονάδες Λοιμωδών 40 άτομα, ενώ στις δύο μονάδες ΜΕΘ COVID νοσηλεύονται 12 ασθενείς σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Από τα στοιχεία, φαίνεται καθαρά η πίεση στις ΜΕΘ καθώς οι εναπομείναντες κλίνες είναι λίγες ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία και τρίτης ΜΕΘ COVID.
Ο αναπληρωτής καθηγητής και γιατρός στο ΠΓΝΙ κ. Βασίλης Κουλούρας εξήγησε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για να ξεκινήσει να λειτουργεί και η τρίτη ΜΕΘ.
Περισσότεροι και μικρότεροι σε ηλικία
Το ανησυχητικό είναι ότι νοσούν πια ασθενείς μικρότερων ηλικιών σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα: «Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι από τριάντα ετών και πάνω. Έχουμε και θύματα σε αυτές τις ηλικίες… χωρίς να υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μηλίωνης για να συνεχίσει λέγοντας «οι άνθρωποι άνω των 80 ετών είναι πλέον προστατευμένοι καθώς έχουν εμβολιαστεί».
Την ίδια ώρα ο εμβολιασμός στη χώρα προχωρά αργά καθώς τα εμβόλια φτάνουν με το σταγονόμετρο… δείχνοντας την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χειρισμό της πανδημίας.
Ο κ. Μηλιώνης ζήτησε τήρηση των μέτρων αφού, όπως επεσήμανε, «ποτέ δεν ξέρουμε τι διαστάσεις μπορεί να πάρει η πανδημία ανά πάσα στιγμή».
Ο διευθυντής των ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Θανάσης Κιτσάκος, επιβεβαίωσε ότι προσέρχονται κυρίως νέοι θετικοί στην covid 19 λέγοντας ότι η πίεση είναι συνεχής και αυξανόμενη ενώ χαρακτήρισε «εξαντλητικά» τα νούμερα των εφημεριών στο ΤΕΠ. «Ένας ασθενής θα περάσει μια φορά, αλλά θα περάσει και δεύτερη εάν διαγνωστεί θετικός και θα επανεξεταστεί», τόνισε δείχνοντας και την κόπωση που υπάρχει σε όλους τους υγειονομικούς.
Αλλαγή στη διαδικασία των rapid test
Στο μεταξύ, κινητοποιήθηκε η διοίκηση του ΠΓΝΙ αναφορικά με τις ουρές που σχηματιζόταν στις πύλες εισόδου με πολίτες να αναμένουν για να κάνουν rapid test.
Η διοίκηση κινήθηκε και αποφασίστηκε να αναμένουν οι πολίτες εκτός του χώρου του νοσοκομείου και να καλούνται ένας-ένας για την διενέργεια του ελέγχου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο η διενέργεια των rapid test να γίνεται εξ’ ολοκλήρου σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ