Την αναγκαιότητα να βαδίζει πάνω σε αυτούς τους πυλώνες, τόσο με την τοπική κοινωνία, όσο και με την Ήπειρο εν γένει επεσήμανε η πρύτανης του Πανεπιστημίου
Την αναγκαιότητα να βαδίζει πάνω σε αυτούς τους πυλώνες, τόσο με την τοπική κοινωνία, όσο και με την Ήπειρο εν γένει επεσήμανε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, στα πλαίσια μιας όχι και τόσο συνηθισμένης εκδήλωσης που θα διαρκέσει τρείς ημέρες από σήμερα Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη 16 Μαΐου.
Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει τα «αποκαλυπτήρια» των Σχολών και των 23 Τμημάτων του στο κοινό της πόλης, εκδήλωση που εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυσή του, έχοντας, βέβαια, διπλή στόχευση.
Αφενός τη γνωριμία των μελλοντικών φοιτητών, σημερινών μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου αντίστοιχα με τις Σχολές και τα Τμήματά του, αφετέρου την ενίσχυση μιας προσπάθειας πιθανοτήτων ώστε το Πανεπιστήμιο να αποτελέσει την πρώτη επιλογή για τους υποψήφιους φοιτητές. Άλλωστε, ο κίνδυνος της ακόμη μεγαλύτερης συρρίκνωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει γίνει εξαιρετικά ορατός μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ είναι επίσης βέβαιο, ότι το Πανεπιστήμιο δε θα μείνει ανεπηρέαστο και από την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία από το 2025, παραρτημάτων ξένων, ιδιωτικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ηπείρου εντός του Κάστρου και θα διεξάγεται από τις 11.00 έως τις 13.00 και από τις 18.00 έως τις 20.00.
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που έχει πια γερές ρίζες στην Ήπειρο, οφείλει να είναι ανοιχτό στον κόσμο και τους μελλοντικούς φοιτητές. Η εκδήλωση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί πέραν της γνωριμίας με το περιχεόμενο των σπουδών σε κάθε Τμήμα, θα υπάρξει ενημέρωση και για τη διεθνοποίηση των προγραμμάτων, πρωτοβουλία που υλοποιούμε και είμαστε σίγουροι, ότι θα μας δώσει πολλαπλές διεξόδους στο μέλλον. Ένα πανεπιστήμιο οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις. Και σήμερα, αντιμετωπίζουμε πολλές τέτοιες προκλήσεις. Τα προγράμματα σπουδών αλλάζουν και προσαρμόζονται συνεχώς στα νέα δεδομένα και τις νέες προκλήσεις και αυτό που θέλουμε επιπλέον, είναι να ζητήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τον δήμο Ιωαννιτών και την περιφέρεια Ηπείρου, ώστε από κοινού, να βρούμε τρόπους για να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο την παραμονή των φοιτητών από άλλες πόλεις, στη δική μας πόλη», ανέφερε αρχικά η κα Μπατιστάτου.
Σύνδεση κοινωνίας-πανεπιστημίου
Από την δική του πλευρά, ο αρμόδιος αντιπρύτανης Ξενοφών Μπήτσικας επέμεινε ιδιαίτερα στη διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την τοπική κοινωνία και στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, η οποία θα συνεχιστεί και εκτός Ιωαννίνων. Ήδη πάντως κάποια Τμήματα, όπως της Σχολής Θετικών Επιστημών, έχουν πραγματοποιήσει κατά μόνας, παρόμοιες δράσεις εξωστρέφειας και ενημέρωσης του κοινού εκτός Ιωαννίνων και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, αυτό θα συνεχιστεί και από τις άλλες Σχολές, αλλά και συνολικά από το Πανεπιστήμιο.
«Εμείς θέλουμε να προετοιμαστούν οι μελλοντικοί φοιτητές για αυτό που θα συναντήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και για τις ευκαιρίες και δυνατότητες που παρέχει το δικό μας Πανεπιστήμιο», τόνισε ο κ. Μπήτσικας.
«Είτε πρόκειται για μαθητές που δίνουν φέτος Πανελλαδικές εξετάσεις είτε για μικρότερους σε ηλικία, εμείς θέλουμε να γνωρίσουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προτρέποντάς τους ως μία ισχυρή πρώτη επιλογή γιατί μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα στο μέλλον μέσω των συνεργασιών διεθνοποίησης και της υλοποίησης προγραμμάτων, όπως το Erasmus», πρόσθεσε η κα Μπατιστάτου.