Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει αδιαφορία από πλευράς της κυβέρνησης και ζητάει την λήψη μέτρων προκειμένου τα σχολεία να λειτουργούν ομαλά.
Παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου Κώστα Καμπουράκη και στους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων έκαναν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.
Στο επίκεντρο η ασφάλεια των σχολείων και η λήψη επιπλέον μέτρων ώστε να μείνουν ανοικτές οι σχολικές μονάδες και να γίνεται με ασφάλεια το μάθημα.
Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει αδιαφορία από πλευράς της κυβέρνησης και ζητάει την λήψη μέτρων προκειμένου τα σχολεία να λειτουργούν ομαλά.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων κ. Στέφανος Μιχάλης άσκησε κριτική στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ότι δεν έχει μεριμνήσει να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των κρουσμάτων που καταγράφονται σε εκπαιδευτικούς ενώ προέβλεψε ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Υποστήριξε ότι τα σχολεία άνοιξαν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων όπως ακριβώς έκλεισαν χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο.
«Με τμήματα των 25 και πλέον μαθητών, με εκατοντάδες συγχωνεύσεις, με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος, μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις σχολικές τάξεις απροστάτευτοι, με ένα επιπλέον self test για την πρώτη μόνο εβδομάδα. Το υπουργείο δεν έχει λάβει καμία μέριμνα. Ενώ σε όλον τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι με σοβαρά νοσήματα δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υποχρεώνονται σε συνωστισμό» είπε.
Τα αιτήματα αφορούν σε: Ανοικτά και ασφαλή σχολεία, με 15 μαθητές/τριες κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα self-test καθώς και μοριακά τέστ, ιχνηλάτηση με την ευθύνη του ΕΟΔΥ. Προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα. Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών.
Περιορισμός των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών σε διαφορετικά σχολεία.
Κατάργηση τώρα όλων των συγχωνεύσεων τμημάτων.
Όχι υπερωρίες για να καλυφθούν τα κενά, όχι συνδιδασκαλίες, κανένας εκπαιδευτικός που νοσεί δεν κάνει τηλεκπαίδευση.
Προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με απαλλαγή από την δια ζώσης διδασκαλία και δικαίωμα να διδάσκουν εξ αποστάσεως τους μαθητές/τριες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Να δοθούν τώρα άδειες ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς.
Κατάργηση του 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας του τμήματος.
Προμήθεια από τους Δήμους και χορήγηση των ειδικών μασκών για την προστασία όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών.
Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, της Τράπεζας θεμάτων και άμεση μείωση της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στης Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Επανασχεδιασμός της ύλης και των διδακτικών στόχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμμάτων των παιδιών από την τηλεκπαίδευση. Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών συνεπειών της τηλεκπαίδευσης.
Και οι δάσκαλοι
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Κώστας Παργανας που και εκείνος περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες στα σχολεία της πόλης ζητώντας την λήψη επιπλέον μέτρων για να συνεχίσουν να δουλεύουν με ασφάλεια οι σχολικές μονάδες. «Δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά η εκπαίδευση των παιδιων ούτε το εκπαιδευτικό έργο» ανέφερε μεταξύ άλλων.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ