Μετά από μια οριακή πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης των ενεργειών για την αγορά νέου κτηρίου
Μετά από μια οριακή πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης των ενεργειών για την αγορά νέου κτηρίου, που θα στεγάσει το Επιμελητήριο, με μία εισήγηση η οποία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ούτε πλήρης, αλλά ούτε και τεκμηριωμένη και επιστημονική.
Το συγκεκριμένο θέμα –μετά την πλειοψηφική εισήγηση της διοίκησης στο Επιμελητήριο με τον πρόεδρο Δημ. Δημητρίου- ήταν στο επίκεντρο πολύωρης συζήτησης η οποία σήκωσε πολλές αντιδράσεις και ερωτήματα, όσον αφορά την σκοπιμότητα, αλλά και την διαδικασία η οποία ακολουθείται.
Όπως είναι λογικό, η συζήτηση, πόσο μάλλον η απόφαση για την κίνηση αγοράς ενός ακινήτου εντός του αστικού ιστού, με τη διαθεσιμότητα ενός ποσού έως και 2 εκ. ευρώ από το Επιμελητήριο, δεν δύναται –όπως σημειώθηκε και στη συνεδρίαση- να έχει ως βάση, μια εισήγηση που υπογράφεται από διοικητικό στέλεχος του Επιμελητηρίου, περί ακαταλληλότητας ή επικινδυνότητας του υφιστάμενου κτιρίου στο κέντρο της πόλης.
Πόσο μάλλον, όταν η συζήτηση για ένα νέο επιμελητηριακό μέγαρο είναι υπόθεση που κρατάει χρόνια, με την σημερινή διοίκηση που το 2019 έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στη διενέργεια ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, για την ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου, διαθέτοντας ποσό 100.000 ευρώ.
Παράλληλα, αρνητικές ήταν οι απαντήσεις στις επιστολές με αποδέκτη την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αρχικά και προς την Περιφέρεια Ηπείρου στη συνέχεια, με τις οποίες ζητήθηκε η συνεργασία και η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τη διαθεσιμότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο, το θέμα μπήκε στον «πάγο» για να επανέλθει επανέλθει στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον κ. Δημητρίου να ζητά την έγκριση του Σώματος για να προχωρήσουν οι ενέργειες αγοράς νέου ακινήτου.
Στράφηκαν ήδη στην αγορά
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η συνέχεια με τον . Γκίκα να ζητά εξηγήσεις για το πώς προέκυψε και ποιος υπογράφει την εισήγηση, ότι το υφιστάμενο κτήριο είναι επικίνδυνο, λέγοντας ότι κανείς δε μπορεί να συνηγορήσει ή να αποδεχθεί μία εισήγηση που δεν υπογράφεται από εξειδικευμένους και καθ’ ύλην αρμόδιους επιστήμονες.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε επίσης, για το τι συνέβη η μελέτη του 2019 που αφορούσε στο υπάρχον κτήριο και ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, για να ρωτήσει τι έχει αλλάξει και το 2022 έρχεται προς συζήτηση το θέμα που αφορά στην αγορά ενός νέου ακινήτου, με προϋπολογισμό μάλιστα που πλησιάζει τα 2 εκ. ευρώ.
Απαντώντας στην ερώτηση, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως το υφιστάμενο κτήριο παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, επικαλούμενος όμως ζητήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα η τάση του ρεύματος, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, αλλά και η πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κι ενώ θα περίμενε κάποιος να δοθεί μία απάντηση στο αν πρέπει να γίνει μία αρχιτεκτονική μελέτη ή μία μελέτη στατικότητας για το υφιστάμενο κτίριο, ο κ. Δημητρίου έκανε γνωστό πως η διοίκηση απευθύνθηκε ήδη στην αγορά ακινήτων, κάνοντας μία σχετική έρευνα για τη διαθεσιμότητα ακινήτων που θα μπορούσαν να αγοραστούν.
Επίσης, παρουσίασε και μία οικονομική εκτίμηση από εταιρεία οικονομικών συμβούλων, σύμφωνα με την οποία το Επιμελητήριο Ιωαννίνων μπορεί για την επόμενη πενταετία να διαθέτει ετησίως ποσό δύο και πλέον εκ. ευρώ, για τέτοιου είδους επενδύσεις, χωρίς να δεσμεύει τις επόμενες διοικήσεις ή να υποθηκεύει οικονομικά τη βιωσιμότητά του.
«Θα ντρεπόσασταν αν βλέπατε τα κτήρια που έχουν άλλα Επιμελητήρια της χώρας και γι’ αυτό κινήσαμε τη διαδικασία, ζητώντας και μία οικονομική εκτίμηση που μας λέει, ότι αντέχουμε να το κάνουμε, χωρίς να δεσμεύουμε οικονομικά τις επόμενες διοικήσεις», σημείωσε ο κ. Δημητρίου.
Αναφορά για προσπάθεια παραπλάνησης του σώματος
Στα κόκκινα έφτασε η αντιπαράθεση, με τον κ. Γκίκα να παίρνει ξανά το λόγο, διευκρινίζοντας πως και ο ίδιος και η παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο» συμφωνούν πως είναι ανάγκη για το Επιμελητήριο να αποκτήσει ένα επιμελητηριακό μέγαρο, πρόσθεσε πως αυτό δε μπορεί να γίνει, με δήθεν εισηγήσεις για την επικινδυνότητα του κτιρίου και χωρίς να τηρούνται στο ελάχιστο, οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες.
«Δεν υπάρχει ίχνος σοβαρότητας απέναντι στο Σώμα και απέναντι στη γιαννιώτικη επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν πράξεις και αποφάσεις με σωρεία παραλείψεων και λαθών. Προσπαθείτε να παραπλανήσετε το Σώμα, ότι δήθεν τα τεχνικά έργα είναι αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Ο τρόπος που εισάγετε το θέμα στη συνεδρίαση είναι ανορθόδοξος. Γιατί δε συμφωνείτε, να ζητήσουμε όλοι μαζί τη συνδρομή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και αν σε διάστημα λίγων ημερών έχουμε αρνητική απάντηση, να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπως είχαμε αποφασίσει το 2019;», αναρωτήθηκε ο κ. Γκίκας, χωρίς πάντως να λάβει κάποια επαρκή απάντηση.
Αιχμές για προσωπική στρατηγική
Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές, είναι πως από την αρχή της συνεδρίασης υπήρξε ένταση με τον κ. Γκίκα να επικρίνει και να κατηγορεί τον κ. Δημητρίου, ότι από τη θέση του προέδρου ασκεί προσωπική πολιτική και ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση για αντιπολιτευτικούς και μικροπολιτικούς λόγους. «Ανά διαστήματα και σε κάθε ευκαιρία κάνετε δηλώσεις στα μέσα, ενάντια στις θέσεις ή σε αποφάσεις της Κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα. Δεν ήρθατε όμως ποτέ στο Σώμα να συζητήσετε τη θέση που έχει το Επιμελητήριο για κάθε θέμα και μετά να μιλήσετε, εκφράζοντας τον θεσμό που εκπροσωπείτε και όχι τον εαυτό σας. Αλήθεια, γιατί δε βρήκατε να πείτε το παραμικρό στη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, από τη ΔΕΘ, ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές πρέπει να επιστραφούν στο 100% από τις επιχειρήσεις και ότι δεν έπρεπε να έχουν δοθεί σε όλες τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Γκίκας.
Από τη μεριά του, ο κ. Δημητρίου υποστήριξε, ότι δεν έχει ακούσει τις συγκεκριμένες θέσεις του κ. Ανδρουλάκη και πως ο ίδιος έχει εκφράσει την προσωπική του θέση, πως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, δε θα έπρεπε καν να επιστραφούν.