Ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έλαβε πέρυσι 2 εκατ. ευρώ φέτος λαμβάνει 820 χιλ.
Η ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου αναδείχθηκε ως βασική προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας και των διοικήσεων των πανεπιστημίων στην 104η Σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Αθήνα, πλην όμως μία σειρά ελλείψεων και εν γένει προβλημάτων των ΑΕΙ σε συνδυασμό με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την προώθηση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, δημιουργούν ένα θολό τοπίο.
Σε αυτό ήρθαν να προστεθούν και οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου που είναι κατά πολύ μειωμένες από τις αντίστοιχες περσινές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που πέρυσι έλαβε 2 εκ. έκτακτη χρηματοδότηση και φέτος έλαβε ποσό 820.000 ευρώ.
Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Άννα Μπατιστάτου τόνισε πως είναι αδύνατο να μιλάμε την ίδια στιγμή για αναπτυξιακές προοπτικές ενώ οι χρηματοδοτήσεις είναι ελλιπείς και οι προϋπολογισμοί ελλειμματικοί.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τους αντιπρυτάνεις η κα Μπατιστάτου αναφέρθηκε στα πορίσματα της Συνόδου και στα αιτήματα προς την Κυβέρνηση με κυρίαρχο την αναπλήρωση των κενών που αφήνουν οι καθηγητές – μέλη ΔΕΠ και άλλων ειδικοτήτων που συνταξιοδοτούνται.
Σίτιση και στέγαση
Την Σύνοδο απασχόλησαν θέματα σίτισης και στέγασης που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με την κα Μπατιστάτου να τονίζει πως για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι σημαντική η συνεργασία με τη νέα διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ώστε αν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν και τα 1.000 περίπου δωμάτια στις Εστίες του ιδρύματος στην πόλη. «Προφανώς και υπάρχει ανάγκη ανέγερσης νέων φοιτητικών Εστιών, ειδικά όσο τα οικονομικά προβλήματα αυξάνουν, όμως για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις θέλουμε την ενεργειακή τους αναβάθμιση μέσα από προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι αντιπρυτάνεις
Ο αντιπρύτανης Έρευνας κ. Ματίκας και στη συνέχεια οι αντιπρυτάνεις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας κα Καντή, ο αντιπρύτανης αρμόδιος για θέματα Οικονομικών κ. Λεονάρδος και ο αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνοποίησης Ξεν. Μπήτσικας αναφέρθηκαν στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων στις αντίστοιχες Συνόδους των αντιπρυτάνεων.
Η απλοποίηση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της ψηφιοποίησης σε πολλούς τομείς συνάντησε την θετική αποδοχή των μελών των Συνόδων όπως και η θετική διάθεση του υπουργείου να προχωρήσει το συντομότερο σε αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού.
Από τα επίσης σημαντικά θέματα ότι ζητήθηκε η αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων, λαμβάνοντας υπόψιν την αύξηση της δαπάνης που προκύπτει για το ενεργειακό κόστος και τα υλικά μέσα.