Έναν από τους μεγαλύτερους στόχους αποτελεί για το υπ. Ανάπτυξης η διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την αγορά και την βιομηχανία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας.
Αυτή τη στιγμή, η παραγωγή έρευνας και καινοτομίας από Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, έχει ανεβάσει «στροφές», με το αδύναμο σημείο να είναι το κομμάτι της εμπορικής – πρακτικής εφαρμογής.
Το παραπάνω συμπέρασμα, επιβεβαίωσε ο υπ. Ανάπτυξης Κων. Σκρέκας, μετά από μια ανάγνωση στις λίστες της ευρωπαϊκής πατέντας, στην οποία η Ελλάδα κατέχει μια υψηλή θέση στην έρευνα και την καινοτομία και μία από τις χαμηλότερες στην κατοχύρωση πατέντας.
Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης κατά την εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης ανέγερσης του νέου κτιρίου του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Ανάπτυξης, καθώς εκτός του κ. Σκρέκα παρών ήταν ο υφυπουργός Μαξ. Σενετάκης και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας – Καινοτομίας Αθ. Κυριαζής.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για μία εξαιρετικά σημαντική ημέρα και για το ΙΤΕ αλλά και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την τοπική κοινωνία προσθέτοντας πως αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ώστε νέες και νέοι να μπορούν να εργαστούν στη χώρα, αλλά και να δημιουργήσουν εδώ τις οικογένειές τους.
Αισιοδοξία, παρά την χρονική πίεση
Ο κ. Σενετάκης από την πλευρά του τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη και με σχέδιο να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις στα Πανεπιστήμια αλλά και στον ιδιωτικό τομέα για την ίδρυση spin off και start ups επιχειρήσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις με σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Τη βεβαιότητα ότι σε 18 μήνες και το έργο του ΙΤΕ στα Γιάννενα αλλά και όλες οι άλλες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουν ολοκληρωθεί εξέφρασε ο Γεν. Γραμματέας Έρευνας – Καινοτομίας κ. Κυριαζής, που έπλεξε το εγκώμιο της Περιφέρειας Ηπείρου που μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι οι δύο από τις 13 περιφέρειες της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία.
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Σοφ. Μαρκούλα και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αν. Μπατιστάτου.
Τέλος, για την υλοποίηση ενός ονείρου 26 ετών και για μία ημέρα – ορόσημο για το ΙΤΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νεκτάριος Ταβερναράκης εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες στην πολιτική ηγεσία που στήριξε το εγχείρημα, στην τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως στην Περιφέρεια Ηπείρου και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.