Οριζόντιους ελέγχους στο προσωπικό μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία ξεκίνησε από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωναϊού.
Τα πρόστιμα για τους εργοδότες στις δομές που απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζομένους φτάνουν έως και 200.000 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί τίθενται σε αναστολή-άδεια άνευ αποδοχών.
Ως προς την κατάσταση σε Γιάννενα και Ήπειρο, μικρός εκτιμάται πως είναι ο αριθμός των εργαζόμενων στις προνοιακές δομές, που δεν έχει εμβολιαστεί, αλλά ούτε και δείχνει τέτοια διάθεση, επομένως θα τεθεί από τη διοίκηση κάθε φορέα, σε αναστολή από την εργασία του. Η κατάσταση θα έχει πλήρως ξεκαθαρίσει μέχρι αύριο Τετάρτη, αφού ως τότε έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι που το επιθυμούν, αίτηση εξαίρεσης για συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι περιγράφονται στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
Στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων στις δομές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας αντίστοιχα, που δεν έχει εμβολιαστεί και δεν δείχνει τη διάθεση αυτή, είναι πέντε άτομα εκ των οποίων οι τρεις ανήκουν στο επικουρικό προσωπικό, που είχε προσληφθεί πρόσφατα.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Γηροκομείο των Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων, όπως και στο παράρτημα του Ζωγράφειου Οίκου, όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, που δεν έχασε την ευκαιρία πάντως να ξιφουλκήσει εναντίον όσων πιστεύουν, ότι είτε δεν υπάρχει ιός, είτε πως τα εμβόλια δεν πρέπει να γίνουν.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το νόμο και κυρίως να εμβολιαστούμε, γιατί είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας. Επίσης όμως, το Γηροκομείο δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι διαφορετικό και να κληθεί να πληρώσει πρόστιμα, που είναι υπέρογκα και ασήκωτα. Παράλληλα όμως, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του και να εμβολιαστεί για τον εαυτό του πρώτα και μετά για τους γύρω του. Δε χρειάζεται να έρθει η κυβέρνηση ή ο πρωθυπουργός και να επιβάλλουν πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας ή για οτιδήποτε άλλο. Ότι υπάρχουν και σήμερα, μετά από τόσα εκατομμύρια νεκρούς, άνθρωποι που λένε, ότι δεν πιστεύουν, πως υπάρχει ο ιός ή ότι η μάσκα γελοιοποιεί το ανθρώπινο πρόσωπο, είναι και απαράδεκτο και εγκληματικό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάξιμος.
Τα πρόστιμα
Ως προς τις προβλεπόμενες κυρώσεις, έχουν ως εξής:
Δημόσιος Τομέας:
Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προβλέπεται αναστολή καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Η αναστολή αίρεται μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Ιδιωτικός Τομέας:
Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.
Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
Η θέση της ΠΟΕΔΗΝ
Στο μεταξύ, σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ υγειονομικών και κυβέρνησης επιφέρει ο νόμος περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών με μεγάλο ποσοστό εξ αυτών, να προτιμά να υποστεί τις συνέπειες του νόμου παρά να εμβολιαστεί όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Ενώ, και εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες συνάδελφοί τους αρνούνται να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.
Συγκεκριμένα, στις 13 Αυγούστου εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση στην οποία καθορίζονται τα νοσήματα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και του προσωπικού προνοιακών μονάδων. Από τις16 Αυγούστου ξεκίνησε και η εφαρμογή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τις προνοιακές μονάδες ενώ, για τους υπαλλήλους των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ ξεκινά σε 15 ημέρες.
Η Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι εντός τριών εργάσιμων ημερών από την δημοσίευση της θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις του προσωπικού για εξαίρεση από τον εμβολιασμό συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά παραστατικά.
Ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) διαμαρτύρεται ότι δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου που οι ιατροί των συγκεκριμένων παθήσεων δεν κάνουν ιατρεία.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ 300 εργαζόμενοι των προνοιακών μονάδων υπέβαλλαν ήδη αίτηση στις Επιτροπές χωρίς να γνωρίζουν την διαδικασία, χωρίς ιατρικά πιστοποιητικά πιστεύοντας ότι θα εξεταστούν από τις ίδιες τις υγειονομικές Επιτροπές, αφού ο νόμος δεν το ξεκαθάρισε. Οι αιτήσεις αυτές με βάση την υπουργική απόφαση θα απορριφτούν ως απαράδεκτες ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι εμπίπτουν στις κατηγορίες νοσημάτων που αναφέρονται.
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, σε πολλές προνοιακές μονάδες η αναστολή καθηκόντων ξεκίνησε από σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) χωρίς όμως να έχει γίνει καταγραφή του ανεμβολίαστου προσωπικού, χωρίς να έχει γίνει καμία διαδικασία αναπλήρωσης του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή καθηκόντων σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.
Αναφέρει μάλιστα, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου και να μην εμβολιαστεί. Ενώ, αρκετοί υγειονομικοί που είναι εμβολιασμένοι δεν θα καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης γιατί όπως λένε, οι υγειονομικοί, εμβολιασμένοι και μη, τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς και ότι ο εν λόγω νόμος δεν θα βοηθήσει καθόλου την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δίνοντας λάθος μήνυμα στην κοινωνία αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Το 90% του υγειονομικού προσωπικού που είναι εμβολιασμένο ή διαθέτει πιστοποιητικό νόσησης εξασφαλίζει υψηλό δείκτη υγειονομικής προστασίας.
Ως εκ τούτου οι υγειονομικοί και συγκεκριμένα η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την κυβέρνηση να αναστείλει τον νόμο, διαφορετικά αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που θα ανασταλούν η λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας.