«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας. Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωναϊού. Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ακόμη πως τα παιδιά δεν θα πουν κάλαντα φέτος.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως επιτρέπεται να γιορτάσουν μαζί αυστηρά δύο οικογένειες έως 9 άτομα. Παράλληλα, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει όπως σήμερα, από τις 22:00 με 05:00 το πρωί. Μάλιστα, τόνισε πως εξαίρεση στο τι συμβαίνει μέχρι τώρα θα υπάρχει μόνο στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
«Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί» σημείωσε.
«Τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να βγουν τα κάλαντα, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια μετακίνηση μέσα στις γιορτές» είπε και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές», ενώ επεσήμανε ότι «γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας».
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, να υπάρξουν αυστηρότερα την Πρωτοχρονιά.
Ελέγχους σε όσους κυκλοφορούν μετά τις 10 το βράδυ
«Παραμονή των Χριστουγέννων όποιος κυκλοφορεί μετά τις 10 το βράδυ θα ελέγχεται από την ΕΛ.ΑΣ» τόνισε, το πρωί της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Ant1.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά αυστηρή τήρηση όλων όσων έχουν αποφασιστεί. «Πιο σκληρά μέτρα έχουν να κάνουν με τα υφιστάμενα» είπε, κάνοντας σαφές πως «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους.
Έτσι, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, για τις γιορτές σχεδιάζονται «περισσότεροι έλεγχοι» και όχι «άλλα μέτρα» και κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι κι όχι βράδυ με τις οικογένειές τους.
Επιβαρυμένες οι ΜΕΘ
Στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια συνεχίζεται» υπογράμμισε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωναϊού στη χώρα μας. «Ομοίως τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν υποχώρηση, αν και η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη» είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι στην Αττική καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ως προς την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ο καθηγητής της ιατρικής επεσήμανε ότι το βάρος παραμένει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έχει πτωτική πορεία.
«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό από ότι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Αυτό είναι ένα σκληρό δεδομένο και είναι αυτό που δε μας επιτρέπει να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως έχουμε συνηθίσει» είπε ο καθηγητής της ιατρικής.
Ακόμη μία έκκληση από τον δήμαρχο
Το άνοιγμα της αγοράς, έστω και με click away, αλλά και οι αυξημένες υποχρεώσεις των πολιτών λόγω των εορτών, αύξησαν την κινητικότητα στην πόλη των Ιωαννίνων, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του ιού στην τοπική κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ απηύθυνε νέα έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όπως ήταν μέχρι στιγμής, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα πρόληψης, τις αποστάσεις και περιορίζοντας στις απολύτως απαραίτητες τις μετακινήσεις τους, αναγνωρίζοντας από την άλλη, ότι αυτές τις ημέρες θα πρέπει να δοθεί και ένα μήνυμα στήριξης της τοπικής οικονομίας μέσω της εορταστικής αγοράς έστω με τον τρόπο που επιλέχθηκε αυτή να λειτουργήσει.
«Οφείλουμε να διατηρήσουμε ό,τι κερδίσαμε όλοι μαζί. Η μοναδική επιλογή που έχουμε είναι να μείνουμε προσηλωμένοι στα μέτρα. Όσο δύσκολο κι αν είναι εν όψει των εορτών. Οφείλουμε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και να διατηρούμε τις αποστάσεις. Τηρώντας τα μέτρα πρέπει να στηρίξουμε την τοπική αγορά, τους δικούς επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους της πόλης, που πλήρωσαν βαρύ τίμημα την χρονιά που φεύγει.
Πρέπει να κάνουμε αυτές τις θυσίες έχοντας πίστη και ελπίδα ότι θα πάρουν σύντομα τέλος. Εξάλλου σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι ο επικίνδυνος ιός θα μείνει οριστικά στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Ελισάφ, που δήλωσε χωρίς περιστροφές, ότι ο ίδιος θα εμβολιαστεί από τους πρώτους.
Τα κρούσματα
Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 853 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132.430, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 491 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 156 (31,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78,2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 823 ασθενείς. Τέλος, έχουμε 83 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.340 θανάτους συνολικά στη χώρα, 1.754 (40,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ως προς τη γεωγραφική τους κατανομή εντοπίστηκαν 7 στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 1 στην Π.Ε. Πρέβεζας.